Kabusları bitirmek için 'hayra yorun'

Travmatik olaylar fiziksel rahatsızlık ve stres kâbusu tetikliyor. Uzmanlar, "Rüyanın içeriğini yeniden yorumlayıp olumluya çevirin ve yüzleşin" diyor.Travmatik olaylar fiziksel rahatsızlık ve stres kâbusu tetikliyor. Uzmanlar, "Rüyanın içeriğini yeniden yorumlayıp olumluya çevirin ve yüzleşin" diyor. hayra_yorunUzun ve deliksiz bir uykunun düşmanı kâbuslarla vedalaşmak o kadar da zor değil. Psikologlara göre, kronikleşmiş kâbuslardan basit yöntemlerle kurtulmak mümkün. Frankfurt Goethe Üniversitesi'nden Psikolog Charlotte Wesslau, hastalarına 'kâbuslarının hikâyesini yeniden yazmayı' öğrettiklerini söylüyor. Almanya'da halkın yüzde beşi düzenli olarak kâbus görmekten şikâyetçi. Uzmanlara göre, travmatik olaylar, fiziksel rahatsızlık ya da aşırı stres kâbuslara neden olabiliyor.

DEPRESYONDAN KOLAYCA KURTULMANIN YOLLARI!

YÜK OLMAKTAN ÇIKSIN Frankfurt Üniversitesi uzmanları şu günlerde iki tedavi yöntemini içeren bir terapi üzerinde çalışıyor: Yüzleşme ve yeniden yorumlama. Psikolog Wesslau, bu tedavide "Rüyanın olumsuz içeriğinin, olumlu şekilde yeniden yorumlandığına" dikkat çekiyor. Uzman, bu kişilerin kâbus hikâyelerini zihinlerinde yeniden yazıp yorumlaması ve kendileri için ruhsal bir yük olmaktan çıkarması gerektiğini kaydediyor. Olumlu yorumlanmış hikâye her gün zihinde canlandırılıyor ve böylece kâbusta görülen olayla ilgili yeni bir hafıza oluşturulmuş oluyor. Tedaviye katılan 40 kişi şu ana kadar başarılı sonuçlar elde etmiş. Konuyu uzmanlarına sorduk. Prof. Dr. Hikmet Yılmaz (Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Bilim Dalı): Rüyaları bir "dilek gerçekleşmesi" olarak gördüğümüzde, kâbuslar gibi hatırlanması kolay kişiye rahatsızlık veren kötü rüyaları semboller üzerinden olumlayarak, İslami terminoloji ile söylemek gerekirse "hayırlara yorarsak" kişi bundan olumlu etkilenmekte ve kâbusun gündelik yaşama sarkan olumsuz etkilerini yaşamamaktadır. SABAH

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:06 Mart 2013Yayınlanma Tarihi:09 Mart 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.