'İştahsızım, yorgunum, hep uyumak istiyorum'

"İştahsızlık, yorgunluk, çok uyuma ve kekeleme şikayetlerim var. Psikiyatriste gittin ilaç kullandım ama yine tam anlamıyla düzelmiş değilim."

Üsküdar Üniversitesi NPSUAM Feneryolu Polikliniği'nden Prof. Dr. Orhan Doğan, ruh sağlığınızla ilgili sorularınızı cevaplandırıyor…

 

 

 

SORU 8 ay önce Panik atak geçirdim. Bu arada sırt ağrılarım da vardı. İlaç kullandım sırt ağrılarım fazlalaştı. Bu ağrılar sinirsel olabilir mi? CEVAP Panik atağı çeşitl psikiyatrik bozuklukların bir belirtisi olarak görülebilir. Panik bozukluğu varsa, bir başka psikiyatrik bozuklukla birlikte görülebilir. Sırt ağrısının herhangi bir bedensel nedeni bulunamazsa, psikiyatrik bozukluklara bağlı olma olasılığı vardır. Depresyonda bedende ağrı görülmesi sıktır. Bunun yanı sıra, ağrı bozukluğunun da araştırılması gerekir. SORU İştahsızlık, yorgunluk, çok uyuma ve kekeleme şikayetlerim var. Psikiyatriste gittin ilaç kullandım ama yine tam anlamıyla düzelmiş değilim. CEVAP Bu tür belirtilerin ne zaman başladığı, kekelemenin hangi durumlarda yaşandığı, belirgin görünür bir nedeninin bulunup bulunmadığı gibi özelliklerin bilinmesi önemlidir. Kişi bir bütün olarak değerlendirilerek doğru bir değerlendirme yapılıp tanı konur. Böyle durumlarda seçilen ilaçların etkileri kadar yan etkileri de önemlidir. Bu nedenle psikiyatristinizle görüşerek durumunuzu belirtmeniz, gerekirse tedaviin yeniden düzenlenmesi uygun olur. SORU Oğlum 6.sınıf öğrencisi. Biraz hareketli, derslerine fazla çalışmayan her şeyden tabii derslerden çabuk sıkılan bir çocuk. Öğretmenleriyle görüştüm onlar da aynı fikirde. Babasının işleri bozulmuştu doktor babasının işlerinden etkilendiğini söyledi, dikkat dağınıklığı var dediler ilaç verdiler .Ona nasıl davranmalıyım. CEVAP Aşırı hareketlilik ve dikkat dağınıklığı öykü, gözlem ve bazı testlerle normalden ayırt edilebilen bir durumdur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısı konduysa, bu belirtiler ilaçlarla yatıştırılabilir, okul başarısı da daha iyi olabilir. Böyle bir çocuğa karşı sakin, anlayışlı ve sabırlı olmak gerekir. İlaçlardan yarar görünce ek bir şey yapmak genellikle gerekmez. Çocuğun, daima ailesinin yanında ve yardıma hzır olduğunu bilmesi de olumlu etki yapar.

 

 

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:02 Haziran 2015Yayınlanma Tarihi:15 Eylül 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.