Nörolojik hastalıkların habercisi olabilir

Sıkışma ve yetişememe tarzındaki idrar kaçırma, MS ve alzheimer gibi birçok nörolojik hastalığın ilk bulgusu olabiliyor.

Sıkışma ve yetişememe tarzındaki idrar kaçırma, MS ve alzheimer gibi birçok nörolojik hastalığın ilk bulgusu olabiliyor.

idrarUzmanlar, bu gibi bir durumla karşılaşıldığında, mutlaka idrar kaçırmanın altında yatan nedenlerin bulunması ve tedavinin ona göre planlanması gerektiği uyarısında bulunuyor. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TİJOD) Genel Sekreteri ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ateş Karateke, idrar kaçırmanın ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ve kadınlarda çok sık görüldüğünü söyledi. Karateke, idrar kaçırmanın, kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü, yalnızlaştırdığını, insanların beslenme biçimine kısıtlama getirdiğini ve tuvalete uzak yerlerde bulunmaktan kaçınma gibi davranış biçimlerine yol açtığını belirterek, sırf bu yüzden antidepresan kullanan hastaların bulunduğunu dile getirdi. İdrar kaçırmanın, orta ve ileri yaşlı kişilerin yaklaşık üçte birini ilgilendirdiğini ifade eden Karateke, "Hastalığın görülme sıklığı, yaş ilerledikçe artıyor" dedi.

İDRAR KAÇIRMANIN NEDENLERİ ARAŞTIRILMALI

İdrar kaçırmanın basit bir olay olarak düşünülmemesi ve altında yatan nedenlerin mutlaka araştırılması gerektiğini vurgulayan Karateke, "Bu, bir yaşlı hastalığı değildir. Çünkü, özellikle sıkışma ve yetişememe tipindeki idrar kaçırmanın altında özellikle nörolojik sorun yatabilir" uyarısında bulundu. Karateke, idrar kaçırmanın ya nörolojik kaynaklı olduğunu ya da idrar torbası çıkışındaki kasın yetersizliğinden geliştiğini belirterek, şunları kaydetti: "Hatta, şunu söylemek bile mümkündür. İdrar kaçırma, nörolojik hastaların ilk bulgusu olabilir. Özellikle MS hastalığının ilk bulguları arasındadır. Bunların dışında, parkinson, alzheimer, omurilik, merkezi sinir sistemi hastalıklarının da belirtisi olarak kendini gösterir. İdrar kaçırma, erkeklerde de ilerleyen yaşlarda görülebilir, ancak görülme sıklığı kadınlara kıyasla daha azdır." A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:23 Mayıs 2013Yayınlanma Tarihi:26 Mayıs 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.