KOKU İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR

Psikohayat Dergisi 8. Sayısı Ekim-Kasım-Aralık  /  Tthemoneytimes.com

 


Olfaktör Referans Sendromuna yakalanan kişiler kendilerini toplumdan soyutluyor, intihara dahi kalkışabiliyorlar.

Kimi zaman insanlar kötü kokmasalar bile öyle olduklarına inanıyorlar. Olfaktör Referans Sendromu adı verilen bu psikiyatrik bozuklukta insanlar etrafa korkunç kokular yaydıklarını düşünüyorlar. Bundan dolayı kendilerini çevrelerinden soyutluyor, hatta intihara dahi kalkışabiliyorlar.

Brown Üniversitesi'nden Dr. Katharine A. Phillips'e göre, "Bu yanlış inanışın pençesindeki hastaların işlevsellikleri de bu durumdan oldukça zarar görüyor. Bu kişilerin intihar etme oranları da bir hayli yüksek."

Uzmanlara göre, hastalar bu durumdan o denli utanç duyuyorlar ki, muhtemelen bundan hiç kimseye söz etmiyorlar. Bu sebeple bozukluk kolayca atlanabildiğine, daha da artış gösteriyor.

New Orleans APA toplantısında ifade edildiği gibi, yüz yılı aşkın bir süredir bozukluğun varlığı bilinse de, bu konuda pek fazla çalışma yapılmış değil.  

Philips ve meslektaşlarının gerçekleştirdiği çalışmaya yaş ortalaması 33 olan, 20 ORS hastası katıldı. Semptomların başlangıç yaşının 15, 16'ya kadar inebildiği saptandı.

Katılımcılar günde 6-8 saatlerini kötü kokuları hakkında negatif düşünceler üretmekle geçiriyorlar. Katılımcıların %85'i başkaları bu duruma itiraz etse bile, bu düşüncelerinde tamamen haklı olduklarına inanıyorlar. Yaklaşık %75'i yaydıkları kötü kokular yüzünden ihmal edildiklerini düşünüyor.

Kötü koktuklarına dair geliştirdikleri inanışlar katılımcıların çoğunda kompulsif davranışlara yol açıyor. Yüzde sekseni gün boyu kendilerini koklamakla vakit geçirirken, %68'i kötü kokuyla baş etmek için çok fazla duş alıyor. %50'si ise çok sık giysi değiştiriyor. Parfümlü sabun ve deodorant kullanımına sık rastlanıyor.

Hastaların pek çoğu genellikle depresif bir ruh haleti içerisinde, sosyal fobiden yakınıyor. Bu kişiler etrafa yaydıklarını inandıkları kokularını izale etmek için, sıkça gastroenterologları, diş hekimlerini ve dermatologların kapısını aşındırıyorlar.

Uzmanlar ORS hastalarının psikiyatrik yardım almaları gerektiğini vurguluyor, bilişsel davranış tedavisinin ve bazı ilaçların işe yaradığına dikkat çekiyorlar.

Amerikan Psikiyatri Derneği (APA) bir sonraki Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel Ek Kitabında (DSM-V) Olfaktör Referans Sendromunu resmi olarak tanımlamayı düşünüyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:04 Aralık 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.