KRONİKLEŞEBİLİR

DHA

Konya İl Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci, bahar yorgunluğunun etkisinin azaltılması için, hareket etmek, bol güneşlenmek, yürüyüş yapmak, B ve C vitamini almak gerektiğini söyledi. Bahar aylarında ısınan havaların özellikle romatizma, astım, kalp, mide ülserleri ve hipertansiyon gibi rahatsızlıkları bulunanları olumsuz etkilediğini belirten Küçükkendirci, “İnsan metabolizmasında oluşan değişiklikler beraberinde yorgunluk getirmektedir. Bahar yorgunluğu bir hastalık olarak tanımlanamaz. Ama, önlem alınmazsa kronikleşebilmektedir” diye konuştu.

Dr. Hasan Küçükkendirci, havaların yavaş yavaş ısınmasıyla birçok kişide halsizlik, yorgunluk, eklem ağrıları, uyku isteği gibi ortak şikayetler görüldüğünü belirtti. Küçükkendirci, “Bu yakınmaların çoğu bahar yorgunluğundan kaynaklanmaktadır. Bu yorgunluğa bağlı olarak kalp ve romatizmal hastalıklarda da şikayetler artmaktadır. Bahar mevsiminde havadaki elektrik yükü artmakta olup, bu yük iyonlar aracılığıyla taşınmaktadır. Pozitif iyonlar arttıkça vücuda zindelik gelmekte, negatif yüklü iyonların artmasında ise yorgunluk, halsizlik ve gerginliklere neden olmaktadır” dedi.

STRESİ TIRMANIYOR

Şehirlerde taşıtların havayı kirletmesi, sanayi atıkları ve yoğun trafiğin elektrik yükünü artırdığını söyleyen Hasan Küçükkendirci, “Elektrik yükünün yoğunluğu, bahar mevsiminde sinir gerginliğini ve stresi tırmandırmaktadır. Bu durum, damarlardaki büzülmeyi artırır. Damarlardaki büzülme midede olursa ülsere bile neden olabiliyor. Bahar mevsiminde sebze ve meyvelerin yanı sıra bol sulu gıdalar yenmesini önermekteyiz. Çünkü, meteorolojik değişiklikler yüzünden vücuttaki su oranında bozukluklar görülebiliyor” dedi.

KRONİKLEŞEBİLİR

Dr. Hasan Küçükkendirci, bahar yorguluğunda önlem alınmazsa şikayetlerin kronikleşebileceğine dikkat çekerek, bahar yorgunluğunu en aza indirmek için alınabilecek önlemleri ve yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Baharda vücudun daha çok vitamin ve minerale ihtiyacı vardır. Bu yüzden, vücut özellikle de B ve C vitaminleri ile potasyuma ihtiyaç duyar. B ve C vitaminleri sebze ve meyvelerde, potasyum da domates, patates ve kayısıda bol miktarda bulunur. Meyve, sebze, patates, kayısı tüketimini artırın.

Günde 3 litre su için. Yemek yemeden ve yatmadan önce, azar azar içerek vücudunuza ihtiyacı olan suyu sağlayın.

Uyku ritmine dikkat edin. Rahat bir uyku için yatağa girmeden önce günlük bütün stres nedenlerinizi aklınızdan uzaklaştırın. Hoşunuza giden konuları düşünün veya hoşlandığınız bir film seyredin.

Hareket edin, bol bol güneşlenin, yürüyüş yapın. Alkol kullanıyorsanız, mümkün olduğunca azaltın. Çünkü yorgunluktan kurtulmak için alkole sarılmak çözümü zor problemleri ortaya çıkarabilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:23 Nisan 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.