Mide Ağrısı Nasıl Geçer?

Herkes yemek yedikten veya içtikten sonra zaman zaman mide rahatsızlığı ve hazımsızlık veya hazımsızlık yaşar. Bu durum endişe edilecek bir durum değildir ve genellikle ev ilaçları kullanarak semptomları tedavi etmek mümkündür. Mide Ağrısına su, tarçın, zencefil ve özel diyetler iyi gelebilir.

MİDE AĞRISINA, MİDE SANCISINA NE İYİ GELİR?

İÇME SUYU

Mide ağrısında; Dehidrasyon, mide rahatsızlığı olasılığını artırabilir. Vücudun, yiyecek ve içeceklerdeki besinleri verimli bir şekilde sindirmesi ve emmesi için suya ihtiyacı vardır. Susuz kalmak sindirimi daha zor ve daha az etkili hale getirir, bu da mide rahatsızlığı olasılığını artırır.

-Kadınların günde yaklaşık 2,7 litre (l) veya 91 ons (oz) suya sahip olması gerekir

-erkekler günde yaklaşık 3,7 l veya 125 oz su içmeli

Bunun yaklaşık yüzde 20'si yiyeceklerden, kalanı ise içeceklerden gelecek. Çoğu insan için hedeflenmesi gereken iyi bir rakam günde yaklaşık 8 veya daha fazla su bardağıdır. Küçük çocuklar yetişkinlerden biraz daha az suya ihtiyaç duyar.

Sindirim sorunları olanlar için, sulu kalmak zorunludur. Kusma ve ishal çok hızlı bir şekilde dehidrasyona neden olabilir, bu nedenle bu semptomları olan kişiler su içmeye devam etmelidir.

YATMAKTAN KAÇINMAK

Mide ağrısında; Vücut yatay konumdayken midedeki asidin geriye ve yukarıya doğru hareket etmesi daha olasıdır ve bu da mide ekşimesine neden olabilir. Mide ağrısında; Mide rahatsızlığı olan kişiler, geçene kadar en az birkaç saat yatmaktan veya yatmaktan kaçınmalıdır. Yatması gereken biri, ideal olarak 30 derecelik bir açıyla başını, boynunu ve üst göğsünü yastıklarla desteklemelidir.

ZENCEFİL

Mide ağrısında; Zencefil, mide rahatsızlığı ve hazımsızlık için yaygın bir doğal çözümdür. Zencefil, mide kasılmalarını hızlandırmaya yardımcı olabilecek gingerol ve shogaol adı verilen kimyasallar içerir. Bu, hazımsızlığa neden olan yiyecekleri mideden daha hızlı hareket ettirebilir. Zencefildeki kimyasallar ayrıca bulantı, kusma ve ishali azaltmaya yardımcı olabilir.

Mide rahatsızlığı olan kişiler yemeklerine zencefil eklemeyi veya çay olarak içmeyi deneyebilir. Bazı tamamen doğal zencefilli biralar ayrıca mide rahatsızlığını gidermek için yeterli miktarda zencefil içerebilir.

NANE

Mide ağrısında; Nanedeki mentol, nefesi tatlandırmanın yanı sıra aşağıdakilere yardımcı olabilir:

-Kusma ve ishali önleme

-Bağırsaklardaki kas spazmlarını azaltmak

-Ağrıyı gidermek

Mide ağrısında;  Çiğ ve pişmiş nane yaprakları tüketime uygundur. Geleneksel olarak, insanlar çay yapmak için genellikle nane yapraklarını kakule ile kaynatırlar. Nane yapraklarını toz haline getirmek veya suyunu sıkmak ve diğer çaylar, içecekler veya yiyeceklerle karıştırmak da mümkündür. Nane yaprakları sağlık mağazalarında ve çevrimiçi olarak yaygın olarak bulunur. Nane şekerlerini emmek, mide ekşimesi ağrısını ve rahatsızlığını azaltmaya yardımcı olmanın başka bir yolu olabilir.

