Koçluk artık bilimsel olarak açıklanabilecek

Son zamanlarda iş dünyasında önemli yer tutan konuların başında gelen koçluk, ilk kez bilimsel bir platforma dayandırıldı. Harvard Üniversitesi, CTI'ın Co-Active Koçluk Modeli'ni inceleyerek koçluğun insanlar üzerindeki etkisini bilimsel olarak açıklayacak.

Son zamanlarda iş dünyasında önemli yer tutan konuların başında gelen koçluk, ilk kez bilimsel bir platforma dayandırıldı. Harvard Üniversitesi, CTI'ın Co-Active Koçluk Modeli'ni inceleyerek koçluğun insanlar üzerindeki etkisini bilimsel olarak açıklayacak.

Bilimsel çalışmaların önde gelen kuruluşlarından Harvard, insan ve insan davranışıyla ilgili olarak yapılan çalışmaların günümüzün çok önemli konularından biri olduğu gerçeğinden yola çıkarak, koçluğun insan üzerindeki etkilerini incelemek üzere bir araştırma başlattı. Bunu yaparken dünyanın en büyük ve ilk koçluk okulu olan Coaches Training Institute (CTI)'un "Co-Active Koçluk Modelini" inceleme kararı alan Harvard Üniversitesi, koçluk sürecinin bilimsel bir araştırma ile tanımlanmasını hedefliyor. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi McLean Hastanesine bağlı koçluk enstitüsünün koçluk mesleğinin profesyonel saygınlığı ve yarattığı değişim üzerine çalışan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olduğunu söyleyen CTI Türkiye Temsilcisi ve Stratejik Ortağı Elemental Value'nun Yönetici Ortağı Serhan Kuseyrioğlu, koçluk eğitimleri, koçluğu yaşamlarının her alanında kullanan kişiler için standartların yükseltilmesi ve kalitenin artması için çalıştıkları bilgisini veriyor. "Bu hedef doğrultusunda yapmış oldukları çalışmalarda ilerlerken kendilerin ortak olarak seçtikleri koçluk okulu da oldu" diyor.

 POTANSİYEL ORTAYA ÇIKIYOR

Bu ortaklıkla insan davranışında değişiklikler yarattığı bilinen koçluk sürecinin bilimsel bir araştırma ile tanımlanması hedeflendiğini söyleyen Kuseyrioğlu, "Koçlar ve mesleğinde koçluğu kul- lanan tüm profesyoneller için kullandıkları becerilerin ve rasyonelin nereden geldiği ve süreçte değişimin nasıl olduğunun bilimsel olarak tanımlanması ihtiyacı zaman içerisinde çıkıyor. Her ne kadar okullar ve ekoller belli prensipleri izlese de temel olarak koçluğa özel bir bilimsel yaklaşımın odaklanıldığı bu boyutta bir çalışma ilk kez yapılacak. Bu sayede günümüz iş hayatında çok ön plana çıkan ve gerekliliği tartışılmaz olan koçluk becerilerinin kullanılmasının kişilere sağladığı katkı bilimsel olarak açıklanabilecek" diyor.

 "ÖNCE KENDİ MESELESİNİ HALLETMELİ"

Peki, incelenecek olan Co Active koçluk modeli nedir? Bu modelin yaşamda her alanda doyum ve dengeyi hedefleyen bir model olduğunu söyleyen Kuseyrioğlu şu açıklamayı yapıyor: "Günümüzde moda bir deyim olan 'tam olmak' dediğimiz şey kişinin 'olmak' ve ' yapmak' hallerinin birlikte ve dengede olmasıdır aslında. 'Olmak' derken kastettiğimiz şey değerlerimiz, inançlarımız, ilişkilerimiz, yüreğimiz ve ruhumuzu kapsarken 'yapmak' dediğimiz şey aksiyonlarımız, hedeflerimiz, stratejilerimiz, aklımızı kapsar. Günlük koşturma içinde iş hayatında yoğun olarak yapma haline odaklanıyoruz. Devamında ya kör bir hayat yaşıyor ya da 'burn out, depresyon' gibi sonuçlarla karşılaşıyoruz. Bazen de bunun tersi olup huzur arayışında münzeviliğe kadar varabilen uçlara gidiyoruz veya potansiyelimizi tam olarak kullanmadan vasatla yetiniyoruz." Oysa Co Active modeliyle kişilerin potansiyelini tam olarak kullanması ve bunu yaparken hayatını pas geçmeden, hayatına sahip çıkarak yaşamasının hedeflendiğini vurgulayan Kuseyrioğlu, "Hayatın dengesi, hayatta doyumla yaşamak, duyguların değerlerin farkında olmak, herhangi bir konuda seçenekleri tüm derinliği ile gözden geçirebilmek, doğru seçeneği bularak planlamalar yapmak stratejiler oluşturmak ve aksyiona geçmek mümkün oluyor" diyor. Co Active koçluk eğitimlerine her meslekten kişilerin katılabildiğini söyleyen Kuseyrioğlu, genel olarak ağırlıklı katılımın iş hayatındaki profesyonellerden oluştuğunu bununla birlikte bireysel katılımlarda her alandan kişilerin eğitime katıldığını söylüyor. "Profesyoneller iki konu için geliyor. İK profesyonelleri şirket içinde koçluk kültürünü yaymak ve iç koçluk sistemini kurmak istiyorlar, ekip yöneticileri ise kendi ekipleriyle iletişimlerini geliştirmek ve yöneticilik becerileriyle koçluğu harmanlamak istiyorlar. Koçlar ve koç yetiştiren bizler 'Koç önce kendi meselesini halletmeli' diye baktığımız için bu programın koçluk becerilerine ek olan hatta önüne geçen en önemli kazanımı ise kişisel gelişim ve kendini tanıma üzerine oluyor" diyen Kuseyrioğlu ekliyor: "'Benim kişisel hayalim bu programın bir gün öğretmenlerimizi yetiştirirken referans programlardan olması, çocuklarımızı yetiştiren öğretmenlerimizin de Co Active modeli kendi hayatlarında uygulayabilmeleri."  SABAH

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Ekim 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.