Kahve verimi artırmıyor

ABD’nin John Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yürütülen araştırmalar, bol miktarda kafein tüketiminin duygusal zekayı olumsuz şekilde etkilediğini gösterdi.

ABD’nin John Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yürütülen araştırmalar, bol miktarda kafein tüketiminin duygusal zekayı olumsuz şekilde etkilediğini gösterdi.

Uzmanlar, kahve ve enerji içecekleri gibi bol miktarda kafein içeren sıvı tüketiminin verimi artırmaya bir katkısının olmadığını ortaya koydu. Katılımcıların performans ölçümünde kafeinin yalnızca kısa süreli faydası olduğu görüldü. Buna göre; * Dikkati toplamak ve performansı artırmak için tüketilen kafein, idrak kabiliyeti ve ruh halinde olumsuz etkiler uyandırıyor ve kısa sürel

i etkisi bittiğinde yeniden tüketimiyle bir bağımlılığa dönüşüyor. Kafein tüketen kişilerin bu kısır döngüye alışması çok kısa sürede gerçekleşiyor.

BEYİN NASIL ÇALIŞIR

* Adrenalin hormonu salgılanmasını hızlandırıcı etkisi bulunan kafein, hata yapmaya da zemin hazırlıyor. Zira, yaşamsal bir tehdit karşısında beyin ve bedenin uyarılmasını sağlayan adrenalin hormonu, duyguların davranışa dönüşmesine ve günlük yaşantıda hatalı kararlar alınmasına neden oluyor. * Kafein, vücudun kendini yenilemesi ve gördüğü hasarları onarması için yaşamsal önemi bulunan uyku düzenini de kötü etkiliyor. Altı buçuk saatlik ömrü olan kafeinin vücuttan tamamen atılması için en az 24 saat geçmesi gerekiyor. Bu da sabah sekizde içilen bir kahvenin yüzde 25’inin akşam sekizde hala vücutta gezindiği anlamına geliyor. Öğleden sonra içilen sıvıların yüzde 50’si ise uyku vaktinde vücuttan atılmamış oluyor. MİLLİYET

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:24 Ağustos 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.