ILIK BİR BANYO YAPMAK VEYA ISITMA TORBASI KULLANMAK

Mide ağrısında; Isı gergin kasları gevşetebilir ve hazımsızlığı hafifletebilir, bu nedenle ılık bir banyo yapmak mide rahatsızlığı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Mide 20 dakika veya soğuyana kadar ısıtılmış bir torba veya ped uygulamak da faydalı olabilir.

DİYET

Doktorlar, ishali olan kişilere BRAT diyetini önerebilir.

Mide ağrısında; BRAT, Muz, Pirinç, Elma Püresi ve Tost anlamına gelir. Bu yiyeceklerin tümü nişastalıdır, bu nedenle yiyecekleri daha sıkı hale getirmek için yiyecekleri birbirine bağlamaya yardımcı olabilirler. Bu, bir kişinin geçtiği dışkı sayısını azaltabilir ve ishali hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu yiyecekler yumuşak oldukları için mideyi, boğazı veya bağırsakları tahriş eden maddeler içermezler. Bu nedenle, bu diyet kusmuktaki asitlerden kaynaklanan doku tahrişini yatıştırabilir.

BRAT diyetindeki gıdaların birçoğu potasyum ve magnezyum gibi besinler açısından da yüksektir ve ishal ve kusma yoluyla kaybedilenlerin yerini alabilir.

SİGARA VE ALKOLDEN UZAK DURMAK

Mide ağrısında;  Sigara içmek boğazı tahriş edebilir ve mide rahatsızlığı olasılığını artırır. Kişi kusarsa, sigara içmek zaten mide asitlerinden ağrıyan hassas dokuyu daha da tahriş edebilir. Bir toksin olarak alkolün sindirimi zordur ve karaciğere ve mide zarına zarar verebilir. Mide rahatsızlığı olan kişiler kendilerini daha iyi hissedene kadar sigara ve alkolden uzak durmalıdır.

SİNDİRİMİ ZOR GIDALARDAN KAÇINMAK

Bazı yiyeceklerin sindirimi diğerlerinden daha zordur, bu da mide rahatsızlığı riskini artırır. Mide rahatsızlığı olan herkes şu gıdalardan kaçınmalıdır:

- Kızarmış veya yağlı

- Zengin veya kremsi

- Tuzlu veya ağır korunmuş

KİREÇ VEYA LİMON SUYU, KABARTMA TOZU VE SU

Mide ağrısında; Bazı araştırmalar, kireç veya limon suyunu bir tutam kabartma tozu ile karıştırmanın çeşitli sindirim şikayetlerini hafifletmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bu karışım, gaz ve hazımsızlığı azaltmaya yardımcı olabilecek karbonik asit üretir. Ayrıca karaciğer sekresyonunu ve bağırsak hareketliliğini iyileştirebilir. Misket limonu veya limon suyundaki asitlik ve diğer besinler, safra asitlerini nötralize ederken ve midedeki asitliği azaltırken yağları ve alkolü sindirmeye ve emmeye yardımcı olabilir.

Çoğu geleneksel tarif, aşağıdaki miktarların karıştırılmasını önerir:

- 1 yemek kaşığı (yemek kaşığı) taze limon veya limon suyu

- 1 çay kaşığı (tsp) kabartma tozu

- 8 kaşık temiz su

TARÇIN

Mide ağrısında; Tarçın içindeki maddeler gaz ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilir.

 Tarçın, sindirimi kolaylaştırmaya ve sindirim sisteminde tahriş ve hasar riskini azaltmaya yardımcı olabilecek birkaç antioksidan içerir. Tarçın içindeki antioksidanlardan bazıları şunlardır:

- ÖJENOL

- SİNNAMALDEHİT

- LİNALOOL

- KAFUR

Mide ağrısında; Tarçındaki diğer maddeler gaz, şişkinlik, kramp ve geğirmeyi azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca mide ekşimesi ve hazımsızlığı azaltmak için mide asiditesini nötralize etmeye yardımcı olabilirler.

Mide rahatsızlığı olan kişiler yemeklerine 1 çay kaşığı kaliteli tarçın tozu veya bir inç tarçın çubuğu eklemeyi deneyebilir. Alternatif olarak, çay yapmak için tarçını kaynar suyla karıştırmayı deneyebilirler. Bunu günde iki veya üç kez yapmak hazımsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir.

