Kredi kartı babası olmayın!

Anne ve babanın çocuğunun gelişiminde çok önemli etkiye sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocuğa baba desteğinin kredi kartından ibaret olmaması gerektiğinin altını çizdi.

Anne ve babanın çocuğunun gelişiminde çok önemli etkiye sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocuğa baba desteğinin kredi kartından ibaret olmaması gerektiğinin altını çizdi.

Artık, çocuklara önceden ayrılan zamanın en az iki katının ayrılması gerektiğine dikkat çeken Tarhan, dostluk, arkadaşlık, şefkat ve dürüstlük gibi temel erdemlerin çocuğa verilmesinin şart olduğunun söyledi. Tarhan “Parayla babalık olmaz” dedi. Değişen yaşam koşulları ve gelişen teknoloji, geniş aile kavramını çekirdek aileye dönüştürürken, aileler küçüldükçe küçülüyor. Bu paralelde bireyselleşmeler artıyor. İnsanlar artık eskiye oranla birbirlerine hatta kendilerine dahi zaman ayıramıyor. Artan ihtiyaçlar ve kontrol edilemeyen tüketim çılgınlığı, kişileri daha çok çalışmaya ve tüketmeye mecbur bırakıyor. Bu durum ise en çok yeni yetişen nesli, yani çocukları etkiliyor. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan bu süreçte çocukların ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor, ebeveynlere önemli uyarılarda bulunuyor. Anne ve babanın çocuk gelişiminde önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Tarhan, önceden çocuğa yarım saat zaman ayrılıyorsa bu sürenin bugün iki katına çıkarılması gerektiğini söyledi. İç huzur ve barışta annenin, güvende ise babanın rolünün önemli olduğunu kaydeden Tarhan, birçok şeyin maddileştiği günümüzde babaların desteğinin kredi kartından ibaret olmaması gerektiğini hatırlattı. Bazı anne ve babaların ilgi ve şefkat göstermek yerine parayla bunu halletmeye çalıştığını belirten Tarhan, bazı değerlerin yerini değil para hiçbir şeyin tutamayacağını ifade etti. Günümüzde ebeveynlerin zihinleri en meşgul eden sorunun “Çocuklarıma geleneksel sınırlar içerisinde ana-babalık mı yapmalıyım yoksa onlarla arkadaş mı olmalıyım?” olduğunu kaydeden Tarhan, dengenin iyi kurulması gerektiğini de söyledi. Bu konuda karar vermek için öncelikle çocuğun içinde bulunduğu yaş grubunun iyi bilinmesi gerektiğinin altını çizen Tarhan, üç önemli döneme dikkat çekti. Tarhan;

ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

“0-6 yaş arasını kapsayan okul öncesi dönem, 7-15 yaş arasını kapsayan okul dönemi, 15 yaş ve üzerini kapsayan ergenlik dönem. Bu üç yaş grubuna göre anne-baba tutumunun değişiklik göstermesi gerekir. Çocuğun kişiliğinden başka bu üç yaş grubunun öğrenme modelleri farklı olacaktır.” Dedi. Dostluk, arkadaşlık,  şefkat, sabır, dürüstlük, sözünde durma, yalan söylememe, cömertlik gibi temel erdemlerin çocuğa sürekli olarak, yumuşak bir ısrarla aşılanması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, verilecek mesajların yaşa göre değişiklik gösterebileceğini kaydetti. Tarhan yaş dönemlerine göre ebeveyn tutum ve davranışlarının aşağıdaki gibi olması gerektiğini söyledi.

ÇOCUĞUNUZLA DOĞRU İLETİŞİM KURUN

0-6 YAŞ

0-6 yaş arası çocuklar yakın temasla öğrenirler. Bu yaş döneminde bir çocukla top oynanabilir, koşturulabilir, güreş yapılabilir; bu sırada da bazı güzel duygular aşılanabilir; çocuğun beyninin örneğin sevgiyle, şefkatle ilgili alanları geliştirilebilir.

 7-15 YAŞ

7-15 yaş arasındaki çocuklarla arkadaş olmak gerekir. Ama bu sırada laubali olmamaya dikkat edilmelidir. Arkadaşlık almak değil, vermek üzerine kurulur. Çocuğuyla doğru zamanda arkadaş olabilen ebeveynler ona vermeyi öğretebileceklerdir. Ama vermenin ölçüsünü iyi ayarlanmalıdır. Çocuğa karşı aşırı verici olmak çocuğu ileride bencil yapacaktır. Çocukla nasıl bir aktivite yapılacağı, spora mı gidileceği, saklambaç mı oynanacağı, yoksa satranç müsabakaları mı yapılacağı çocuğun ilgi alanına göre değişebilir. Çocukla birlikte kitap okumak, kitap hakkında fikrini sormak, birlikte yabancı dil çalışmak da tercih edilebilir. Bu sırada çocuk, “çocukluğu gereği” bazı hatalar yapabilir. Mesela oyun arkadaşı gibi gördüğü anne-babasına oyun sırasında kötü bir söz söyleyebilir. Burada çocuğa kızmak yerine ona büyük insanmış gibi değer verildiğini hissettirerek açıklama yapmak, doğru olanın ne olduğunu anlatmak gerekir. Çocuk bu hataları yaparak doğrunun ne olduğunu anlayacak; nerede sınır koyması gerektiğini, ihtiyaçlarını nerede, nasıl karşılayacağını öğrenecek; sosyal beceri kazanacaktır.

15 VE ÜZERİ YAŞ

Çocukları 15 yaşından büyük olan anne-babalar ise çocuklarını ayrı bir birey gibi kabul etmeli, onlara fikirlerini sormalıdırlar. Örneğin eve bir eşya alınacağı zaman çocuğun hangi eşyayı neden istediğini öğrenmek aralarında sağlıklı bir iletişim kurulmasına fırsat tanıyacaktır. Şaban Özdemir (NPGRUP)

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Temmuz 2013Yayınlanma Tarihi:28 Temmuz 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.