Parkinson hastalarına Tai Chi tavsiyesi

Bilim adamları, dengede durmakta ve yürümekte zorlanan Parkinson hastalarına tai chi yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Bilim adamları, dengede durmakta ve yürümekte  zorlanan Parkinson hastalarına tai chi yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Haber5Sonuçları New England Journal of Medicine'de yayımlanan çalışmada  Amerikalı bilim adamları 195 Parkinson hastası üzerinde 24 hafta süren bir  araştırma yaptı. Hastalar üç gruba ayrıldı. Birinci grup, haftada iki gün tai chi kursuna  katılırken, ikinci grup haftada iki kez, bacak ve vücudun üst bölümlerindeki  kasları güçlendirmek amacıyla ağırlık kaldırdı. Üçüncü grup ise aynı sürede  esneme çalışmaları yaptı.

PARKİNSON'LA İLGİLİ BİLGİ ALMAK İÇİN TIKLAYIN...

 Araştırmanın başında, sonunda ve araştırmadan üç ay sonra deneklerin  denge ve duruş kabiliyeti ölçüldü. Deneklerin, dengelerini kaybetmeden  eğilebildikleri kadar öne eğilmeleri ve ikinci bir testte, gösterilen bir yöne  gitmeleri istendi. Deneklere, 0'dan 100'e kadar aralıkta puan verildi. Esneme egzersizleri vücudun dengesi ve yön konusuna hiç katkı  sağlamazken, ağırlık kaldıran ve tai chi yapanlarda iyileşme görüldü. Ağırlık  kaldıranlarda denge konusunda ilerleme oldu, ancak yön kontrolünde değişiklik  kaydedilmedi. Tai chi yapanlarda ise her iki alanda da gelişme olduğu tespit  edildi. Ayrıca tai chi yapanların daha az düştüğü görüldü. Araştırmaya katılan  195 Parkinson hastasından 76'sı, altı ay içerisinde düştü. Düşenlerin büyük  bölümü, esneme egzersizi yapanlar oldu. Tai chi yapanlar arasında düşenlerin  sayısı ise en düşüktü. Bilim adamları, tai chinin yol açtığı değişikliklerin Parkinson  hastalarının temel bazı işleri kendi başlarına yapmaları süresini uzattığını  bildirdi. Tai chinin Parkinson hastaları için çok sayıda avantajı olduğunu belirten  bilim adamları, bu egzersizlerin ucuz olduğunu, herhangi bir donanım  gerektirmediğini, hareketlerin kolay öğrenildiğini, günün her saatinde ve her  yerde yapılabildiğini ifade etti.  REUTERS

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:09 Şubat 2012Yayınlanma Tarihi:14 Şubat 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.