İşte ayrımcılığın 11 çeşidi

Başbakanlıkta son şekli verilen ve demokratikleşme paketinin en önemli ayaklarından biri olan Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu Tasarısını önümüzdeki günlerde TBMM’ye sevkedecek. Tasarıda, ayrımcılığın 11 çeşidi sıralandı. Kamu kurumlarına “ayrımcılık” karnesi verilecek.

Başbakanlıkta son şekli verilen ve demokratikleşme paketinin en önemli ayaklarından biri olan Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu Tasarısını önümüzdeki günlerde TBMM’ye sevkedecek. Tasarıda, ayrımcılığın 11 çeşidi sıralandı. Kamu kurumlarına “ayrımcılık” karnesi verilecek.

ayrimcilikÜÇ KEZ REVİZE EDİLDİ Hükümet, 2010 yılından beri üzerinde çalışılan Ayrımcılık Kurulu oluşturulmasına ilişkin düzenlemeyi, üç kez revize etti. “Çocuklu ve hamile” diye işe almayan işveren de, kimliği nedeniyle ev vermeyen ev sahibi de, servis yapmayan restaurant sahibi de şikayet konusu olacak. Buna göre Kurul, kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerin ya da bunlar adına hareket edenlerin ayrımcı uygulamalarını inceleyecek. “Cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, etnik köken, felsefi ve siyasi görüş, sosyal statü, medeni hal, sağlık durumu, özürlülük, yaş ve benzeri temellere dayanan, gerçek ve tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan toplulukları etkileyen davranış, uygulama, işlem ve düzenlemeler” bu kapsama girecek. AYRIMCILIĞIN ONBİR ADI Ayrımcılık 11 başlıkta toplandı. “Ayrı tutma, Ayrımcılık talimatı verme ve bu talimatları uygulama, Çoklu ayrımcılık, Doğrudan ayrımcılık, Dolaylı ayrımcılık, İşyerinde yıldırma, Mağdurlaştırma, Makul düzenleme yapmama, Nefret söyleminde bulunma, Taciz, Varsayılan temele dayalı ayrımcılık” başvuru nedeni olacak. HANGİ ALANLARDA YASAK Ayrımcılığın yasaklandığı hizmet alanları, “Eğitim ve öğretim, yargı, kolluk, sağlık, ulaşım, iletişim, sosyal güvenlik, sosyal hizmetler, sosyal yardım, spor, konaklama, kültür, turizm ve benzeri hizmetleri sunan kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve özel tüzel kişiler” olarak sıralandı. Ayrımcılık iddiasında bulunan herkes kurula başvurabilecek. Ücretsiz başvurular için özel bir hat tahsis edilecek. Kurula yapılan başvurular, dava açma süresini durduracak. Başvuru, hak düşürücü sonuçlar doğurmayacak, istenirse kimlik bilgileri gizli tutulacak. SONUÇLARI NE OLACAK? Ayrımcılık başvurunun ön raporu bir ayda tamamlanacak, kabul veya ret kararı verilecek. Asıl inceleme ise 6 ayda sonuçlandırılacak. Süre en fazla üç ay uzatılabilecek. Kurul, taraflar arasında uzlaşma yolunu deneyebilecek. Sürenin sonunda, hakların iadesi, tazminat ödenmesi veya yargı yoluna gidilmesi sözkonusu olabilecek. Olayın dava konusu olması durumunda kurul raporu, bilişkişi raporu olarak işlem görecek. 12 KİŞİLİK KURUL Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Kurulu 12 kişiden oluşacak. Başbakanlıkla ilişkili kurumlar arasında sayılacak. 5 üyesini Bakanlar Kurulu atayacak. Ancak, hiçbir organ, makam, merci veya kişi kurulun kararlarını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremeyecek. Nuray BABACAN / ANKARA

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:08 Ekim 2013Yayınlanma Tarihi:10 Ekim 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.