İşyerinde daha verimli olmak için sık sık mola verin

İşte daha verimli olmak ister misiniz? Sık sık mola verin. Kısa bir zihinsel tatil hem aklı, hem ruhu canlandırır.

İşte daha verimli olmak ister misiniz? Sık sık mola verin. Kısa bir zihinsel tatil hem aklı, hem ruhu canlandırır.

Parmaklarınızı klavyeden ve gözlerinizi ekrandan ayırmayın. Böyle daha çok işi halledersiniz, öyle değil mi? Değil. Zihinsel uğraşlara düzenli olarak ara vermenin üretkenliği ve yaratıcılığı artırdığı, bunu ihmal etmeninse stres ve bitkinliğe yol açabileceği konusunda kanıtlar artıyor. Toronto'da ki Sca rborough Üniversitesi ve Rotman İşletme Okulu'nda yardımcı doçentl ik yapan John P. Trougakos, zihinsel yoğunlaşmanın kasları çalıştırmaya benzediğini belirtiyor. Uzun süreli faaliyetler zihni yoruyor ve kendine gelmesi için onu dinlendirmek gerekiyor (idmanda ağırlık kaldıran birinin ikinci tur için dinlenmeye ihtiyaç duyması gibi). Trougakos, "emeğimizi başkalarına kiraladığımız süre içinde kişisel bir vaha gibi" olmalarından dolayı molaların suçluluk duygusu uyandırabileceğini ekliyor. Fakat zaten mesele de bu. İçsel kaynaklarını tekrar seferber etmeleri için çalışanların genelde iş ve işyerlerinden uzaklaşmaları gerekiyor. Örneğin yürüyüş yaparak, başka bir odada kitap okuyarak veya hem mideyi, hem de zihni şarj eden öğle yemeğine çıkarak. Trougakos'a göre bu seçenekleri değerlendirmemek veya yöneticilerin çalışanlarını bundan caydırması basiretsizliktir. Zihinsel deponuzun dibini bulmadan mola vermeyi deneyin. Bu depoyu aşırı kullanmanın belirtileri arasındaysa dikkatin dağılması ve dalgınlık sayılıyor.

KAYGI BOZUKLUĞUNUZ MU VAR

Trougakos, bir işe kendinizi kaptırdıysanız ara vermeye gerek olmadığını hatırlatıyor. Uzun süreyle çalışmak dinçlik verebilir, ama ancak sizin tercihinizse. Enerjinizi en çok götüren şey, kendinizi devam etmeye zorlamaktır. Buna k arşılık ç ok mola vermek de işi sürüncemede bırakacaktır. "Hiçbir şeyin aşırısı iyi bir sonuç vermez" diyor Trougakos. Minnesota'daki Mayo Clinic sağlık grubundan Profesör James A. Levine da çoğu çalışanın yeterince mola vermediğini ve bunun özellikle hareket içeren molalar için geçerli olduğunu söylüyor. Levine'ın yaptığı araştırmalar gün boyu hareketsiz kalan çalışanların sağlıklarına zarar verdiklerini gösteriyor. "İnsan hareketli bir varlık olarak tasarlanmıştır" diyen Levine çalışırken ve toplantılarda ayakta durmayı, hatta yürümeyi savunuyor. Levine molalarda şekerleme yapmayı da destekliyor, ama ancak yönetim izin verirse. Yoksa bunu yapanlar kaytarıcı olarak algılanabilir (kestirmenin üretkenliği artırdığını gösteren araştırmalara rağmen). Üretkenlik ve dikkat konusunda herkesin kapasitesi farklı. Bundan dolayı yönetim her bireye göre daha verimli olacak bir mola düzenini özendirmelidir. Fakat Levine'ın bu konuda temel bir prensibi var, o da 15'er dakikalık yoğun bir çalışmaya odaklanmak, sonra mola vermek ve bunu gün boyu tekrarlamak. "Düşünme faaliyeti uzun süreli olacak şekilde t asarlanmadığı" i çin L evine böylesinin daha faydalı olduğunu belirtiyor. Levine, "Uzun saatler çalışmak iyi çalışmak demek değildir. Verimi ve üretkenliği yüksek çalışmadır asıl değerli olan" diyor. Molaların işverenlerce önemsenen dâhiyane fikir patlamalarını da kolaylaştırdığına dikkat çeken Levine, Albert Einstein'ın aklına izafiyet teorisinin bisiklet kullanırken geldiği rivayetini hatırlatıyor. "Aslına bakarsanız mantıklı olan, molaların arasında iş yapmaktır" diyor Levine. THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:10 Temmuz 2012Yayınlanma Tarihi:13 Temmuz 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.