KANSERDE YENİ BULUŞ

AFP

Sınırlı yayılmanın görüldüğü kanser vakalarında, koltuk altında bulunan nodların alınması zorunlu değil.

 


Araştırmanın, meme kanserine yakalanmış kadınları, uzun süren bu işlemin neden olduğu acılardan ve etkisi yıllarca hissedilen yan etkilerinden kurtaracağı bildirildi.

ABD'nin California eyaletine bağlı Santa Monica'daki, Saint John Sağlık Merkezi'nden Armando Giuliano'nun başkanlığında yapılan araştırma, sadece, “sentinel lenf nodu” adı verilen kanserli bölgeye en yakın lenf nodunun alındığı meme kanserli kadın hastaların hayatta kalma oranının, “Aksilla Disseksiyonu” adı verilen işlemle koltuk altlarındaki lenf bezlerin daha kapsamlı olarak alındığı kadın hastalarınkiyle eşit olduğunu gösterdi.

Şu anki mevcut tıbbi uygulamalarda, kanserin memenin dışına taşarak lenf bezlerinden birine sıçradığı hallerde, Aksilla Disseksiyonu adı verilen ve sıklıkla hastaları hayattan bezdirici komplikasyonlara neden olan tıbbi işlem yapılıyor.

Bilimadamları, ABD'nin önde gelen tıp dergilerinden, Journal of the American Medical Association'da yayımladıkları araştırmalarında, iki tıbbi işlemin uygulandığı, tümörleri alınmış, şua tedavisi ve kemoterapi gören 2 gruptaki kadınların hayatta kalma oranları arasında, 5 yıllık süre içinde aşağı yukarı bir fark bulunmadığını belirtti.

Koltuk altındaki lenf bezlerinin alınmasının, aralarında enfeksiyon ve kolda acı veren şişmelerin de bulunduğu “tartışılmaz ve kabul edilemez ölçülerde komplikasyon riski taşıdığını” vurgulayan bilimadamları, şua tedavisi ve kemoterapinin, lenf bezlerindeki kansere yayılma fırsatı vermeden saldırması nedeniyle, bu kadınlardaki kanserli lenf bezlerinin alınmasının gerekli olmayabileceğini kaydetti.

Bilimadamları, dergide yayımladıkları araştırmada, “Mevcut tıbbi uygulamada değişikliğe gidilmesi, Aksilla Disseksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkan komplikasyonları azaltarak, her yıl binlerce kadın hastanın klinik bulgularının iyileşmesini ve yaşam kalitelerinin, hayatta kalma şanslarını azaltmadan yükseltilmesini sağlayacaktır” ifadelerine yer verdi.

Meme kanseri ABD'de, akciğer kanserinden sonra, kadın ölümlerine yol açan ikinci en büyük nedeni oluşturuyor. Dünyada, her yıl 500 bin kişi meme kanseri nedeniyle hayatını kaybediyor. Şu an, tüm dünyada meme kanserine yakalanmış 1 milyon 300 bin kişi bulunuyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:16 Şubat 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.