NARSİST ÇOCUKLARI

NP GRUP

Anne babalar dikkat! Hangi davranış ve tutumlarınızla, çocuklarınızı narsistliğe sürüklediğinizi biliyor musunuz?

 


Npistanbul Nöropsikiyatri Hastanesi'nden Uzm. Dr. Melek Gözde Luş anlatıyor:

Günümüzde ebeveynler çocuklarını aşırı şımartıyor, her istediğini yapıyor. öyleki yeri geliyor eve alınacak bir mobilyada dahi çocuğun görüşüne fikrine başvuruluyor. bu tavır ilerde çocukta narsist duygulara sebep oluyor. Ebeveyn hangi tutumları ile çocuklarını narsistliğe sürüklüyor? Niçin?

Aile çocuğun kötü yanlarını görmezlikten gelir ve gösterişe olan merakını sınırlayamazsa çocukta narsizm adı verilen bir kişik özelliği gelişir. Bu eğilimde olan bir çocuğun istekleri bitmez. Her durumda ve her ilişkide özel olma arayışındadır. Sıradan bir kişi olmaya dayanamaz. Binlerce izleyicinin övgüsü ve alkış olmadan yaşayamayan bir yetişkin olur çıka
Aile çocuğuna hem sorgulamayı hem de otoriteyi kabul etmeyi öğretiyorsa, onun uç noktalarda bir kişilik geliştirmesini önlemiş olur. Bu uçlardan biri, sürekli olarak anababasının onayını bekleyen, herkesi mutlu etmeye çalışan ürkek ve uysal bir kişi, öteki de bir başkasının yönetiminde çalışamayan bir isyankardır.

Çocuklarda narsistlik ne demektir?

Narsist kişiler bencildir ve kendilerine özel bir kişi gibi davranılmasını isterler.Narsizm kişinin kendisini sevmesi,beğenmesi, değerli ve önemli hissetmesi ile ilgili olan bir kavramdır. Sorunlar doğal olarak en fazla insanlarla ilişkilerde ortaya çıkar. Beklentileri fazla olan, egosantrik bu çocuklar istekleri karşılanmadığında kendilerinden hoşnut olmayacaklardır. Örneğin gereksindiği zaman doyurulmayan bir bebekte kendisini değersiz birisi olarak hissetmeye yönelik bir yapı oluşabilir.Karşılarındaki insaneların istek, gereksinim ve doyumları bu çocuklar için önemli olmamaktadır.

Çocuk kıyafetlerinde prenses, kral türü yazılar bulunuyor. Bu gibi yazılar çocuğu nasıl etkiler? Ebeveyn çocuğunun kıyafet seçiminde nelere dikkat etmelidir?

En küçük normal davranışları bile büyük olaymış gibi alkışlanan, abartılan, övülen bu çocukların bütün eşyaları, giysileri, çantaları da 'prenses rengi' olarak kabul edilen pembenin türlü tonlarında; barbi, cindy, winks gibi ideal vücutlu, havalı genç kız figürleriyle bezelidir.. Ancak, bu şekilde ben merkezci ve her isteği yapılarak büyütülen çocukların, aile dışında okul ve arkadaş ortamında başka şartlarla karşılaştıkça hayal kırıklığı yaşaması ve mutsuz olması kaçınılmaz bir gerçek. Bu çocuklar yuvaya veya ilkokula başlayınca yaşıtlarıyla eşit muamele görmeyi kabullenemiyor.

Gençlik ve yetişkinlik dönemlerinde de sorumluluk yüklenmekte zorlanıyorlar. Dış görünüşleri ve kıyafetleri ile beğenilmeye alışan çocukların ilkokuldan itibaren 'marka düşkünü' haline gelebiliyorlar.

Ebeveyn çocuklarını mutlu etmek adına her dediğini her istediğini yapıyor. Öyle ki bazı ebeveynler çocuğa göre hayatlarını şekillendiriyor. Aileler çocuklarına bu kadar müsamahalımı davranmalı? Bunun sınırı nedir?

Doğru karar verebilmek ve seçim yapabilmek gelişim düzeyi ile ilişkilidir. Yeterli beyin gelişimi olmayan, düşünmeyi ve değerlendirmeyi henüz öğrenmemiş bir çocuğun karar vererek,seçim yapmasını istemek onu çaresiz bırakmak ve sıkıntıya sokmak demektir Bir de aşırı ilgi ile ilgisizlik arasında gidip gelen aileler vardır, çocuğa sürekli neyin doğru neyin yanlış olduğuna dair karışık mesajlar gönderirler.Çocuklar giderek dengesizleşirler.

Narsist yetiştirilen çocuklar ilerde ne gibi sorunlar yaşıyor?


Bedel ödemeyi bilmeyen, sınırsız çocuklarla,evden kaçan, umursamaz ve öfkeli çocuklar yaratılmaktadır. Aileler, çocuklarını yetiştirmenin yanında onların sınırlarını da belirlemek zorundalar.Yoksa, ruhsal açıdan sağlıksız ve toplumla uyumsuz nesiller oluşur. Sorumluluk almadan, hayatın olumsuz ve zor şartlarını öğrenmeden büyüyen çocukların evlilik ve aile sorumluluğunu taşımaları da zor oluyor. Çevresindeki herkesten sevgi, ilgi ve hizmet beklentisi içinde yaşadığı için karşılık bulamayınca da hayal kırıklığı yaşıyorlar.

İdeal çocuk yetiştirmek nasıldır? Çocuk yetiştirme konusunda ebeveynlere önerileriniz nelerdir?

Çocuklar dürtü ve isteklerini ertelemez, dizginleyemez. İsteklerinin hemen olmasını arzular, yer, zaman gözetmezler.. Souut düşünme çocuklarda yavaş gelişir ve 11 yaş civarında oluşur.. Bu nedenle sadece gözleriyle gördükleri, elleriyle tuttukları şeye inanırlar. Onları tehlike karşısında uyardığınızda, somut olarak görmeleri gerekir.. Eğer çocuğa bilgilendirme, bilgileri değerlendirme, düşünme öğretilmezse erişkin dönemde de somut dönem özelliklerini gösterir.

Okul öncesi dönemde, onu seçim yapmak ve karar vermek zorunda bırakmak, onda kaygı, yetersizlik ve kızgınlık oluşturacaktır. Örneğin üç yaşındaki çocuğa gidilecek yerin, yatma saatinin, yemesi gerekenin, giymesi gerekenin, izlemesi gerekenin, yapmaması gerekenin seçimini bırakmak demokratik aile ya da çocuğa kişilik veren aile olmayı sağlamaz. Aksine sorun yaratır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:18 Şubat 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.