Kişiliğimiz beynimizin neresinde?

En büyük farklılıklar, özellikle de yeni bilgilerin depolanmasından ve işlenmesinden sorumlu beyin bölgelerinde görülüyor. Peki kişiliğimiz beynimizin neresinde?

En büyük farklılıklar, özellikle de yeni bilgilerin depolanmasından ve işlenmesinden sorumlu beyin bölgelerinde görülüyor. Peki kişiliğimiz beynimizin neresinde?

kisiligimiz_beyninİnsanların niçin farklı düşündükleri ve davrandıkları sorusuyla geçmişte çeşitli bilim dallarında sık sık görüş ayrılıkları yaşanmıştır. Şimdi buna en azından nörobiyolojik açıdan bir nesnel yanıt var. Bireyler arasındaki farklılıklar, beyin bölgelerinin bağlanmasında görülüyor diyor Amerikalılar (Neuron dergisi). Bilim insanları bireysel farklılıkların izlenebildiği beyin bölgelerini kesin olarak saptayabilmiş. En büyük farklılıklar, özellikle de yeni bilgilerin depolanmasından ve işlenmesinden sorumlu beyin bölgelerinde görülüyor. Oysa duyu ifadelerinin algılanmasından sorumlu beyin bölgeleri birbirine benziyor.

BEYİN NASIL ÇALIŞIR

İnsan beyninin bireysel değişkenliğini kavrayabilirsek, gelecekte anormal devreleri kuran beyin bölgelerini de belirleyebiliriz diyor Massachusetts General Hospital’dan Hesheng Liu. Nitekim çok sayıdaki nöropsikiyatrik bozukluklarda alışılmışın dışında sinirsel devreler izlendi. Yeni sonuçlar ışığında daha iyi tedavi yöntemleri gelişeştirilebilir. Liu ve arkadaşları 23 sağlıklı kişiden oluşan grubu altı ay boyunca (günde beş kez) incelemiş. Bireyler arasındaki farklı bağlantıları, fonksiyonel manyetik rezonans tomografisinin (fMRT), beyinde işleyen süreçleri görünür kılmışlar. Bu yöntemin yardımıyla beyin etkinliği, beynin dışarıdan verilen bir görevi yerine getirmediği zaman da görüntülenebiliyor. Çeşitli beyin bölgeleri bu durumdayken de birbirleriyle etkileşim halinde oldukları için kan dolaşımı sürekli değişir. Kandaki oksijen miktarındaki oynamaya göre böylece beyindeki bağlantıları görünür kılmak mümkün oluyor. İşte bu yöntemle, tüm katılımcılardaki etkinlik motiflerinin özellikle de kontrol ve dikkat için büyük önem taşıyan bölgelerde tamamen farklı oldukları ortaya çıkmış. Dikkat çekici farklılıklar ayrıca evrim sürecinde iyice büyüyen beyin bölgelerinde izlenmekte. Bunlara çağrışım kabuğu, yanal prefrontal beyin lopları ve temporal ve şakak lopları da dahil. Evrimsel açıdan bakıldığında bu beyin bölgeleri çok geç gelişmiştir ve mantıklı düşünme ve konuşma gibi karmaşık bilişsel fonksiyonlar için önemlidir. Araştırma, insandaki farklı yetenekler ve belli başlı beyin bölgelerinin evrim sürecindeki gelişimi arasındaki bağlantıyı da ortaya koymuş.. BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:25 Şubat 2013Yayınlanma Tarihi:26 Şubat 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.