KONUŞMAK YERİNE ŞİDDET

DHA

Adana Baro Başkanı Aziz Erbek, ekonomik krizin şiddet olaylarını arttırdığını belirterek, "İnsanlar konuşmak yerine şiddete başvurarak birbirlerini ikna etmeye çalışıyor" dedi.

Baro Başkanı Erbek, son günlerde artan aile içi şiddet olaylarıyla ilgili açıklama yaptı. Adana’da son 10 günde 12 cinayet işlenmesinin, diğer illerde de yaşanan şiddet olaylarının altında işsizlik ve ekonomik krizin yattığını savunan Erbek, ‘Türkiye nereye gidiyor?’ sorusunu gündeme getirdiğine dikkat çekerek, "Ekonomik krizle birlikte şiddet eğilimleri paralel olarak artıyor. Hayatlarını sürdürmekte çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalanlar ruhsal bunalıma sürükleniyor. Psikiyatristlerin görüşüne göre, her 7 kişiden 1 kişi ciddi bir ruhsal bunalıma girerken, son dönemde her 4 kişiden 1 kişinin ruhsal bunalıma girdiği verileri var. Bu durum endişe verici boyuta ulaştı. İnsanlar konuşmak yerine şiddete başvurarak birbirlerini ikna etmeye çalışıyor" diye konuştu.

Türkiye'de, hep kavgalarla, gürültülerle, sert tartışmalarla gündemi sürekli meşgul eden yönetici anlayışının da hakim hale gelmesinin ise çok üzücü olduğunu vurgulayan Erbek, şiddet eksenli programlarda çocuk ve gençlere olumsuz rol modelleri sunulurken, bunun toplumda ve özellikle okullarda şiddet olaylarının artmasında etkin olduğuna dikkat çekti. Erbek, şöyle devam etti:

"Örneğin bazı televizyon dizileri aracılığıyla kişisel güç, hukukun yerine ikame ediliyor. Böyle programlarla ailede ve toplumda şiddet kullanımı adeta teşvik ediliyor. Şiddet eksenli programların, çocuklarla gençlere başta kimlik gelişimi olmak üzere bütün yönleriye olumsuz etki yapabiliyor. Televizyonlarda yayınlanan silah ve kan sahnelerinin bol miktarda olduğu dizilerin yanı sıra bunları birer reyting malzemesi olarak kullanan bazı medya kuruluşlarına da bu konuda önemli sorumluluk ve görev düşmektedir."

Baro Başkanı Erbek, aile içi şiddetin önüne geçmek için öncelikli olarak toplum merkezleri olarak hizmet veren kuruluşların kurulup sayılarının arttırılması gerektiğini belirtti.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:11 Haziran 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.