PANİKTE BEYİNDE NELER OLUYOR

DR. SEMRA BARİPOĞLU
PSK.YILDIZ BURKOVİK

Beyin çok karmaşık bir yapı. Beyinde 100 milyarın üzerinde  hücre bulunduğu biliniyor ve bunların her biri, birbiriyle ilişki halinde.

Beynin iç, orta kısımlarında dışarıdan gelen duyusal verileri, üst katmanlara taşıyan, oradan alınan emirleri de vücuda ileten yapılar var. Yani duyusal alış verişi yöneten merkezler var. Buralarda belli bazı noktalar var ki, onlar gerçekten bir tehlike uyaranı olmadan, yanlış sinyal veriyor ve vücut sistemi harekete geçiyor. Orada kimyasal bir düzensizlik oluyor.

Hücre düzeyinde bir bozukluk yanlış alarm verdiğinde neler oluyor?

Normalde kalbimizin atışını kontrol etmeyiz, nefes alış veriş hızımızın da farkında olmayız, bunun yanı sıra, mide barsak sistemi, böbrek üstü bezleri, pankreas, tükürük bezleri, ter bezleri, kıl kökleri de kontrolümüzde değildir ama belirli bir rutinde çalışıyorlar. Bu, canlığımızı sürdürmemiz içindir ve bunları kontrol eden de merkezi sinir sistemidir. Bunların ana çekirdekleri beynin iç bölümünde ve yanlış alarm, bütün bedensel belirtilerin şiddetli şekilde yaşanmasına neden oluyor. Aynı şekilde, göğüste feci bir baskı hissediliyor, ürperme, titreme karın ağrısı yaşanıyor, kan basıncı hızlanıyor, baş dönmesi oluyor, yani panik atak belirtileri gelişiyor. Yani beyni orkestra şefi olarak kabul ederseniz orkestra şaşırıyor…


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:08 Ocak 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.