Mobbing ve Bullying eğitimi

İzmir'de beş ay önce kurulan Mobbing ve Bullying ile Mücadele Derneği, ilk kez devlet memurlarına mobbing ile mücadele eğitimi verecek.

İzmir'de beş ay önce kurulan Mobbing ve Bullying ile Mücadele Derneği, ilk kez devlet memurlarına mobbing ile mücadele eğitimi verecek.

mobbnigegitimDerneğin Genel Sekreteri Hüseyin Erten, mobbing (psikolojik taciz) şikayetlerinin genellikle memurlardan geldiğini belirterek, her iş yerinde mobbingle mücadele departmanının kurulması için çabaladıklarını söyledi. Erten, anne ve babaların özellikle özel okullarda daha çok yaşanan bullying (akran zorbalığı) şikayetlerinin arttığına da dikkat çekti. Psikolojik, cinsel, manevi baskı ve taciz anlamına gelen mobbingin farkındalığı artarken uzmanlar akran zorbalığı olan bullyinge dikkat çekti. İzmir'de ilk kez geçen ağustos ayında her iki konuyu da kapsayan dernek kuruldu. Türkiye'de de ilk olan Mobbing ve Bullying ile Mücadele Derneği, İzmir'de ilk kez bu hafta devlet memurlarına mobbingle mücadele eğitimi verecek. İzmir Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü personelini eğitecek olan uzmanlar, ardından işçi ve işveren sendikalarını bilgilendirecek. Derneğin Genel Sekreteri Hüseyin Erten, mobbingin en çok kariyer alanında uygulandığını, bir işyerinde üst yönetime yakın yeni gelen torpilli birinin, yerine geçmek istediği personele mobbing yapma durumuyla çok sık karşılaştıklarını, dernek olarak başvuruyu alıp dava açıldığında bilirkişi olarak şahitlik de yaptıklarını anlattı. Erten, Alo 170 hattını arayanların çoğunun erkek memur olduğuna dikkat çekerek, "Basında sanki kadınlar daha fazla mobbinge maruz kalıyor gibi bir algı var, ancak erkekler daha fazla. Özellikle memur kesiminde mobbing çok yaygın. Acı olan mobbinge maruz kalan birinin en az üç yıl içinde kendisinin intikam duygusuyla mobbing yapması. Bunun için travma tedavi merkezlerinin kurulması gerekiyor. Öncelikli çabamız her işyerinde mobbing mücadele departmanlarını kurabilmek" dedi.

BULLYİNG'DE ÖNCE ÖĞRETMEN EĞİTİLECEK Bullying'e yönelik farkındalığın düşük olduğuna dikkat çeken Erten, bu durumun her okulda, mahallede, oyun parkında yaşandığını ancak adının konmadığını belirterek, şunları söyledi:

"Bullying, bir ya da birden çok öğrencinin kendilerinden daha güçsüz öğrencileri kasıtlı ve sürekli olarak rahatsız etmesi, tekme atma, tokat vurma, itme, çekme gibi fiziksel, sataşma, alay etme, dalga geçme, kızdırma, hoşa gitmeyen isim takma, küçük düşürücü sözler söyleme, dedikodu ve söylenti çıkarıp yayma, arkadaş grubundan dışlayarak yalnızlığa terk etmesidir. Özel okullarda daha yaygın. Bazı veliler, 'İzmir'de gitmediğimiz okul kalmadı' diyerek, isyan ediyorlar. Bullying için öncelikle öğretmeni eğitiyoruz, ardından velileri bilinçlendireceğiz. Bu konu da yargıya taşınabilir." HÜRRİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Ocak 2015Yayınlanma Tarihi:21 Ocak 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.