Müzikle beyin de dans ediyor
Müzikte önemli olan kişinin algılamasıdır diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, müzik dinlerken beynin de dans ettiğini söyledi.

Müzikte önemli olan kişinin algılamasıdır diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, müzik dinlerken beynin de dans ettiğini söyledi.


MÜZİKLE TEDAVİ MÜMKÜN
“Müzikte, türünden çok kişinin algılaması önemli. Müziğe verdiği anlam önemli burada. Bazı kişilerde müzik huzur, esenlik uyandırırken kiminde aynı müzik agresiflik, saldırganlığa neden olabiliyor. Beyin müzikle birlikte dans ediyor. Beyin elektrolarıyla yapılan incelemelerde müzikle birlikte beynin de senkronlu çalıştığı gözlemlendi. Farklı ritimdeki müzikler beynin farklı bölgelerini hareke geçirebiliyor. Müziği insan iyi kullanabilirse kendini tedavi etmiş oluyor. Sinir sistemini düzenlemiş oluyor. Terapilerde müziği kullanıyoruz.MÜZİKSEL ZEKÂSI OLANLAR DAHA KOLAY ÖĞRENİYOR
Bilgi öğrenirken müziksel zekâsı iyi olan kişiler daha şanslı oluyor. Çok kolay öğreniyorlar. İnsanı hareke geçiren de duygulardır. Müzik de bilgiye duygu katıyor ve harekete geçiriyor. Mehter, savaşlarda neden çok kullanılıyor bu nedenle. Hipnotik etkisi var müziğin insan üzerinde. Bu daha da yoğun araştırılmalı ve araştırdıkça da müziğin beyne ne denli etki ettiğini göreceğiz. İnsanın ruh halindeki değişiklikleri ölçen 5 parametremiz var. Bunlar beyinde alfa dalgasının yükselmesi, kalp ritminin yavaşlaması, solunum sıklığının azalması, cilt ısısının azalması ve cilt direncinin azalması. Neurobiofeadback uygulamasıyla bu 5 parametreyi ölçümleyebiliyoruz. Eğer tersi yönde artış veya azalma oluyorsa kişide stres etkisi gözlemleniyor. Müzikte de aynı şekilde ölçülebilir etkisi var.” Dedi. Programı izlemek için… Şaban Özdemir (NPGRUP)
Bu yazı 4787 kez okundu
Yayınlanma Tarihi : 11 Ağustos 2012 Cumartesi, 12:26
Güncelleme Tarihi : 11 Ağustos 2012 Cumartesi, 12:26