Karanlık kış günleri hasta ediyor

Daha az ışık alan kış aylarının gerçekten de psişik ve bedensel değişimlere neden olabildiği kanıtlandı. Karanlık günler hasta ediyor.

Daha az ışık alan kış aylarının gerçekten de psişik ve bedensel değişimlere neden olabildiği kanıtlandı. Karanlık günler hasta ediyor.

Haber2Işığın azalmasıyla birlikte, serotonin 1A reseptörü, tıpkı depresyon ve korku bozukluğunda olduğu gibi daha kötü çalışıyor. Yeni bulguyla kış depresyonu için diğer bir biyolojik faktör açıklanmış ve kanıtlanmış oldu. Az güneş alan bölgelerde yaşayan insanlarda kış aylarında psişik ve bedensel değişimler görülür. Bu değişimler yorgunluk, bitkinlik, çalışma isteksizliği, karbonhidrat açlığı ve kilo alımı gibi belirtilerle kendini göstermekte. Çok belirgin olduğu durumlarda bu değişimlerden kış depresyonu olarak söz edilir, diyor Viyana Psikiyatrı ve Fizyoterapi Üniversite Kliniği yöneticisi Siegfried Kasper. Kış depresyonunda serotonin uyarı maddesi önemli bir rol oynamakta. Bugüne kadar mevsimler serotonin oynamalarının, serotonin taşıyıcısındaki mevsimsel değişimlere bağlı olarak oluştuğu biliniyordu. Bu taşıyıcı, presinaptik sinir hücresindeki iki sinir hücresini birbirine bağlayan sinaptik aralık için önemli. İncelenen serotonin 1A reseptörü, postsinaptik sinir hücresindeki tutunma yeri görevini görmekte. Depresyon veya korku bozuklukları gibi durumlarda reseptörün bağlantı potansiyeli önemli ölçüde azalıyor.

DEPRESYONLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİ İÇİN TIKLAYIN...

Christoph Spindelegger ve Rupert Lanzenberger, pozitron emisyon tomografisi (PET) sayesinde 36 sağlıklı insanda, ışığın az olduğu durumlarda söz konusu reseptörün tıpkı depresyonlu hastalarda olduğu gibi daha düşük bağlanma potansiyeli taşıdığını görmüşler. Oysa bu değerler bol güneş ışığında önemli ölçüde yükselmekte. Doktorlar ışık terapisiyle semptomların sadece bir hafta sonra iyileşmeye başladığını söylüyorlar. Oysa SSRI (serotonin geri emilim inhibitörü) terapisinin etkisi ancak üç hafta sonra etkisini göstermekte.  CUMHURİYET BİLİM TEKNİK EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:31 Aralık 2011Yayınlanma Tarihi:03 Ocak 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.