Kişisel bilgisayar yarıştan kopmamaya çalışıyor

Kişisel bilgisayarların (PC) öldüğü iddiaları belki abartı olabilir. Fakat PC'lerin arkasındaki sektörün sallantıda olduğu kesin. Evet, iPad gibi mobil cihazlar PC'lerin satışını zayıflatmaya devam ediyor.

Kişisel bilgisayarların (PC) öldüğü iddiaları belki abartı olabilir. Fakat PC'lerin arkasındaki sektörün sallantıda olduğu kesin. Evet, iPad gibi mobil cihazlar PC'lerin satışını zayıflatmaya devam ediyor.

kisiselbilgisayarAma şurası da bir gerçek ki, çoklu ekranlara ve klavye ile fareye ihtiyaç duyan kimseler, örneğin tablolama işi veya film kurgusu yapanlar, sayesinde bu bilgisayarlar yaşayacaktır. Yine de tecrübeli teknoloji yöneticilerinin birçoğu PC'lerin öneminin giderek azalacağını düşünüyor. Örneğin PC gibi cihazlar için çip üreten Advanced Micro Devices'ın eski İcra Başkanı Hector Ruiz, "Benim naçizane fikrime göre alıştığımız PC'ler giderek düşüş yaşayacak ve onları artık yalnızca işletmeler kullanacak" diyor. Sektör gerilediği bir gerçek ve görünürde bir çıkış da yok. Bu yılın ikinci çeyreğinde dünya çapındaki PC sevkiyatı, peş peşe dört çeyreğin ardından yine yüzde 11 düştü ve 30 yıl önceki icadından beri en kötü performansı gösterdi. İşletmelerin PC alımı sabit kalmakla birlikte tüketicilerden gelen talep büyük bir düşüş yaşıyor ve bunun en büyük sebebi, insanların iPad ve Kindle Fires gibi tabletler almaları. Bu arada tabletlerin satışı adeta patladı. Araştırma firması Gartner'ın hesaplamalarına göre bu yıl 200 milyondan fazla sevkiyat yapılması bekleniyor, yani PC'lerin en büyük kategorisini oluşturan dizüstü bilgisayarların satışını ilk kez geçecek.

BİLGİSAYAR BAĞIMLILIĞINDAN KURTULUN

Bir tahmine göre tabletler, PC müşterilerinin yeni bilgisayarlar almasını belki bir-iki yıllığına geciktirecek ve bu insanlar eninde sonunda yeni cihazlar almak isteyecekler. Daha kötümser bir görüşe göre ise, PC'lere olan tüketici talebi her zamanki seviyesinin oldukça altında kalacak. Cornell Üniversitesi'nin New York'taki yeni teknoloji kampüsünden Daniel Huttenlocher için tüketicilerin 1990'larda çok sayıda PC almaya başlamasının sebebi, internete bağlanmak için daha kullanışlı cihazların olmamasıydı. Oysa ona göre PC'ler başından beri daha çok belge üretimi, sunumlar ve benzeri ofis işleri için daha uygun makinelerdi. "Kullanıcılarca oluşturulan içeriklerin bol olduğu bir dünyada bile üreticiden çok daha fazla tüketici var" diyor Huttenlocher. Araştırma firması IDC'nin hesaplarına göre de yılın ilk çeyreğindeki sevkiyatların yüzde 53'ü tüketici, yüzde 47'si de ticari pazarlara yapıldı. PC sektöründeki kuruluşların, özellikle Microsoft ve Intel'in yeni şartlara tepkisi son derece açık: PC'leri tabletlere benzetmek. Bu tip dizüstü bilgisayarların artık kapakları ya tamamen açılabiliyor, ya da çıkarılabiliyor. Kimi dizüstü bilgisayarlar da dokunmatik ekranlarıyla farklı çalışma modları arasında geçiş yapmayı mümkün kılıyor. Intel'in yeni geliştirdiği çiplerse, mobil cihazlarda aranan bir özellik olarak, bataryayı daha tasarruflu kullanıyor. Intel Ürün Pazarlama Direktörü Adam King, "Önümüzdeki aylarda tüm PC üreticilerinden yepyeni tasarımlar göreceğiz" diyor. Fakat kimilerine göre bu tip karma cihazlar, Apple tabletlerin ve Google'un Android işletim sistemine dayalı başka tabletlerin hızını kesemeyecek. Salesforce.com'un İcra Başkanı Marc Benioff, müşterilerin yeni tip cihazlardan, örneğin Microsoft'un Surface tabletinden uzak durduklarını belirtiyor. "Öyle cihazların satışı tek bir nedenden dolayı hızlanmıyor. O da zaten daha iyi bir teknolojinin var olması" diyor Benioff. Dünyanın bir numaralı PC satıcısı Lenovo aynı zamanda Android akıllı telefon ve tabletler de satıyor (özellikle Çin'de). Lenovo Amerika kıtası bölüm başkanı Gerry Smith, "Biz cihaz yapan bir şirketiz. İster Android ister Windows olsun, donanım ya da yazılım konusunda bir fikir yürütemeyiz" diyor. Windows 8 için yazılım geliştiren çevrimiçi depolama şirketi Box'un İcra Başkanı Aaron Levie de Microsoft'un bir zamanlar büyük bir nüfuzu olduğunu, ama bunun artık azaldığını aktarıyor. Levie, "Gücün dayanağı teknolojinin mutlak değeri değildi. Ondan çok tüketici bilinci ve ekosistemin desteğiydi. Fakat Microsoft olduğu dünya artık çok değişti" diyor. THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Ağustos 2013Yayınlanma Tarihi:25 Ağustos 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.