KIŞ DEPRESYONU ARTIRIYOR

A.A
 
Kışın doğada meydana gelen değişim insanlara ölümü hatırlatıyor ve bu durum depresyon yaratıyor.

 


Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ruh Sağlığı Merkezi Psikiyatrı Uzmanı Dr. Suat Sabri Aslan, yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle doğanın beyaza büründüğünü, bu değişimin insanların psikolojisini etkilediğini belirtti.

Mevsimsel değişimlerin insan psikolojisi üzerindeki etkilerinin uzun yıllardır bilindiğini ifade eden Aslan, özellikle mevsim geçişlerinin insanların ruhsal yapısını önemli ölçüde etkilediğini kaydetti.

Özellikle içinde bulunduğumuz kış aylarının insanların psikolojilerini daha fazla etkilediğini dile getiren Aslan, kış mevsiminde doğada meydana gelen değişimlerin insanlara ölümü hatırlattığını kaydetti.

Ölümü hatırlayan insanların depresyona girmeye daha eğilimli olduğunu vurgulayan Aslan, şunları söyledi:

'Sonbahar ve kış aylarında ağaçların yapraklarının sararması ve dökülmesi, Yağan yağmur veya kar sanki doğanın ölümünü çağrıştırır. Kar ile birlikte doğanın beyaza bürünmesi de insana ölümü hatırlatır. Bu çağrışım insanın ruhsal yapısında da olumsuz etkilere neden olabilir.

İnsanlar, doğadaki bu değişimlerle birlikte ölümü hatırlarlar. Ölüme kendisini daha yakın hisseden insan ise depresyona girmeye daha yatkındır. Bu durum, mevsimsel affektif (duygudurum) bozukluğu olarak da adlandırılmaktadır. Bu durum özellikle yaşlılarda daha belirgin olarak hissedilebilir. Ayrıca, bu mevsimde insanlar mevsimsel etkiler nedeniyle daha hassas ve kırılgan olabilir. Bu nedenle, insanların birbirleriyle ilişkilerinde daha dikkatli olmak gerekebilir.'

Toplumda sanayileşme ile birlikte yapay aydınlatma ve yapay ısıtmanın insanları tabiatın direkt etkilerinden izole ettiğini, bunun da mevsimsel depresyon için önemli bir risk faktörü oluşturduğunu ifade eden Aslan, bu hastalığın en önemli klinik belirtilerinin aşırı bitkinlik, iştah artışı, uyku bozuklukları ve baş ağrıları olduğunu dile getirdi.

Kış mevsiminde insanların gün ışığına daha az maruz kalmaları, psikomotor faaliyetlerin azalması, tabiatın solması ve ölmeye yüz tutmasının insanoğlunun psikolojik yapısını etkilediğini belirten Aslan, bu konuda yapılan çalışmaların intihar vakalarının da bu mevsimde arttığını gösterdiğini söyledi.

'YAŞLILARA GENÇLİK YILLARINI ANLATTIRIN'

Mevsimsel etkilerle birlikte doğada meydana gelen değişikliklerin yaşlı insanları daha çok etkilediğini vurgulayan Aslan, kış aylarında yaşlı insanların daha hassas ve kırılgan olduklarına işaret etti.

Sonbahar ve kış aylarında günlerin kısalmasıyla günlük aktivitelerin azalması ve pasif yaşam şartlarının artmasının da yaşlı insanlarda daha belirgin ruhsal çöküntülere yol açtığını anlatan Aslan, sözlerini şöyle tamamladı:

'Yaşlılar, ruhsal çöküntünün etkisiyle bu mevsimlerde daha çok işe yaramadıklarını, dışlandıklarını ve çevresinin ölümünü beklediğini düşünürler. Ruhsal çöküntü, yaşlılarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu depresyon etkilerinin azaltılması için öncelikle yaşlı insanlara bir işe yaradıkları duygusunun aşılanması gerekir. Onlara evde yapabilecekleri ufak tefek işler verilmesi ve yapılan işlerde onların da ekipten biri olduğu duygusu yaratılması önemlidir.

Ayrıca, yaşlılara kendilerini daha güçlü hissetmeleri için gençlik yıllarını anlattırmak da son derece faydalıdır. Tedavi edilmeyen depresyon, insanların yaşam kalitesini bozabileceği gibi, bazı fiziki rahatsızlıkların artmasına da neden olabilir. Bu nedenle, depresyon belirtileri görüldüğünde doktor tedavisine başvurulması gerekmektedir.'


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:04 Ocak 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.