Migreni olanlara öneriler

Migren hastaları sürekli ağrı kesici kullanmak yerine, içecek tüketerek ağrıların azalmasını sağlayabilir.

Migren hastalarının sürekli ağrı kesici kullanmak yerine, kafein içeren çay ve kahve gibi içecekleri  tüketerek ağrıların azalmasını sağlayabilecekleri bildirildi.

Haber2Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim  Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çağdaş Erdoğan,migren  olarak adlandırılan "günlük tekrar eden baş ağrılarının" genellikle hastalar  tarafından ihmal edildiğini söyledi. Migrenin dikkat edilmesi gereken bir hastalık olduğunu belirten Erdoğan,  hastalığın tedavisinin sürekli olarak ertelendiğini, bunun doğru olmadığını dile  getirdi. Erdoğan, "Tedavi sürekli erteleniyor. Ağrının alınan ağrı kesicilerle  geçebileceği düşünülerek doktora başvurulmuyor. Ağrı geçer düşüncesiyle beklemek  doğru bir çözüm değil. Çünkü, ağrı giderek artıyor ve dayanılmaz bir hal alıyor"  dedi. Migren hastalarının bazılarında ağrının geleceğinin, öncü diye tanımlanan  belirtilerle önceden tespit edilebildiğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti: "Öncü belirtilerin görüldüğü hastalar, diğer hastalarımıza göre daha  şanslı. Bu sayede önlemini önceden alabilme imkanı buluyor. Mesela ışık  çarpmaları ve çizgiler gelmeye başlar. Migren hastalarında başlayan baş ağrısı  yüksek ışık ve seste daha da artıyor. Eğer rahatsızlık başladıysa hastanın  ışıktan ve sesten kendisini izole etmesi gerekiyor. Bir anda başlayan ağrı  şiddetini artırarak devam edeceği için uyumayı öneriyoruz." Erdoğan, bu tür rahatsızlıklarda ağrı kesici kullanımını doğru  bulmadıklarını da belirterek, "Sürekli ağrı kesici kullanılmasını önermiyoruz.  Koruyucu tedaviyle, günlük ihtiyaçmış gibi kullanılan ağrı kesici bağımlılığını  azaltmaya çalışıyoruz. Migren ataklarında kafeini önerebiliriz. Kafein içeren  çay, kahve gibi ürünler migren ağrısını azaltabiliyor. Migren için kafein içeren  bazı ilaçlar da var. Kafein kan damarlarını daralttığı için baş ağrısını  azaltabiliyor" diye konuştu.  A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:28 Kasım 2011Yayınlanma Tarihi:29 Kasım 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.