KARANFİL

Mide ağrısında; Karanfil, midedeki gazı azaltmaya ve mide salgılarını artırmaya yardımcı olabilecek maddeler içerir. Bu, basıncı ve krampları azaltabilecek yavaş sindirimi hızlandırabilir. Karanfil ayrıca bulantı ve kusmayı azaltmaya yardımcı olabilir.

Mide ağrısında;  Mide rahatsızlığı olan bir kişi, yatmadan önce günde bir kez 1 veya 2 çay kaşığı öğütülmüş veya toz karanfil ile 1 çay kaşığı balı karıştırmayı deneyebilir. Mide bulantısı ve mide ekşimesi için karanfilleri günde bir veya iki kez yavaşça içmeleri gereken bir karanfil çayı yapmak yerine 8 oz kaynar su ile birleştirebilirler.

KİMYON

Kimyon tohumları şu şekilde yardımcı olabilecek aktif maddeler içerir:

- Hazımsızlığı ve aşırı mide asitlerini azaltmak

- Azalan gaz

- Bbağırsak iltihabını azaltmak

Mide rahatsızlığı olan bir kişi, yemeklerine 1 veya 2 çay kaşığı öğütülmüş veya toz kimyon karıştırmayı deneyebilir. Alternatif olarak, çay yapmak için kaynar suya birkaç çay kaşığı kimyon tohumu veya tozu ekleyebilirler. Bazı geleneksel tıbbi sistemler, mide ekşimesini hafifletmek için bir veya iki tutam çiğ kimyon tohumu veya tozu çiğnemeyi önerir.

İNCİR

Mide ağrısında;  İncir, kabızlığı hafifletmek ve sağlıklı bağırsak hareketlerini teşvik etmek için müshil görevi görebilecek maddeler içerir. İncir ayrıca hazımsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilecek bileşikler içerir. Mide rahatsızlığı olan bir kişi, semptomları düzelene kadar günde birkaç kez bütün incir meyvelerini yemeyi deneyebilir. Alternatif olarak, çay yapmak için 1 veya 2 çay kaşığı incir yaprağı demlemeyi deneyebilirler.

Ancak insanlar aynı zamanda ishal de yaşıyorsa incir tüketmekten kaçınmalıdır.

ALOE VERA

Aloe suyundaki maddeler şu şekilde rahatlama sağlayabilir:

-AŞIRI MİDE ASİDİNİ AZALTMAK

-SAĞLIKLI BAĞIRSAK HAREKETLERİNİ VE TOKSİN ATILIMINI TEŞVİK ETMEK

-PROTEİN SİNDİRİMİNİ İYİLEŞTİRMEK

-SİNDİRİM BAKTERİLERİNİN DENGESİNİ TEŞVİK ETMEK

-İLTİHABI AZALTMAK

Bir çalışmada, araştırmacılar, 4 hafta boyunca günde 10 mililitre (ml) aloe suyu içen kişilerin, aşağıdaki gastrointestinal reflü hastalığı (GERD) semptomlarından kurtulduğunu buldular:

- GÖĞÜSTE AĞRILI YANMA HİSSİ

 -ŞİŞKİNLİK VE GEĞİRME

- MİDE BULANTISI VE KUSMA

- ASİT VE GIDA REGÜRJİTASYONU

CİVANPERÇEMİ

Mide ağrısında;  Civanperçemi çiçekleri, midenin ürettiği asit miktarını azaltmaya yardımcı olabilecek flavonoidler, polifenoller, laktonlar, tanenler ve reçineler içerir. Bunu vagus siniri adı verilen ana sindirim sinirine etki ederek yaparlar. Mide asidi seviyelerinde bir azalma, mide ekşimesi ve hazımsızlık olasılığını azaltabilir.

Mide rahatsızlığı olan bir kişi, taze civanperçemi yapraklarını salatada çiğ veya yemekte pişmiş olarak yemeyi deneyebilir. Kaynar suya 1 veya 2 çay kaşığı kurutulmuş veya öğütülmüş civanperçemi yaprağı veya çiçeği ekleyerek de civanperçemi çayı yapmak mümkündür.

