Nelerden şikayet ediyoruz

Tüketici Hakem Heyeti'ne yapılan şikayetlerin yüzde 80'ini banka işlemleri ile ilgili itirazlar oluşturdu.

Tüketici Hakem Heyeti'ne yapılan şikayetlerin yüzde 80'ini banka işlemleri ile ilgili itirazlar oluşturdu. tuketicisikayetKırşehir Ticaret Müdür Vekili ve Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti Başkanı İsmail Duman, geçen yıl Kırşehir genelinde toplam 7 bin 577 tüketici şikayet alındığını, bunlardan 5 bin 300'ünün merkezde olduğunu ifade etti.

İl genelindeki başvurulardan 6 bin 592'sinin tüketici lehine, 413'ünün de aleyhine sonuçlandığını belirten Duman, diğer dosyaların ise görüşülmeye devam edildiğini ifade ederek, şöyle konuştu: "Vatandaşlarımız, bu yılın ocak ayı itibariyle bin 272 lirayı aşmayan şikayetlerini bizlere yani İl Hakem Heyetlerine yapıyorlar. Aşarsa Tüketici Mahkemeleri'ne gidiyorlar. Miktarın bu sınırı aştığı durumda biz ancak delil niteliğinde karar veriyoruz. Bağlayıcılık sınırı yok. Tüketicilerimiz bize gelmeden, bağlayıcılık sınırı üzerinde olanlar hiç vakit kaybetmeden direkt tüketici mahkemesine başvurarak zaman kazanabilirler. Bize geldiklerinde 3 aylık bir kayıpları oluyor. Bizim bu konuda verdiğimiz kararların hiç bir bağlayıcılığı yok. Bu durum hem tüketiciye zaman kaybettiriyor hem de bize gereksiz iş yükü getiriyor. Müdürlüğümüzde hiç bir masraf alınmıyor. Direkt makbuzları ile birlikte bize geliyorlar. hazır forumları dolduruyorlar. 3 ay içinde sonuçlanıyor."

BANKALARLA İLGİLİ ŞİKAYETLER KONUSUNDA ÖNEMLİ UYARILAR

Gelen tüketici şikayetlerinin yüzde 80'inin bankalarla ilgili olduğuna değinen Duman, şu bilgileri verdi: "2013 yılında il genelinde 7 bin 577, merkezde ise 5 bin 300 müracaat oldu oldu. Müracaatların yüzde 80'i bankalarla ilgili. Onların da büyük bir çoğunluğu dosya masrafları ile alakalı. Bankalarla ilgili başvuru yapanlara uyarılarımız var. Bankalar kredi kullandırırken vatandaşlardan ekspertiz ücreti alıyorlar. Hesap işletim ücreti ve sigorta ücreti alıyorlar. Tüketicilerimiz bunları bilmediği için de kredi çektikten sonra bize müracaat ediyor. Bunlarla ilgili genelde banka lehine karar çıkıyor. Ancak, bankalar komisyon masrafı, ipotek kaldırma ücreti ve makbuz için ayrı bir ücret alıyorlar. Bunlarda da tüketicinin lehine karar veriyoruz. Bankaların faiz yapılandırmaları sırasında aldığı ücretlerle ilgili bize müracaat ederlerse o da tüketici lehine sonuçlanabiliyor." A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:12 Şubat 2014Yayınlanma Tarihi:02 Mart 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.