Koronavirüse Karşı Bağışıklık Ne Kadar Sürecek?

Koronavirüse Karşı Bağışıklık Ne Kadar Sürecek? Koronavirüs ile enfekte olmuş kişilerde antikorların ne kadar uzun süre devam ettiğini inceleyen bir dizi çalışma yapıldı.

Bütün dünya koronavirüs salgınının sona ermesine yardımcı olacak bir aşıya güveniyor ki, herhangi bir kötü haber ya da ipucu çok fazla dikkat çekiyor. Koronavirüs ile enfekte olmuş kişilerde antikorların ne kadar uzun süre devam ettiğini inceleyen bir dizi çalışma yapıldı.

Antikorlar enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur. Bazı hastalıklarda, yeniden enfeksiyonu önleyebilirler, ancak bilim adamları bunun koronavirüs için doğru olup olmadığını kesin olarak söyleyemiyor. Ayrıca antikorların ne kadar süreceği de belli değil.

Çin, İngiltere ve şimdi Amerika Birleşik Devletleri'nden yapılan son üç çalışma, insanların enfeksiyondan sonra ne kadar süre antikor taşıdıklarını sorguladı. Ancak gerçek, son manşetlerin öne sürdüğünden daha az korkunç olabilir.

Bu makalelerin en sonuncusu UCLA'daki bir araştırma grubundan. Koronavirüslü 34 kişide antikorları izledi ve ortalama antikor seviyelerinin yaklaşık 2 1/2 aylık bir süre içinde başladığı yerin yarısına düştüğünü buldu. UCLA'dan Dr. Otto Yang, "Büyük uyarı elbette bunun nispeten kısa bir süre için sadece bir anlık görüntü olması," diyor, "bu nedenle zaman içinde aynı düşüş oranını sürdüreceğini bilmiyoruz." Dedi.

Bilim adamları, daha hafif semptomları olan veya hiç semptomu olmayan kişilerin koronavirüse karşı daha zayıf bir bağışıklık tepkisine sahip olma eğiliminde olduklarını fark ettiler. Ve Yang'ın New England Journal of Medicine'de yayınlanan mektubu, hafif hastalığı olan insanlara odaklandı.

Yang, "Çoğunluk hastane bakımı olmadan evde iyileşti, bu nedenle antikor seviyeleri aşırı yüksek değildi" diyor. "Gerçekten de, çok, çok yüksek antikor seviyelerine, bunlardan 10 ila 100 kat daha yüksek olan başka insanlar gördük." Dedi.

Mt. Icahn Tıp Fakültesi'nde bulunan bir araştırma grubu, hafif ila orta şiddette hastalığı olan yaklaşık 20 bin kişiye baktı. Grup, yayınlanmamış bir araştırma raporunda daha güven verici bir hikaye anlatıyor. Bu insanların % 90'ının en az üç ay süren antikor tepkilerine sahip olduğunu buldu. Ve bu antikorlar virüsü en azından laboratuvarda nötralize etti.

Bu çalışmadaki bilim insanlarından biri olan Florian Krammer, "Bir ila üç yıllık bir zaman dilimi için koruma olacağını varsaymak mantıklı" diyor. "Ama elbette, biz bilim adamlarıyız. Bunu kanıtlamamız gerekiyor, değil mi? Bu yüzden herkes bu konuda temkinli. Ama bence bu oldukça makul bir varsayım."

Bilim adamları, kısmen ölçülmesi kolay olduğu için bağışıklık belirteçleri olarak antikorlara odaklanırlar. Antikorlar, birçok durumda zamanla zayıflama eğilimindedir, ancak bu gerçekleştiğinde, bağışıklık sisteminin mutlaka sıfırdan başlaması gerekmez. Geçmiş bir enfeksiyonun hafızası, hafıza B hücresi adı verilen bir hücrede saklanabilir.

Krammer, "Bunlar, virüs geri gelmedikçe aslında herhangi bir antikor üretmeyen hücrelerdir ve sonra o virüsü tekrar görürler" diyor. "Ama sonra çok, çok hızlı tepki veriyorlar ve hızlı bir şekilde antikor üretiyorlar. Yani, bağışıklık sisteminin bu virüsle mücadele etmesi gereken pek çok kol var."

Yine başka bir savunma hattı, T hücresi adı verilen bir tür bağışıklık hücresidir. Stanford Üniversitesi'nden Dr. Kari Nadeau, "T hücreleri virüslerle savaşmada çok önemlidir" diyor. Virüsleri öldürebilirler. "Ve baktığımız şeylerden biri de, antikorlar azaldıkça T hücresi tepkileri de azalır mı?"

Bazı koronavirüs aşılarını geliştiren bilim adamları, deneysel ürünlerinin güçlü bir T hücresi tepkisi tetiklediğini fark ettiler. Bu, ileri bir test aşamasında olan Oxford Üniversitesi'nden aşıyı içerir. Bu aşı çalışmasının baş araştırmacısı Adrian Hill, "Diğer birçok enfeksiyondan biliyoruz, aşı tepkisi doğal enfeksiyon tepkisinden çok daha kalıcı olabilir" diyor. Bunun nedeni kısmen, insanların güçlü bir bağışıklığı teşvik eden bir aşı ile güçlü bir doz almasıdır.

Hill, "COVID'de aşıların doğal bir COVID enfeksiyonundan daha dayanıklı olduğunu göreceğimize oldukça eminim" diyor. "Ama yine, henüz bilmiyoruz. Bekleyip görmemiz gerekiyor."

Ve şimdilik, hali hazırda koronavirüs bulaşmış kişilerin de bağışıklık kalıp kalmayacağını ve öyleyse ne kadar süreyle bekleyip görmeleri gerekecek. Yaygın olarak dolaşan ve soğuk algınlığına neden olan dört daha hafif koronavirüse karşı bağışıklık, yıllarca sürmez. Dolayısıyla, bir antikor yanıtının süresi, en azından kısmen bir enfeksiyonun önemli bir hastalığa ve önemli bir bağışıklık reaksiyonuna yol açıp açmadığına bağlı olabilir.

https://www.npr.org / Zeynep Güçlücan


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:14 Kasım 2020Yayınlanma Tarihi:31 Ekim 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.