İyi bir uyku için 10 altın öneri

İşte iyi bir uyku için sevişmekten, bitter çikolataya 10 altın öneri...

"Uyku uyku bütün istediğim buydu" cümlesini yazıp, instagramda uykusuz fotoğraflarını paylaşanlar öyle çoğaldı ki... Uykusuzluk şu sıralar tüm kronik şikayetlerden daha fazla konuşulur oldu. Sizin de birkaç gece süreceğini düşündüğünüz ama gece kuşu olup çıktığınız uykusuzluk probleminiz varsa bu yazıdaki tavsiyelerle derin bir uykuya dalabilir, kimbilir tatlı tatlı rüyalar bile görebilirsiniz. İşte iyi bir uyku için sevişmekten, bitter çikolataya 10 altın öneri...

BİTTER ÇİKOLATA İÇİN ŞAHANE BİR NEDEN DAHA!

Uykusuzluğun nedenlerinden biri de magnezyum eksikliği olabilir. Bunu çözmek için ise aslında birçok yolunuz var. Ispanak yemek bunlardan biri. Hemen ağız burun bükmeyin ıspanak sevmiyorsanız gözlerinizi ışıldatacak başka seçenekler de var; fındık, fıstık, ceviz, balık ve bitter çikolata magnezyum desteği için harika birer kaynak.

KARANLIK, KARANLIK, KARANLIK...

Nasıl ki güneş girmeyen eve doktor giriyorsa uyku için bunun tam tersi söz konusu. Geceleri karanlıkta uyumanın faydalarını saymakla bitiremeyiz. En önemlisi ise melotonin hormonu. Gece saat 21.30 gibi salgılanmaya başlıyor ve 02.00-03.00 arası tavan yapıyor. Melotoninin salgılanması için gece bu saatler arasında uykuda olmak ve karanlıkta olmak gerekiyor. Metabolizma böylece kendisini onarıyor ve hormonlar düzene giriyor, kilo kontrolü sağlanıyor.

SEKS VE UYKU

Seks için uyku, uyku için seks. Bu denklemin özeti aslında bu... İyi bir uyku seks hayatında performansı artırırken, seks de iyi bir uykuya yardımcı oluyor.

CEP TELEFONUNU KULLANMAYIN

Yatağa asla almayacağınız şey cep telefonunuz olsun. Yatmadan önce cep telefonuyla uğraşmak, ışığına maruz kalmak uykuya dalmayı zorlaştırıyor. Üstelik psikiyatristlere göre cep telefonları modern zamanın metresleri. Bu yüzden varsa partnerinizle ilgilenmeyi deneyin.

KAFEİN ALIMINA DİKKAT EDİN

Çay, kahve iş hayatının ana yaşam damarlarından biri olabilir. Kafeinin belli dozda, yüksek tansiyon problemi olmayanlarda faydası da var ancak yine de kahvenizi 16.00'dan sonraya bırakmamaya çalışın. Çünkü uyku kaçırmaya birebir.

UYKUYU HAFTA SONUNA BIRAKMAYIN

Hafta içi gece dışarı çıktınız, güzel güzel eğlenip sabah da aynı saatte işe gittiniz ve "Aman nasıl olsa hafta sonu uyurum" kafasındasınız. Bunun hayrını göremezsiniz bizden söylemesi. Her gün 30 dakika bile az uyumak obezite ve diyabet riskini artırıyor. Hafta sonu, uykusuzluğu telafi etmeye çalışmanın ise bilimsel olarak hiçbir faydası yok.

ALKOL ALMAYIN

Uykunuz kaçtı "Bir kadeh şarap içeyim, gevşer uyurum" dediniz ve hayatınızın hatasını yaptınız. Uykuya dalmayı kolaylaştırmak için alkol almak en sık yapılan yanlışlardandır. Alkol hücresel bir zehirdir ve kronik biçimde tüketildiğinde başta depresyon ve kaygı bozuklukları olmak üzere birçok ruhsal hastalığı tetikler. Uzun vadede kendi başına uyku sorunlarına sebep olur.

YATAK ODASINDAN TELEVİZYONU KALDIRIN

Elinizde kumanda, uykuya dalmak bir modern zaman geleneği olsa da uykuyu kötü etkiliyor. Hatta yatak odasındaki tüm elektrikli cihazların ışığı, yaydığı elektromanyetik dalgaların uyku kalitesini düşürdüğü bilinen bir gerçek.

EGZERSİZ İYİDİR AMA...

Çalışma hayatı masa başına geçtikçe insan vücudu değil sadece beyni yoruluyor. Bunun için de düzenli spor yapmak şart haline geliyor. Ancak egzersizi ve yemek yemeyi yatmadan 2 saat önce hem yemek yemeyi hem de egzersizi bırakmak gerekiyor. Uyku öncesinde çok fazla sıvı almak da tuvalete çıkma ihtiyacına neden olacağı için kaliteli uykuyu bozabilir.

GEVŞEYİN AMA KISA VADEDE

Yatmadan önce duş almak, ılık süt içmek, bitki çayı içmek ve türlü tekniklerle gevşemek iyi gelebilir. Ancak bunların hepsi geçici çözümler. Uykusuzluk eğer kronikleştiyse altında yatan nedenleri bulmak zorundasınız. Bunun için bir gece kliniklerde uyku testi yaptırabilirsiniz...

MAHMURE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Mart 2019Yayınlanma Tarihi:14 Ağustos 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.