Kurban çocuğa paylaşımcı olmayı öğretiyor

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban kesim aşamalarına uzaktan da olsa katılması sağlanan çocuk paylaşımcı olmayı öğreniyor.

Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurban kesim aşamalarına uzaktan da olsa katılması sağlanan çocuk paylaşımcı olmayı öğreniyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayhan Bilgiç, kurbanın; çocukların daha çok sosyal  yönünü geliştirmesi gerektiğini söyledi.

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

Kurbanı ve kurban kesimini merak eden çocuğa yaşına uygun bir şekilde durumun anlatılabileceğini belirten Bilgiç, çocuğa mutlaka hem bayramın hem de kurban kesimi bilgisinin verilmesi gerektiğine dikkati çekti. Şehir hayatına alışmış bir çocuğun kurban kesimini travmatik bir olaymış gibi algılayabileceğinin unutulmaması uyarısında bulunan Bilgiç, 7-12 yaş arasındaki çocuğun kesim sürecini çok ayrıntılı olmasa da uzaktan görebileceğini dile getirdi.

ÇOCUĞUNUZLA DOĞRU İLETİŞİM KURUN

Çocuğun sosyal yönünün gelişmesi için 7 yaşından büyük olanların sürece uzaktan da olsa katılabileceğini anlatan Bilgiç, 7 yaşın altındaki çocukların kesinlikle kurban kesimini izlememesi gerektiğini aktardı. Bilgiç, soyut düşünme yeteneği olmayan küçük çocuğun, kesim işlemini hayvana eziyet etme, zarar verme gibi algılayabileceğini ifade etti.

ÇOCUK PAYLAŞIMCI OLMAYI ÖĞRENİYOR

Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Aydın da ailelere kurban kesimi konusunda çocuklarında gerekli olan duyarlılığı sağlamaları tavsiyesinde bulundu. Her şeyin farkında olan çocukların kurbandan uzak tutulması gerektiği gibi düşüncelerin yanlış olduğunu anlatan Aydın, şunları kaydetti: “Kurban kesim aşamalarına uzaktan da olsa katılması sağlanan çocuk,  paylaşımcı olmayı öğreniyor. Düzenlenen davetlerle kesilen kurbanın eti birlikte yeniliyor. Kurbanın eti fakir fukaraya dağıtılıyor. Aileleri tarafından yeterli bilgiyi alan çocuk, duruma hep paylaşmak olarak bakar. Bırakın çocukları,  yetişkin insanlar bile kurban konusunda kuşkulandırılıyor. Kasıtlı yapılan şeyler  bunlar. Bu tür şeylere aldanmamak lazım. Çocuklara; kurbanın ibadet olduğu en iyi şekilde anlatılmalıdır. Sadece olayın et yemeden ibaret olmadığını öğrenen çocuk,  paylaşımcı bir birey olarak topluma da kazandırılıyor.” A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:09 Ekim 2012Yayınlanma Tarihi:14 Ekim 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.