Deprem Travma Psikolojisi

NEDEN KABUS GÖRÜYORUZ

NEDEN KABUS GÖRÜYORUZ

Milliyet

Bazıları garip ve korkutucu yaratıklarla dolu rüyalar...Ancak elbette kabuslar da rüyalar gibi gerçek değildir. .

 


Ancak elbette kabuslar da rüyalar gibi gerçek değildir. Ve nasıl rüya görüyorsanız, kabus görmek de bazı nedenlere bağlı olarak oldukça normal bir durumdur. Çocuklar yetişkinlere oranla daha fazla kâbus görür. Özellikle 3-4 ve 7-8 yaş arası çocuklarda görülür.

Milliyet'in haberine göre, yetişkinlerin %50’si zaman zaman kabus görür ve bu durum kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür.

YETİŞKİNLERİN KABUS GÖRMESİNDE ROL OYNAYAN FAKTÖRLER ŞU ŞEKİLDE SIRALANABİLİR:

1. Bazı ilaçlar ve özellikle yüksek ateş gibi hastalıklar

2. Stres ve endişe belli başlı kabus nedenidir. Hayatınızı tümden etkileyebilecek tarzdaki ve gerilmenizi sağlayan olaylar kâbus görmenize neden olur.

3. Ölüm, ciddi yaralanma ya da biri tarafından saldırıya uğramak gibi travmatik olaylar kabuslara neden olur. Bu tarz kabuslar sıradan olanlara göre daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkar ve tekrarlayıcı özelliğe sahiptir.

KABUSLARDAN NASIL KURTULABİLİRİZ?

Kabusunuzun kaynağını bulmak yapmanız gereken ilk harekettir.

Son zamanlarda almaya başladığınız bir ilaç, yaşadığınız travmatik bir olay ya da stresinizi artıran herhangi bir durum yaşayıp yaşamadığınızı düşünün.
Yatmadan önce aklınıza kötü düşünceler getirmemeye çalışın. Rüyaların gerçekdışı olaylar olduğuna emin olun.

Hayatınızı gece gördüğünüz rüyaların etkisine ne kadar kaptırırsanız, bu rüyaları bilinçaltınızdan atamayabilir ve daha fazla kabus görebilirsiniz.
Uyku bozuklukları söz konusu olabileceğinden doktorunuza danışın.

Yatmadan önce yatıştırıcı ve sizi sakinleştirici bitki çayları içebilirsiniz.

 

Paylaş:



İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Psikiyatri, ruhsal bozuklukların ve duygusal ve davranışsal bozuklukların kökeni, teşhisi, önlenmesi ve yönetimi ile ilgilenen tıp dalıdır. Bu nedenle
  • Metabolik sendrom, kalp hastalığı, diyabet, felç ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilen bir hastalık türüdür. Metabolik sendromun altında yatan nede
  • Kadın-erkek ilişkilerinde en kritik soru bu olsa gerektir. Evliliğin başlangıcında romantik duygular daha baskındır. İkinci dönemde kişilik ve güç çat
  • Nikotin bağımlılığı Kalp hastalığı, felç, kanser, akciğer hastalığı ve diğer birçok sağlık durumu riskinizi artırmanın yanı sıra, sigara içmek beynini
  • Özgüven, özsaygı, özdeğer gibi kavramları içeren ego, genler ve stres gibi pek çok faktörden etkileniyor.
  • Krampların nedenleri nelerdir? Krampların nedeni tuz eksikliği midir? Bu ne kadar doğru? Kramp sırasında ne yapmak gerekir?
  • Randevu Al