Kanıtı, Deneylere İndirgeyemeyiz

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü - Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Ruh Sağlığı Merkezi Sarı Psikoloji’nin konuğu oldu. Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Kanıtı, Deneylere İndirgeyemeyiz” dedi.

Meslek profesyonellerine “Pozitif Psikoterapi Teoriden Pratiğe” konusunda önemli değerlendirmelerde bulunan Tarhan, “Afektif nörobilimden hareketle pozitif psikoterapi ortaya çıkmaya başladı. Kanıta dayalı tedavilerde üç ana boyut vardır. Kanıtı hep deneylere indirgiyoruz. Hâlbuki terapistin klinik yargısı, hastanın değerleri ve seçimleri çok önemli. Bu üçünün birleşmesiyle tam kanıt ortaya çıkıyor.” Dedi.

Kanıtı deneylere indirgeyemeyiz!

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, doksanlı yıllarda afektif nörobilimin ortaya çıkmasından bahsederek; “O yıllarda afektif nörobilim çok gündemde değildi fakat bilimsel kanıtlar çoğalmaya başladığında afektif nörobilim terapiye yansımaya başladı ve ön plana çıktı. Afektif nörobilimden hareketle pozitif psikoterapi ortaya çıkmaya başladı. Kanıta dayalı tedavilerde üç ana boyut vardır. Kanıtı hep deneylere indirgiyoruz. Hâlbuki terapistin klinik yargısı, hastanın değerleri ve seçimleri çok önemli. Bu üçünün birleşmesiyle tam kanıt ortaya çıkıyor.” Dedi.

İyi insan olmak için davranışsal entropi…

Termodinamiğin ikinci yasası entropiden bahseden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, evrenin düzenden düzensizliğe doğru gittiğini dile getirdi. “Her şey evrende düzenli bir şekilde düzensizliğe gidiyor. Mesela bir odayı ısıtmazsak soğuyor, odayı aydınlatmazsak karanlık oluyor, bahçedeki otları ekip biçmezsek bahçeyi ayrık otlar kaplıyor” ifadelerini kullanan Tarhan, entropi ve davranışsal entropinin önemine vurgu yaptı. Tarhan, kişinin iyi insan olabilmesi için davranışsal entropi lazım diyerek zeki ve başarılı olmanın önemli olduğunu fakat iyi insan olmanın öğretilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Sanal gerçeklik terapilerde kullanılıyor”

Tarhan, günümüzde sanal gerçeklikle fobi tedavisi yapabildiğine dikkat çekerek, yükseklik fobisi olan ya da sosyal fobisi olan kişilere sanal gözlük takılarak fobisi olan ortamlara üç boyutlu olarak girdiklerini söyledi. Fare fobisi olan bir insanın gerçekten bir fareye yakınmış gibi ve dokunuyormuş gibi hissettiği bu ortamı terapide kullandıklarını dile getiren Tarhan, burada frontel aktiviteyi artırmak ve azaltmakla ilgili terapi tekniklerinin önemli olduğuna vurgu yaptı.

“Pozitif psikoterapinin endikasyonunu iyi belirlemek gerekiyor”

 Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Pozitif psikoterapinin endikasyonunu iyi belirlemek gerekiyor.” Dedi. Pozitif psikoterapide negatif düşünceleri çok fazla ama hastalığı çok ileri seviyede olmayan hastaların terapi alabileceğine dikkat çeken Tarhan, kimi meslektaşların OKB hastasına CBT uyguladığını, ödevler verdiğini anlattı. Tarhan; “Kişinin beyninde ikinci bir kişi var böyle durumlarda nöromodolüsyon tedavileri yapılıyor; manyetik uyarım tedavisi, EKG tedavisi yapılarak beyin bir açıdan resetleniyor. Böyle yapınca beyindeki düşüncelerin çoğu unutuluyor. Bu sebeple eş zamanlı terapiler gerekiyor.” Şeklinde konuştu.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:19 Aralık 2020Yayınlanma Tarihi:18 Aralık 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.