Köprü trafiği ruh sağlığını bozuyor

Geçtiğimiz ay Haliç ile Fatih Sultan Mehmet köprülerinde başlayan bakım çalışmaları, trafiği ve trafikte kalanları olumsuz etkiledi. Köprü trafiği trafikte kalanların ruh sağlığını bozuyor.

Geçtiğimiz ay Haliç ile Fatih Sultan Mehmet köprülerinde başlayan bakım çalışmaları, trafiği ve trafikte kalanları olumsuz etkiledi. Köprü trafiği trafikte kalanların ruh sağlığını bozuyor.

Çalışanları için çözüm yolları arayan şirketler alternatif ulaşım aracı ve güzergâh belirlerken, trafikte kalanların ruh sağlığı ise bozuluyor. Prof. Dr. Orhan Doğan, kurallara uymayan sürücülerin, emniyet şeridini kullananların, gereksiz yere korna çalanların insanları ruhsal ve fiziksel yönden olumsuz etkilediğini belirtiyor. Uzmanlar, trafikte geçirilen zaman nedeniyle çalışanların hem ruh hem de beden sağlığının bozulduğunu dile getiriyor. Bunlara bağlı olarak motivasyonun ve verimin düştüğünü dile getiren uzmanlar, yorgunluk ve stresin ön plana çıktığı konusunda birleşiyor. Aileyle geçirilen zamanın azalması da çalışanları huzursuz ediyor.

Trafikte Geçirilen Zaman Çalışanı Olumsuz Etkiliyor

Özellikle İstanbul'da yaşayan çalışanların son dönemde konuştuğu konuların başında trafik geliyor. Uzmanlara göre trafikte bunalan çalışanların hem iş verimi düşüyor hem özel hayatı etkileniyor. Çalışanlarının trafikte kalmasını istemeyen şirketler ise bu soruna alternatif çözümler getiriyor. Haziran ayının ortasından itibaren İstanbul'da Haliç Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde başlayan bakım ve onarım çalışmaları trafik sorununu bir kez daha gündeme getirdi. Büyük şehirlerde yaşayan çalışanların her gün yaşadığı trafik sıkışıklığı sorunu, sabahın erken saatinde yola çıkan çalışanları hem işe giderken hem de evlerine dönerken önemli ölçüde yoruyor, isviçre'deThe Lund University bünyesinde yapılan bir araştırmaya göre de, ev ve işyeri arasındaki mesafenin uzun olması çalışanın sağlığını olumsuz etkiliyor.

Hem Ruh Hem Beden Sağlığı Etkileniyor

İşe nasıl ve ne kadar sürede gidildiğinin uyku kalitesini, yorgunluğu ve stresi ne yönde etkilediğini ele alan araştırma, araba ve toplu taşımayla işe gidenlerin yürüyerek ya da bisikletle gidenlere göre daha fazla sağlık problemi yaşadığım ortaya koyuyor. Türkiye'den konuyla ilgili uzmanlar ise psikolojik açıdan trafiğin sonuçlarının toleransta azalma, kolayca sinirlenme, yorgunluk, baş ağrısı, dikkati yoğunlaştırma güçlüğü gibi belirtiler olacağım ifade ediyor. Şirketler bu sorunu önceden görüp çalışanları için alternatif çözümler üretiyor. Çözümlerin arasında çalışanları için denizyoluyla motor seferleri düzenleyenler de var. Üsküdar Üniversitesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Doğan, kurallara uymayan sürücülerin, emniyet şeridini kullananların, gereksiz yere korna çalanların insanları ruhsal ve fiziksel yönden olumsuz etkilediğini belirtiyor. Doğan, "Ruhsal yönden etkilenme sıkıntıya, huzursuzluğa, sabırsızlığa, toleransta azalmaya, işe veya bir yere yetişememe telaşının, kolayca sinirlenmeye, dikkati yoğunlaştırma güçlüğüne neden olur. Böylece insanlar patlamaya hazır bir barut fıçısına döner. Fiziksel olarak ise ağrısı, uykuya eğilim gibi belirtiler görülebilir" diyor. Bunlara bağlı olarak iş veriminde düşme, hata oranlarında ve iş kazalarında artma görülebileceğini belirten Doğan, özel hayattaki etkilerinin de önemli olduğunu söylüyor. HABERTÜRK KARİYER

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:09 Temmuz 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.