'Medya sağduyulu ve uzlaştırıcı bir dil kullanmalı'

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Barış Bulunmaz, son günlerde yaşanan terör olaylarını aktarırken medyanın sağduyulu ve uzlaştırıcı bir dil kullanması gerektiğine dikkat çekti.

Doç. Dr. Barış Bulunmaz, şunları söyledi:

“Son günlerde yaşadığımız acı verici olaylar ve insanı içinden çıkılamaz ruh hallerine sokan durumlar karşısında, çoğu zaman çaresizlik ve tarifi mümkün olmayan üzüntüler içine giriyoruz. Bunun neticesinde de insanın kendi kendini sorguladığı ya da “Ben ne yapıyorum?” sorusunun cevabını veremediği bir durumla karşı karşıya kalıyoruz.
İçimizden bir parçanın koptuğu hissiyle veya kalbimizin tam ortasına bir hançerin saplandığı duygusuyla izlediğimiz, dinlediğimiz ya da okuduğumuz şehit haberleri karşısında, medyanın kullandığı haber dili ile fotoğrafların yanında, haberin sunum şekli konusunda da son derece hassas olması bir gereklilikten ya da beklentiden öte, kamusal sorumluluğunun ortaya çıkardığı bir zorunluluk olarak düşünülmelidir.

Her şehidin bir can ve ana kuzusu olduğu, arkasında yüzlerce yakınından daha çok, koskoca bir milleti temsil ettiği bilinci içinde hareket etmesi gereken medya kuruluşları, acısı ve üzüntüsü kelimelerle ifade edilemeyecek kadar büyük olan bu durum karşısında gazetecilik refleksleri ile insani duygularını aynı paralellik üzerinden götürmelidir.
Dünyanın en değerli mesleklerinden birini yapan ve kamuoyunu bilgilendirmek ve bilinçlendirmek görevi ile hareket eden gazeteciler, mesleğin gerektirdiği özel duruşu gösterirken ve haber değerini gözetirken, aynı zamanda her şehidin bir annesi, babası, eşi, sevgilisi, ağabeyi, ablası ya da kardeşi olduğu gerçeğini de unutmadan yaptığı haberi ve kullandığı görseli biçimlendirmelidir.

Haberin sunum şekli ve kamuoyuna ulaşma biçimi konusunda da, toplumsal hassasiyetleri ön planda tutması beklenen medyanın, her şehidin aynı zamanda tüm Türkiye’nin içini yaktığı ve insanın içinde yanan o ateşin en sert fırtına karşısında bile sönmeyeceği duygusuyla davranması gerekmektedir.”    

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:11 Eylül 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.