Piller sağlığa zararsız hale geliyor
Pillerdeki insan sağlığına zararlı cıva ve kadmiyum gibi maddelerin oranının azaltıldığı bildirildi.

Pillerdeki insan sağlığına zararlı cıva ve kadmiyum gibi maddelerin oranının azaltıldığı bildirildi.
Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Teknik ve Eğitim Hizmetleri Sorumlusu Savaş Arna, Türkiye'deki atık pilleri toplayan tek yetkili kuruluşun TAP olduğunu söyledi.
EN ÇOK OKULLARDAN TOPLANIYOR Arna, en çok atık pilin okullardan toplandığını, 5 yıldır uyguladıkları atık pil toplama kampanyası kapsamında yaklaşık 1,5 ton atık pil topladıklarını söyledi. Okulların adeta, "atık pil toplama merkezi" olduğunu belirten Arna, "Türkiye'de toplanan atık pilin yüzde 40'ı okullarda toplanmaktadır. Biz de bu kapsamda eğitimcinin eğitimi programı çerçevesinde öğretmenlerimize bilgiler veriyoruz" dedi.
Arna, pillerin uzun ömürlü kullanılması ve zararının ortadan kaldırılması için çeşitli yöntemler uygulanabileceğini söyledi. Pilleri nehirlere atmamak, gömmemek, yakmamak ve çöpe atmamak gerektiğini belirten Arna, şunları kaydetti: "Pilleri serin ve rutubetsiz yerlerde saklayın. Akmış pilleri çıplak ve ıslak elle tutmayın. Şarj edilemeyen piller kesinlikle şarj işlemine tabii tutulmamalıdır. Aksi halde aşırı ısınma, şişme, gaz çıkışı, alevlenme ve hatta patlama görülebilir. Bir aleti pil takılıyken uzun süreli çalıştırmıyorsanız pilleri içerisinden çıkarınız. Pilleri kesinlikle delmeyin ve içini açmaya çalışmayınız. Çocukların pillerle oynamasına izin verilmemesi gerekiyor. Yutma tehlikesine karşı düğme piller ve diğer piller, küçük çocukların ulaşamayacağı yerde muhafaza edilmeli." A.A
Bu yazı 2781 kez okundu
Yayınlanma Tarihi : 15 Aralık 2013 Pazar, 21:47
Güncelleme Tarihi : 14 Aralık 2013 Cumartesi, 11:48