MERS daha önce de bulaşmış

Bugüne dek ellinin üzerinde insan MERS yüzünden yaşamını yitirdi. Hastalık bir yıl önce saptandı, fakat enfeksiyonun kökeni hâlâ bilinmiyor.

Bugüne dek ellinin üzerinde insan MERS yüzünden yaşamını yitirdi. Hastalık bir yıl önce saptandı, fakat enfeksiyonun kökeni hâlâ bilinmiyor.

mersKonuyla ilgili araştırmalar yapan bilim insanları artık olası bir açıklamaya bir adım daha yaklaştılar. Anlaşıldığı üzere söz konusu coronavirüs geçmişte birçok kez hayvanlardan insanlara bulaşmış. Virüs, belirti göstermeyen insanlar tarafından bulaştırılmış da olabilir. Suudi Arabistanlı bir hastanın solunum yollarından örnek alındı ve MERS virüsünün kalıtımı incelendi, Riyad’da üç farklı MERS virüsü tipi saptandı. Ayrıca bir hastanedeki salgında da virüsler birbirinden farklıydı. MERS virüsü, kuşlara ve memelilere bulaşan coronavirüsler grubuna dahil. Bir araştırmaya göre kaynağı yarasalar olabilir. Fakat enfeksiyon tek hörgüçlü develerde de görüldüğü için kökeni henüz kesin olarak saptanamadı. Şu sıralar deve, yarasa, keçi, koyun, köpek, kedi ve kemirgenlerle ilgili araştırmalar yapılıyor. Dünya Sağlık Organizasyonu Eylül 2012 tarihinden bu yana 114 vaka açıkladı. Bugüne kadar elli dört insan yaşamını yitirdi. Hastalarda gribe benzer belirtiler görüldüğü gibi böbrek yetmezliği ve ağır akciğer iltihabı da gelişebiliyor. Hastalananlar dolaylı veya dolaysız Suudi Arabistan, Ürdün, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşayan insanlarla temasta bulunmuş. Hastalık bugüne kadar sadece İngiltere, Fransa, Tunus, İtalya ve Suudi Arabistan’da insandan insana bulaşmış. BİLİM TEKNOLOJİ EKİ  

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:04 Ekim 2013Yayınlanma Tarihi:08 Ekim 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.