Magnezyum Eksikliği

Magnezyum Eksikliği Nedir? Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Magnezyum Eksikliği Kimlerde Görülür? Magnezyum Eksikliği Nasıl Giderilir? Magnezyum Eksikliği Ağrılara Neden Olur mu? Magnezyum Eksikliği Hakkında...

Magnezyum Eksikliği Nedir? Magnezyum Eksikliği Belirtileri Nelerdir? Magnezyum Eksikliği Kimlerde Görülür? Magnezyum Eksikliği Nasıl Giderilir? Magnezyum Eksikliği Ağrılara Neden Olur mu? Magnezyum Eksikliği Hakkında...

Magnezyum Eksikliği Belirtileri

- Huzursuz bacak sendromu
- Saç dökülmesi yaşıyorsanız
- Kendinizi halsiz hissediyorsanız
- İştahsızlık
- Bulantı
- Kusma
- Yorgunluk
- Halsizlik
- Kas krampları
- Koroner Spazm
- Sinir Bozuklukları
- Dalgınlık
- Depresyon
- Tansiyon yükselmesi
- Kardiyak aritmiler
- Fibromiyalji
- Uyuşma,
- Dikkatte azalma
- Titreme
- Kas seğirmeleri
- Zihinsel bulanıklık
- Kabızlık
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Çarpıntı
- Ritim bozukluğu .
- Uyku problemleri

Magnezyum (Mg), insan vücudunda hayati önem taşıyan 11 mineralden biridir. İnsanda bulunan mineraller arasında, miktar açısından dördüncü sırada gelir. Kimyasal olarak, alkali toprak metalleri sınıfından bir elementtir.

Magnezyumun bu kadar önemli olmasının temel nedeni; vücudumuzda bulunan 300’den fazla enzimin çalışması için kilit bir role sahip olmasındandır. Vücut, bu önemli elementi, kendi başına üretemediği için dışarıdan besinler yoluyla alması gerekir.

Ortalama bir yetişkinde yaklaşık 24 gram magnezyum bulunur. Vücudumuzda bulunan magnezyum rezervinin sürekli doldurulması gerekmektedir. Bir başka deyişle, bu mineralin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için, vücuda sürekli olarak verilmesi gerekir.

Magnezyum Hangi Besinlerde Bulunur?

- Badem
- Ceviz
- Fındık gibi kuru yemişler
- Maden Suyu
- Nohut
- Fasulye, mercimek ve börülce gibi baklagiller
- Domates
- Kereviz
- Ispanak
- Soğan ve marul gibi sebzeler
- İncir
- Üzüm
- Hurma
- Avokado 
- Muz
- Kakao
- Bitter çikolata
- Keten tohumu
- Ay çekirdeği
- Susam
- Dil balığı
- Buğday
- Yulaf
- Çavdar gibi tahıllarda ve tüm tahıllı ekmekler,
- Ay çekirdeği
- Kabak çekirdeği

Magnezyum nelerde bulunur?

Doğada magnezyum toprakta ve deniz suyunda bulunur. Bitkiler toprakta bulunan magnezyumu kullanırlar. Magnezyum, aslında bitki dünyasının demiridir denebilir. Nasıl ki insan vücudunda demir hemoglobin yapısına giriyorsa, magnezyum da bitkilerde klorofil yapısına girer.

İnsan vücudunda magnezyumun % 60’ı kemik ve dişlerdedir. Kalan % 40’ı yumuşak dokularda (kas) ve ancak % 1’i kanda bulunmaktadır. Magnezyum, beyin ve kalpte diğer organlardan daha yoğun olarak bulunur.

Kan tahlilleri, kanda magnezyumun az miktarda bulunmasından dolayı magnezyum eksikliği için bir gösterge değildir.

Magnezyumun faydaları

Magnezyumun vücudumuzdaki temel faydası kasların ve sinirlerin gevşemesini sağlamak. Sinir sisteminin sakinleşmesini sağladığı için anti stres minerali olarak da tanımlanıyor. Bunlarla da bitmiyor. Magnezyum, vücutta 300'den fazla enzimi harekete geçiriyor ve hücrelerin enerji üretmesine yardımcı oluyor.

- Yorgunluğun ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunur.
- Elektrolit dengesine katkıda bulunur.
- Normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.
- Normal kas fonksiyonuna katkıda bulunur.
- Normal protein sentezine katkıda bulunur.
- Normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunur.
- Normal dişlerin korunmasına katkıda bulunur.
- Hücre bölünmesinde görevi vardır.

Magnezyum elementi ilk kez 1755 yılında İngiltere’de Joseph Black tarafından keşfedilmiş olup, 1808 yılında Humphrey Davey tarafından saf olarak elde edilmiştir. Toprak alkali metaller grubunda simgesi ‘’Mg’’ olup atom numarası 12 ve atom ağırlığı  24,32'dir. Magnezyum gümüş beyaz bir renge sahip ve  doğadaki en hafif metaller arasında olan, toz halinde kolayca tutuşabilme ve parlak bir ışıkla yanma özelliğine sahiptir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:20 Kasım 2020Yayınlanma Tarihi:17 Mayıs 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.