FESLEĞEN

Fesleğen iştahı artırabilir ve sindirimi iyileştirebilir. Fesleğen gazı azaltabilecek, iştahı artırabilecek, krampları hafifletebilecek ve genel sindirimi iyileştirebilecek maddeler içerir. Fesleğen ayrıca midedeki asit miktarını azaltmaya yardımcı olabilecek öjenol içerir. Fesleğen ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahip yüksek düzeyde linoleik asit içerir.

Mide rahatsızlığı olan bir kişi, semptomları azalıncaya kadar yemeklere 1 veya 2 çay kaşığı kuru fesleğen yaprağı veya birkaç taze fesleğen yaprağı eklemeyi deneyebilir. Daha hızlı sonuçlar için yarım çay kaşığı kuru fesleğeni veya birkaç taze yaprağı kaynamış su ile karıştırıp çay yapabilirler.

MEYAN KÖKÜ

Mide ağrısında;  Meyan kökü, gastriti veya mide zarının iltihaplanmasını ve ayrıca peptik ülserlerle ilgili iltihabı azaltmaya yardımcı olabilecek maddeler içerir. Mide rahatsızlığı olan biri, semptomları düzelene kadar günde birkaç kez meyan kökü çayı içmeyi deneyebilir. Meyan kökü çayları internette yaygın olarak bulunur, ancak 1 veya 2 çay kaşığı meyan kökü tozunu kaynar su ile karıştırarak evde yapmak da mümkündür.

NANE

Nane gibi, nane de aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok sindirim şikayeti için yaygın bir çözümdür:

-MİDE BULANTISI

-MİDE VE BAĞIRSAK SPAZMLARI

-GASTROİNTESTİNAL ENFEKSİYONLAR

- İSHAL

Çoğu insan, nane tüketmenin en kolay yolunun, nanenin ana bileşen olduğu hazır bitki çayları içmek olduğunu bulur. İnternette bu tür birçok çay var.

Mide ağrısında; Semptomlar düzelene kadar günde birkaç kez nane çayı içmek genellikle güvenlidir. Nane şekerlerini emmek de mide ekşimesini azaltmaya yardımcı olabilir.

PİRİNÇ

Sade pirinç, birçok mide şikayeti olan kişiler için faydalıdır. Şu şekilde yardımcı olabilir:

- DIŞKIYA TOPLU EKLEME

- TOKSİNLER İÇEREBİLECEK SIVILARI EMMEK

- YÜKSEK MAGNEZYUM VE POTASYUM SEVİYELERİ NEDENİYLE AĞRI VE KRAMPLARI HAFİFLETİR

Kusmakta olan veya ishali olan biri yavaş yavaş yarım bardak sade, iyi pişmiş pirinç yemeyi deneyebilir. Kusmanın son bölümünden sonra en az birkaç saat beklemek en iyisidir. Kişi, ishal durana kadar 24-48 saat bunu yapmaya devam edebilir. Pirinç ayrıca doktorların sıklıkla önerdiği BRAT diyetinin bir parçasıdır.

HİNDİSTAN CEVİZİ SUYU

Hindistan cevizi suyu yüksek düzeyde potasyum ve magnezyum içerir. Bu besinler ağrıyı, kas spazmlarını ve krampları azaltmaya yardımcı olur. Hindistan cevizi suyu aynı zamanda rehidrasyon için de yararlıdır ve kalori, şeker ve asit oranı düşük olduğu için çoğu spor içeceğinden daha iyi bir seçenektir.

Mide ağrısında;  Her 4-6 saatte bir 2 bardağa kadar hindistancevizi suyunu yavaşça yudumlamak, mide semptomlarını hafifletebilir.

MUZ

Mide ağrısında;  Muz B6 vitamini, potasyum ve folat içerir. Bu besinler krampları, ağrıları ve kas spazmlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Muz ayrıca, ishali hafifletebilen gevşek dışkılara toplu ekleyerek de yardımcı olabilir.

