Kimyonun Faydaları

Kimyonun Faydaları Nelerdir? Kimyon, nesiller boyunca insanlar hazımsızlık ve ishalden baş ağrısına kadar değişen durumları tedavi etmek için kimyon kullandılar. Kimyon ayrıca alerji tedavileri, böbrek ve mesane taşlarını, göz hastalıklarını ve hatta cüzzam tedavisinde kullanılıyor.

KİMYON NEDİR?

Kimyon binlerce yıldır insan beslenmesinin bir parçası olmuştur. Orta Doğu, Akdeniz, Hindistan ve Çin'de yetişir. Bugün Amerika Birleşik Devletleri'nde satılan kimyonların çoğu aslen Hindistan'dan geliyor. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar, kimyonu yemeklerde baharat olarak kullanır ve yağını parfümler için çıkarır. Aynı zamanda geleneksel tıpta popüler bir ilaçtır ve bunun iyi bir nedeni vardır.

KİMYONUN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?

- Alerjik Rahatsızlıklar
- Göz Hastalıkları
- Böbrek Taşlarının düşürülmesi
- Sindirimi düzenler
- Kas ve kemik gelişimini destekler.
- Karaciğeri Temizler
- Diyabetin tedavisine yardımcı olur.
- Serbest radikallere karşı hücrelerimizi korur.
- Yüksek kolesterolü düşürür.
- Astım ve bronşiti tedavi eder.
- Menopoz döneminde yardımcı olur
- Kanseri önler
- Gaz Problemleri
- Emziren annelerde sürü artırır
- Bakterileri temizler
- Şekeri düzenler
-  Kolesterolü düzenleme
- Gıda kaynaklı hastalıkları önler.
- İlaç bağımlığından kurtulmaya destek olur.
-  A Vitamini
- Kalsiyum Desteği
-  Tansiyon Kontrolü
- Diyabet Kontrolü
- Kilo vermeye yardımcı olur
- Sindirimi kolaylaştırı

Kimyon hakkında yapılan bilimsel araştırmalar bu geleneksel kullanımların çoğunu destekleyen kanıtlar sunuyor.

Antibakteriyel Etkiler

Araştırmalar, kimyonun vücudunuza girip sizi hasta edebilecek bazı bakterileri öldürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Laboratuarda, kimyonun, gıda zehirlenmesine neden olabilen bir bakteri olan E. coli de dahil olmak üzere mikroorganizmaların büyümesini sınırladığı gösterilmiştir. Antibakteriyel özellikleri, insanların neden geleneksel olarak kimyonu koruyucu olarak kullandığını açıklayabilir.

Kanser Önleme

Kanser, vücuttaki hücreler kontrolsüz çoğalmaya başladığında gelişir. Tümörler bu anormal hücrelerin koleksiyonlarıdır. Bazı hayvan çalışmalarında bilim adamları, kimyon tohumlarının karaciğer, mide ve kolon kanserlerinin neden olduğu tümörler de dahil olmak üzere farklı türdeki tümörlerin büyümesini engelleyebileceğini bulmuşlardır. Kimyonun insanlarda kanseri önlemeye yardımcı olup olmayacağını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Kolesterol Kontrolü

Birkaç çalışma, kimyonun insanların kolesterol seviyelerini kontrol etmelerine yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bir çalışmada, yoğurtta çözünen kimyon tozu, “iyi” (HDL) kolesterolü artırırken “kötü” (LDL) kolesterol ve trigliseritleri azaltmaya yardımcı oldu.

Diyabet

Kimyon, diyabetle yaşayan kişilerin semptomlarını ve etkilerini yönetmesine yardımcı olabilir. Geleneksel olarak antidiyabetik bir ilaç olarak kullanılan bir çalışma, kimyon yemenin kandaki üreyi düşürmeye yardımcı olabileceğini buldu - vücudunuzun insüline nasıl tepki verdiğini engelleyebilecek organik bir bileşik. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar ayrıca kimyonun kan şekerini sağlıklı seviyelerde tutmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir, ancak daha fazla araştırma gereklidir.

Sindirimi İyileştirir

Kimyon faydalarında; Araştırmalar, kimyonun çeşitli sindirim sorunlarına yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bir çalışmada, kimyon özü, karın ağrısı, şişkinlik ve acil tuvalete gitme ihtiyacı gibi irritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomlarını önemli ölçüde rahatlattı.

Kimyon uzun zamandır ishal için popüler bir halk ilacı olmuştur ve bazı ilk çalışmalar bu kullanımı destekleyen güçlü kanıtlar göstermiştir.

Kilo Kontrolü

Kimyon; kimyonun insanların sağlıklı bir diyetin parçası olarak kilo vermesine yardımcı olabileceğini ortaya koymuştur. Bir çalışmada, kimyon tozu alan kişiler kilolarını, bel çevresini, yağ kütlesini ve vücut kitle indeksini (BMI) azalttı. Başka bir çalışma, kimyon takviyelerinin, yaygın olarak kullanılan bir kilo verme ilacı olarak kilo ve BMI'yi azaltmada etkili olabileceğini buldu.

Beslenme

Kimyon, vücutta antioksidan görevi gören flavonoid adı verilen bileşikler içerir. Antioksidanlar, hücre hasarına neden olan serbest radikaller adı verilen kararsız parçacıkları nötralize etmeye yardımcı olabilir. Antioksidanlar bu parçacıkları nötralize ederek kanser, kalp hastalığı ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Kimyon tüketiminde Porsiyon Başına Besinler

1 çay kaşığı kimyonda;

- Kalori: 8
- Protein: 0 gram
- Yağ: 0 gram
- Karbonhidratlar: 1 gram
-  Lif: 0 gram
-  Şeker: 0 gram

Kimyon tüketirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kurutulmuş kimyon tohumları, yer fıstığı veya ağaç fıstığı gibi yaygın alerjenleri de işleyen makinelerde öğütülmüş kimyon tozuna işlenebilir. Fıstık veya ağaç fıstığı alerjiniz varsa, alerjen içermediğinden emin olmak için kullandığınız kimyonun etiketini kontrol ettiğinizden emin olun. Ağaç kuruyemişlerine veya yer fıstığına karşı özellikle hassassanız, sağlıklı bir gıda mağazasından bütün kimyonu satın almayı, ardından baharatı kendiniz kızartıp öğütmeyi düşünebilirsiniz.

Kimyon nasıl hazırlanır

Kimyon, birçok yemekTE popüler bir baharattır. Bazı tarifler kimyon tohumunun tamamının kullanılmasını gerektirirken, diğerleri toz halini kullanır.

Hem kimyon tohumu hem de tozu zengin, topraksı, cevizli bir tada sahiptir. Bütün kimyon tohumlarını kullanıyorsanız, benzersiz lezzetlerini daha fazla ortaya çıkarmak için bunları yapışmaz bir tavada kızartmayı deneyin.

KİMYONLU YEMEK TARİFLERİ

İşte kimyonu yemeğinizde baharat olarak kullanmayı deneyebileceğiniz birkaç yol:

- Izgara tavuk veya balık için baharat karışımına kimyon ekleyin.
- Kimyonu yoğurt, sebzeler ve diğer baharatlarla karıştırın.
- Pirinç veya kuskus ile kimyon tohumlarını atın.
- En sevdiğiniz biber tarifine kimyonu karıştırın.
- Salatalarınıza biraz kimyon koymayı seçin

WEBMD

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:26 Temmuz 2023Yayınlanma Tarihi:09 Ağustos 2021

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.