KİTAP OKUMAYA ZAMAN AYIRIN

A.A

Türkiye'de nüfusa oranla 65 bin kişiye bir kütüphane, 95 kişiye 1 kahvehane düşüyor. Okumak beyninizi güçlendiriyor.


Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Öğretim Üyesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahru Pilten, kitap okumaya Türk insanına oranla Norveçlinin 300, Amerikalının 210 ve İngiliz'in 87 kat fazla zaman ayırdığını belirterek, “Türkiye'de nüfusa oranla 65 bin kişiye bir kütüphane, 95 kişiye 1 kahvehane düşmektedir” dedi.

ZKÜ Ereğli Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pilten, okumanın alışkanlık haline gelmemesinin en önemli nedeninin, ailelerin çocuklarının zihinsel gelişimini sağlayacak bu etkinliğe küçük yaşlarda yönlendirmemeleri olduğunu söyledi.

Büyük Önder Atatürk'ün çocukluğunda başlayan kitap tutkusunun cephede de sürdüğüne dikkati çeken Pilten, “Dolayısıyla zaman sıkıntısı, geçerli mazeret sayılamaz. İstatistikler, Türk halkının günde ortalama 5 saat televizyon seyrettiğini ortaya koymaktadır. Yapılan araştırmalarda kitap okumaya Türk insanına oranla Norveçlinin 300, Amerikalının 210 ve İngiliz'in 87 kat fazla zaman ayırdığı tespit edilmiştir” diye konuştu.

Bir yılda basılan kitap sayısına göre İsrail'de bin 169, Almanya'da bin 22 ve Japonya'da 600 kişiye bir kitap düşerken, Türkiye'de ise 10 bin 600 kişiye bir kitap düştüğüne dikkati çeken Pilten, bu durumun, ülkemizde kitaba ilgisizliği açıkça gösterdiğini dile getirdi. Pilten, “Araştırmalar, kitabın ülkemizde temel ihtiyaç maddeleri sıralamasında 235. yer aldığını ortaya koymaktadır” dedi.

Okuma alışkanlığının sağlanması ve zevk verici uğraş haline gelmesi için ilgili bakanlık ve okulların düzenlediği kampanyalara rağmen istenilen düzeye yaklaşılamadığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Şahru Pilten, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Almanya'da kişi başına düşen günlük okuma süresi 23 dakikadan 18'e düşünce devlet adamları telaşlanarak çeşitli tedbirler alma gereği duydu. Ülkemizdeki oran sadece 10-15 saniyedir. Bu durum, okuma alışkanlığı konusunda çok acil tedbirlerin alınmasını gerektiren en somut verilerden biridir.”

KİTAP ALIMINA HARCANAN PARA

ZKÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Pilten, Kültür ve Turizm Bakanlığının öğrencilere yönelik yapılan araştırmasında, gençlerin yüzde 69'unun hatırlayamadığı kadar uzun zaman kitap okumadığı, başka bir araştırmaya katılanların ise sadece yüzde 36'sının günde yarım saat kitaba zaman ayırdığının belirlendiğini söyledi.

Kitap alımı konusundaki araştırmalarda Norveç'te kişi başına yılda 137 dolar harcama yapıldığının ortaya konulduğuna işaret eden Pilten, şöyle dedi:

“Almanya'da ise 122 dolar harcandığını göstermektedir. Bu konuda dünya ortalaması 1,3 dolardır. Ülkemizde de bu miktar dünya ortalamasının yarısından da düşük olup 0,45 dolar tespit edilmiştir. Türkiye'de kitaba ilgi gösterilmemektedir. Ülkemizde halk kütüphanelerine 962 bin kişi üye olurken bu sayı İran'da 7 milyon, Fransa'da 16 milyon, Meksika'da da 39 milyondur. Türkiye'de nüfusa oranla 65 bin kişiye 1 kütüphane, 95 kişiye ise 1 kahvehane düşmektedir.”


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:18 Nisan 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.