MİDE AĞRISINDA NE ZAMAN DOKTORA GÖRÜNMELİ

Mide rahatsızlığı ve hazımsızlık genellikle endişeye neden olmamalıdır. Çoğu insan için semptomlar birkaç saat içinde kaybolmalıdır. Daha yaşlı yetişkinler ve çocuklar çok daha hızlı susuz kaldıklarından, bir günden fazla süren kusma ve ishal için tıbbi yardım almalıdırlar.

Şiddetli, sık veya kalıcı mide problemleri olan kişiler bir doktorla konuşmalıdır. Aşağıdaki belirtiler mevcutsa tıbbi yardım almak da en iyisidir:

- sürekli veya kontrol edilemeyen kusma veya ishal

- kronik kabızlık

- ateş

- kanlı dışkı veya kusma

-  gaz geçirememe

- baş dönmesi veya baş dönmesi

- kol ağrısı

- kasıtsız kilo kaybı

- karın veya midede bir yumru

- yutma zorluğu

- demir eksikliği anemisi veya ilişkili durumların öyküsü

- idrar yaparken ağrı

MİDE ÜLSERİ NEDİR

Mide ülserleri, midenin veya ince bağırsağın astarında oluşan yaralardır. Mideyi kaplayan koruyucu mukus etkisiz hale geldiğinde ortaya çıkarlar. Mide, yiyecekleri sindirmeye ve mikroplara karşı korumaya yardımcı olmak için güçlü bir asit üretir. Vücut dokularını bu asitten korumak için kalın bir mukus tabakası da salgılar.

Mukus tabakası aşınır ve işlevini durdurursa, asit mide dokusuna zarar vererek ülsere neden olabilir. Batı ülkelerindeki her on kişiden tahminen birinde hayatlarının bir noktasında mide veya ince bağırsakta ülser olacaktır.

Mide ülserlerinin tedavisi nispeten kolaydır, ancak tedavi edilmezse önemli sorunlara neden olabilirler. Orada bulunan ve anlayan bir destek sistemine sahip olmak önemlidir.

MİDE ÜLSERİ BELİRTİLERİ

Mide ülserinin ana semptomu, mide çevresinde veya biraz daha yüksekte ağrıdır. Mide ülserinin klasik semptomu hazımsızlıktır, buna hazımsızlık da denir. Hazımsızlık, mide bölgesinde ağrı veya rahatsızlığa neden olur. Bu semptom, aynı anda ortaya çıkabilen mide ekşimesi ile karıştırılabilir. Mide ekşimesine asit reflü veya gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) neden olabilir. Midenin biraz yukarısında oluşur ve göğsün alt kısmında hissedilir.

Tüm mide ülserlerinin hazımsızlığa neden olmadığını belirtmekte fayda var. Mide ülseri semptomları mide ekşimesinden daha belirgin olma eğilimindedir, ancak semptomlar hala belirsiz olabilir.

Bir ülser, mide bölgesinde yanma veya donuk bir ağrı üretme eğilimindedir. Bu ağrı bazen “ısırıcı” veya “kemirici” bir ağrı olarak tanımlanır. Bazı insanlar açlık hissini tarif edebilir.

MİDE ÜLSERİ BELİRTİLERİ

- kilo kaybı

- mide bulantısı ve kusma

- ağrıdan yemek yememek

-  geğirme
- bulantı

- şişkinlik

- ağrı yiyerek, içerek veya antasitler alarak rahatlayabilir

Bazı mide ülserleri fark edilmez ve tipik hazımsızlık tipi ağrılar göstermez. Bu ülserler daha az yaygındır ve ülser kanamaya başladıktan sonra teşhis edilme eğilimindedir. Bazı ülserler mide duvarında bir deliğe neden olabilir. Bu perforasyon olarak bilinir ve ciddi bir durumdur.

MİDE ÜLSERİNE NE İYİ GELİR?

