Nokia artık telefon satmıyor

150 yıl önce Finli işçiler için kauçuk bot yapmaya başlayan Nokia 1990'larda yenilikçiliğiyle cep telefonu sektörünün lideri oldu. Şimdiyse aynı şirket yine evrim geçiriyor.

150 yıl önce Finli işçiler için kauçuk bot yapmaya başlayan Nokia 1990'larda yenilikçiliğiyle cep telefonu sektörünün lideri oldu. Şimdiyse aynı şirket yine evrim geçiriyor.

nokiaMicrosoft Nokia'nın cep telefonu birimini aldı. Finli kuruluş kârl ı l ığını hâlâ koruyan ağ ve haritalama işini sürdürüyor. Şirketin finans direktörü Timo Ihamuotila, "Bu hamle bizi duygusal olarak etkiledi. Kabul lenmek kolay deği l, ama vardığımız anlaşmayla Finlandiya'nın iki güçlü teknoloji şirketi olacak" diyor. Nokia 1990'larda, bazı mali zorlukların ardından cep telefonlarına odaklandı. 1990'ların sonlarındaysa artık dünyanın en büyük cep telefonu üreticisiydi ve 250 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaşmıştı. Ancak Apple iPhone'a ve Samsung'un Android temelli cihazlarına alternatif bir akıllı telefon çıkaramayan şirketin pazar payı, araştırma firması Gartner'e göre, 2009'da yüzde 30'dan geçen yıl yüzde 4'ün altına indi. En büyük telefon üreticisi de 2013'te Samsung oldu. Microsoft'tan gelen parayla şirket tekrar rekabet gücü bulabi lir. Nokia'nın yı ll ık geliri içindeki en büyük pay, telekom operatörlerine ait kablosuz ağların işletilmesine dönük ekipmanların satışını da kapsayan networking işi. Şirketin harita teknolojisi de coğrafi bilgilerden kıymetli bir küresel veritabanına sahip. "Here" adındaki sistemin lisansı, haritalara dayalı ürün ve hizmet geliştirmek isteyen şirketlere de verilebiliyor. Telekom analisti Jan Dawson, "Şu aşamada çok garip bir karışım bu. Yoğun bir ağ altyapısıyla saf bir veri ve yazılım varlığını birleştiren başka bir şirket yok. Üstelik bu iki alan arasında pek bir sinerji de yok" diyor. Siemens'la ortak bir girişim olarak kurulan Nokia'nın mobil altyapı işi, şirketin yıllık 18.4 milyar dolarlık gelirinin yüzde 85 kadarını oluşturuyor. Bu yılın başlarında şirket, Nokia Siemens Networks'ün yüzde 50 hissesini satın almıştı. Dünyadaki en büyük cep telefonu operatörlerinden ihale almak için Nokia'nın İsveç'ten Ericsson ve Çin'den Huawei ve ZTE ile rekabete girmesi bekleniyor. ABD ve Avrupa hükümetleri Çin'in devlet destekli casusluk faaliyetlerinden çekiniyor. Dolayısıyla bu ülkelerde Nokia'nın Huawei ve ZTE'ye karşı başarılı olma şansı var. Fakat analist Tero Kuittinen'in aktardığına göre, bu sektörde Ericsson'a rakip olabilmek için ciddi yatırımlar yapılması gerekiyor. Nokia GPS ve eğlence hizmetlerini satmayı planlıyor, ancak araştırma geliştirme tesisleriyle patent portföyünü koruyor ve yeni ürünler geliştirmeyi tasarlıyor. Şirketin haritalama kolu yılda 1.3 milyar dolar civarında gelir getiriyor. Kuittinen, Nokia'nın telefon sektöründen çeki lmesinin Finlandiya'da bir boşluk yarattığını belirtiyor. Ne de olsa ülkedeki üniversiteler matematik ve yazılım mühendisliği derslerini açarken müstakbel işveren olarak Nokia'yı düşünüyordu. Şimdiyse Kuittinen, "Sektör yok oluverdi. Bu da çok sık gördüğümüz bir şey değil" diyor. THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Eylül 2013Yayınlanma Tarihi:22 Eylül 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.