Oruç kanser gelişimini yavaşlatıyor

Konya Numune Hastanesi Başhekimi, İç Hastalıkları Uzmanı Halit Karaca, orucun birçok kanser türünde tümör gelişimini ve yayılmasını yavaşlattığını söyledi.

Konya Numune Hastanesi Başhekimi, İç Hastalıkları Uzmanı Halit Karaca, orucun birçok kanser türünde tümör gelişimini ve yayılmasını yavaşlattığını söyledi.

Karaca, ”Deney hayvanları üzerinde yapılan çalışmalarda, deney hayvanlarının aç bırakılmasıyla bazı kanser hücrelerinin sayısında ve büyüklüklerinde azalma olduğu ortaya çıkmıştır” dedi. oruckanserDoktor Halit Karaca, aralıklı aç kalmak olarak adlandırılan ve 16 saat aç, 8 saat yeme içmeye izin verilen yöntem olan ’İntermittent fasting’ tedavi yönteminin birçok gelişmiş ülkede kullanıldığını söyledi. Bu uygulamanın oruca uyduğunu vurgulayan Karaca, "Onun için oruç tutmak, sağlıklı bireylerde koruyucu hekimlik adına sağlığımıza birçok yararları vardır. Koruyucu hekimlikte önemli olan hastalık gelmeden önce hastalığı engellemektir” dedi.

ORUÇ KOLESTROLÜ DÜZENLER

Orucun obezite olarak adlandırılan şişmanlığı önlediğini belirten Karaca, şunları söyledi: "Bununla ilgili yapılan bilimsel çalışmalarda Ramazan ayı boyunca düzenli oruç tutanlarda vücut kitle indeksinin anlamlı derecede düştüğü ve fazla kiloların azaldığı görülmüştür. Ayrıca oruç kolesterolü düzenler, kötü kolesterol dediğimiz ve kalp sağlığı açısından zararlı olan LDL kolesterol ve trigliserit düşer iyi kolesterol diye adlandırılan ve kalp sağlığı açısından yararlı olan HDL kolesterol artar."

YAŞLANMAYI GECİKTİRİR

Orucun bir başka faydasının da hücresel zedelenmeyi önlemek olduğuna dikkat çeken Karaca, "Yapılan bilimsel çalışmalarda enerjisi yüksek miktarda gıdalardan tüketmek, karbonhidrattan fazla miktarda almak hücresel yaşlanma ve harabiyeti arttırmaktadır. Oruç hücresel harabiyet ve yaşlanmaya neden olan serbest radikal hasarı engellemekte böylece yaşlanmayı geciktirmektedir" dedi.

KANSERLİ HÜCRE OLUŞUMUNU ÖNLER

Orucun birçok kanser türünde tümör gelişimini ve yayılmasını yavaşlattığını ifade eden Karaca, şunları söyledi: "Yapılan bilimsel çalışmalar göstermiştir ki, orucun birçok kanser türünde tümör gelişimini yavaşlattığı tespit edilmiştir. Deney hayvanları üzerinde yapılan çalışmalarda deney hayvanlarının aç bırakılmasıyla bazı kanser hücrelerinin sayısında ve büyüklüklerinde azalma olduğu ortaya çıkmıştır. Tüm vücudu kanser sarmış fareler aç bırakıldığında, farelerin yüzde 20’sinin iyileştiği görülmüştür. Bununla birlikte oruçla besinsiz kalan sağlıklı hücreleri kış uykusuna benzer bir sürece girdiği buna karşın besinsiz kalan kanser hücrelerinin tahrip olduğu belirlenmiştir."

İNSAN PSİKOLOJİSİNE ETKİSİ

Orucun insan psikolojini düzenleme açısından da önemli olduğuna dikkat çeken Karaca, "Düzenli oruç tutmak akut stres bozukluğu, akut depresyon, yaygın aksiyete bozukluğu, dürtü denetleme bozukluğu ve anti sosyal kişilik bozukluklarının tedavisinde son derece önemli bir insan iyileştirme yöntemidir. Sağlıklı bireyler düzenli oruç tuttukları zaman insülin direnci azalmakta, kolesterol seviyesi düşmekte, aşırı kilo dediğimiz obezite önlenmekte, bu da metabolik sendromu engellemektedir" diye konuştu.

KRONİK HASTALAR ORUÇ TUTMAMALI

Orucun bu faydalarının sağlıklı bireyler için olduğunu kaydeden Karaca, "Özellikle ’tip-1’ diyabet hastalığı gibi dörtlü insülin kullanan hastalar ya da kronik böbrek yetmezliği nedeniyle düzenli olarak diyalize giren hastalar ve diğer kronik hastalıklarda oruç tutulmamalıdır" dedi. DHA

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:13 Temmuz 2013Yayınlanma Tarihi:16 Temmuz 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.