DİYET

Diyet değişiklikleri mide ülserlerinin gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir. Mide ülseri riski taşıyan kişiler, diyetlerine aşağıdaki besinlerden daha fazlasını dahil etmelidir:

MEYVE VE SEBZELER

Çeşitli meyve ve sebzeler yemek, sağlıklı bir sindirim sistemi astarının anahtarıdır. Bu gıdalar antioksidanlar açısından zengindir, asit salgılanmasını engeller ve sitoprotektif ve antiinflamatuar özellikler içerir. 2017'de yapılan bir araştırma, bunların hepsinin ülserleri önlemek ve tedavi etmek için önemli faktörler olduğunu tavsiye ediyor.

LİF

Çözünür diyet lifi yüksek diyetler mide ülseri geliştirme riskini azaltır.

PROBİYOTİKLER

Probiyotik yoğurt gibi aktif bakteri içeriğine sahip yiyecekler Helicobacter pylori (H. pylori) enfeksiyonunu azaltmaya yardımcı olabilir. Probiyotiklerin hazımsızlık semptomlarını ve antibiyotiklerin yan etkilerini hafifçe iyileştirdiği gösterilmiştir.

C VİTAMİNİ

Bu güçlü antioksidan, özellikle uzun süre küçük dozlarda alındığında H. pylori'nin yok edilmesinde etkili olabilir. Portakal ve domates gibi meyveler, baklagiller ve sebzeler yüksek düzeyde C vitamini içerir.

ÇİNKO

Bu mikro besin, sağlıklı bir bağışıklık sistemini korumak ve yaraları iyileştirmek için önemlidir. İstiridye, ıspanak ve sığır eti yüksek düzeyde çinko içerir.

SELENYUM

Bu, enfeksiyon komplikasyonları riskini azaltabilir ve ayrıca iyileşmeyi teşvik edebilir. Brezilya fıstığı, sarı yüzgeçli ton balığı ve pisi balığı, yüksek selenyum içeriği nedeniyle tavsiye edilir. Alkol ve kafeinden kaçınmak, ikisi de vücudun daha fazla mide asidi üretmesine neden olduğu için riski azaltmaya yardımcı olabilir. Bu mide ülserlerine yol açabilir.

Sadece diyete güvenmek yerine, en etkili sonuç için bir tedavi planını desteklemek için diyet seçeneklerini kullanmak önemlidir.

MİDE ÜLSERİ NEDENLERİ

NSAID'ler olarak bilinen bir ağrı kesici sınıfı mide ülseri riskini artırabilir. Mide ve ince bağırsak ülserlerinin iki ana nedeni şunlardır:

H. PYLORİ BAKTERİLERİ

Monsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) adı verilen bir ağrı kesici sınıfı

Mide ülserlerinin daha az yaygın nedenleri şunlardır:

-Aşırı mide asiditesi veya aşırı asitliği:

- Genetik
- Sigara
- Stres
- bazı yiyecekler dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir.

MİDE ÜLSERİNDE RİSK FAKTÖRLERİ

-sık steroid kullanımı

-sigara içmek

-aşırı kalsiyum üretimi veya hiperkalsemi

-genetik

- sık sık alkol tüketmek

Mide ülseri 50 yaş üstü kişilerde daha sık görülür. İnsanlar her yaşta mide ülseri geliştirebilir, ancak çocuklarda çok daha az yaygındır. Ebeveynleri sigara içiyorsa çocuklarda risk daha yüksektir.

NSAID ilaçları ve mide ülserleri

NSAID olarak bilinen bir grup ağrı kesici mide ülseri riski taşır. En iyi bilinen iki NSAID, aspirin ve ibuprofendir. İlaçlar yüksek dozlarda veya uzun süre düzenli olarak alındığında ülser riski artar. Reçeteye ihtiyaç duyanlar gibi daha güçlü NSAID'ler, mide ülseri için reçetesiz satılanlardan (OTC) daha risklidir.

İnsanlar her zaman etiketleri kontrol etmeli ve ağrı kesici kullanımıyla ilgili endişeleri hakkında bir eczacı veya doktorla konuşmalıdır. Asetaminofen gibi bir alternatif önerebilirler.

MİDE ÜLSERLERİ TÜRLERİ

Mide ülserleri bir tür peptik ülserdir.

