Konversiyon Nedenleri

Konversiyon, psikolojik temele dayanan sorunların bedensel belirtiler ile ortaya çıkması durumuna verilen isimdir.

Konversiyon bozukluğunda altta yatan herhangi bir fiziksel neden yoktur. Yani aslında vücut oldukça sağlıklıdır ancak hasta psikolojik olarak ağır bir durum yaşamıştır. Bu durum hastayı o kadar çok etkilemektedir ki en sonunda vücutta bir tepkiye yol açarak kendini göstermektedir. Bu tepkiler ise genellikle bayılma, felç geçirme, duyu kayıpları yaşama, konuşma problemleri çekmek vb. gibi birçok şey sayılabilir. Peki bu durumun nedenleri nelerdir? Konversiyon nedenleri nelerdir? Kişiler yaşadıkları psikolojik bunalımların etkilerini nasıl daha normale indirgeyebilirler?

Konversiyon Bozukluğu Neden Olur?

Konversiyon bozukluğu aslında vücudun vermiş olduğu bir savunma tepkisidir. Kişinin yaşamış olduğu psikolojik çöküntü onu çok fazla etkilemekte ve artık vücudu bu durumla baş edememeye başlamaktadır. Ardından ise konversiyon bozukluğu yaşanmaya başlamakta ve bayılmalar, duyu kayıpları, hissizleşmeler vb. gibi birçok belirti kendini göstermektedir. Yani konversiyon bozukluklarının hiçbir fiziksel nedeni bulunmamaktadır. Konversiyon bozukluğunun nedenleri tamamen psikolojik kökenlidir.

Konversiyon Bozukluğunda Tedavi Süreci

Konversiyon bozukluğu yaşayan hastaların tedavi süreçleri oldukça dikkatli takip edilmelidir. Öncelikle hastalar ciddi bir taramadan geçerek yaşadıkları sorunların hiçbirinin fiziksel kökenli olmadığı netleştirilmelidir. Konversiyon bozukluğu teşhisi tam anlamıyla koyulduktan sonra ise psikoterapiler uygulanmaya başlanmalıdır. Ancak psikoterapilerin hastanın tedavi sürecine yanıt verebileceği düzeye eriştiğinde uygulanması gerekmektedir. Hastanın psikologlara cevap verebilmesi, onlarla iletişim halinde olup kendini ifade edebilmesi oldukça önemlidir. Kendini tamamen kapatmış olan bir hastayla iletişime geçmek doktorlar içinde oldukça zordur.

Tedavi sürecinde bir diğer önemli etken de hasta yakınlarının yaklaşımlarıdır. Hasta yakınlarının bu dönemde ciddi oranda sabır göstermeleri hasta için çok mühimdir. Tüm bunlara ek olarak da ailenin hastanın sorumluluklarını üstlenmemesi gerekmektedir. Yani hastanın sorumluluklarından kaçınmaması ve bunun bilincinde olması tedavinin olumlu seyri için oldukça önemlidir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:07 Mart 2019Yayınlanma Tarihi:05 Mart 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.