Diğer iki türü vardır: Yemek borusu ve on iki parmak bağırsağı ülseri. Yemek borusunun içinde yemek borusu ülserleri oluşur ve on iki parmak bağırsağı olarak bilinen ince bağırsağın en üst kısmında on iki parmak bağırsağı ülseri oluşur.

Ülserler benzer özellikleri paylaşırlar ancak vücuttaki konumlarına göre tanımlanırlar.

MİDE ÜLSERİ TEDAVİSİ

 -Mide Ülserinin Nedenin NSAID'ler olduğu düşünülüyorsa ağrı kesici türünü değiştirmek

- Mide Ülserinin nedenin H. pylori bakterisi olduğu düşünülüyorsa “test et ve tedavi et” yaklaşımını denemek

Sebep ortadan kaldırıldıktan sonra, mide ülseri semptomları, ülser iyileşirken asitten korunarak tedavi edilebilir. Bir doktorun reçete edebileceği ilaçlar şunları içerir:

- asit üreten hücreleri bloke eden proton pompa inhibitörleri (PPI)

- Midenin aşırı asit üretmesini önleyen H2-reseptör antagonistleri

- antasitler veya aljinat. Bunlar, tezgahta veya çevrimiçi olarak satın alınabilir.

-  Pepto-Bismol gibi mide astarını koruyan ilaçlar çevrimiçi olarak satın alınabilir.

Semptomlar genellikle tedaviyi takiben hızla azalır. Ancak özellikle ülser H. pylori enfeksiyonuna bağlıysa tedaviye devam edilmelidir. Tedavi sırasında alkol almaktan, tütün içmekten ve herhangi bir tetikleyici gıdadan kaçınmak da önemlidir.

MİDE ÜLSERİNDEN CERRAHİ TEDAVİLER

Bazı durumlarda cerrahi bir seçenek olabilir. Örneğin, ülser geri dönmeye devam ederse, iyileşmez, kanamaz veya yiyeceklerin mideden çıkmasını engeller.

Ameliyat şunları içerebilir:

- ülseri çıkarmak

- kanayan kan damarlarını bağlamak

- ülser üzerine başka bir bölgeden doku dikmek

-  mide asidi üretimini kontrol eden siniri kesmek

Mide ülserlerinden kanama veya perforasyon gibi komplikasyonlar nadirdir. Bu komplikasyonlardan herhangi biri acil tıbbi müdahale gerektirir.

MİDE ÜLSERİNDE TEŞHİS

Doktorlar, mide ülserinin semptomlarını, ağrının nasıl hissettiği, nerede ve ne zaman olduğu, ne sıklıkta ve uzun sürdüğü hakkında sorular sorarak takip eder.

Bu işlem mide ülseri olup olmadığının daraltılmasına yardımcı olur. Doktorunuz ayrıca mide ülserinin H. pylori bakterisinden olup olmadığını öğrenmek için dışkı testi veya nefes testi isteyebilir.

Kanama gibi daha ciddi semptomlar varsa, doktor aşağıdakileri içerebilecek ek testler gerektirebilir:

ENDOSKOPİ

Bağırsak astarına bakmak için uzun, ince, esnek bir tüpün ucuna bir kamera yerleştirilir. Biyopsi de alınabilir.

BARYUM LAVMANI

Bu, bağırsaktan X ışınlarının alınmasını sağlayan kalın bir sıvıdır.

MİDE ÜLSERİNDE  ZAMAN DOKTORA GÖRÜNMELİ

Midesinde ülser olabileceğini düşünen herkes doktoruna danışmalıdır. Birkaç günden fazla süren veya devam eden mide semptomlarının değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi gerekir.

Yavaş kanayan bir ülser, yorgunluk ve nefes darlığı gibi anemi semptomlarıyla işaret edilebilir. Daha ciddi kanama, acil bir tıbbi sorundur ve kanın kusması veya dışkının siyah ve yapışkan olması durumunda sinyal verilebilir.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:26 Temmuz 2023Yayınlanma Tarihi:15 Eylül 2021

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.