İslamofobi organize bir saldırı
İmgebilim Çalıştayı’nda konuşan Yrd. Doç. Dr. Nadire Gülçin Aydın, güç ve kontrol modelini İslamfobik uygulama yöntemine uyarladı.

İmgebilim Çalıştayı’nda konuşan Yrd. Doç. Dr. Nadire Gülçin Aydın, güç ve kontrol modelini İslamfobik uygulama yöntemine uyarladı.

KURBAN PSİKOLOJİSİ YAŞAYAN BİREY PSİKOLOJİK SORUN YAŞIYOR
Psikolojik tehditler ve güç sahiplerinin tutumunun bu altı çarkın iki dilimini oluşturduğunu ifade eden Aydın, kendini bu baskı çarkının içinde bulan ve çıkamayan bireylerin, sorunlarını içselleştirerek, kurban psikoloji içinde kendilerini suçlayıp, depresyon, stres, panik, kaygı, öfke ve saldırganlık gibi sorunları yaşar hale gelebildiklerini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Nadire Gülçin Aydın yaptığı konuşmada;
“Psikolojik hizmetler sunan kişiler, bu hizmetleri alan bireylerin kişisel refah ve mutluluğuna İslamfobik değer yargı ve uygulamalarının nasıl bir engel yarattığı konusunda farkındalık, bilgi ve bu tür durumlarla mücadele edebilme becerilerine sahip olmalıdır. İslamfobik değer yargı ve uygulamalarının kişilerin refah ve mutluluğuna ilişkin zararlarının Narrative Psikoloji yaklaşımı kullanılarak dokümantasyonu da yapılarak bu bireylerin içsel olarak yaşadıkları psikolojik süreçler hakkında daha detaylı bilgi edinilmeli.

İSLAMFOBİ ORGANİZE BİR SALDIRI
İslamfobi bireylerin gündelik fonksiyonlarını hem bireysel düzeyde hem sistemik olarak etkileyen ve iki şekilde de savaşılması gereken, kişiye yöneltilmiş organize bir saldırıdır. Sorunlar yaşayan bireylere “Hakların Müdafaası Psikolojisi” ve “Güçlendirme Psikolojisi” temelli psikolojik yardım ve destek verilmelidir.” Öte yandan, dinin de sistemik bir baskı aracı olarak da kullanılabileceğine dikkat çeken Aydın, İslamfobi kılıfı altında dinin istismarı yani din üzerinden insanların güç ve refah edinmesi durumlarının da olabileceği hatırlatmasında bulundu. Çalıştayın 2’inci gününün 2’inci oturumunda bir diğer önemli konuşmacı da Üsküdar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Asil Özdoğru idi. Özdoğru da “Çocuk ve Ergenlerde Öteki Bağlamında Benlik ve Kimlik Gelişimi” başlıklı bir sunum yaptı. İnsanların ve toplulukların algılanmasında önemli rol oynayan bireyin benlik algısı ve kimlik oluşumu hakkında katılımcılara bilgi veren Özdoğru, çocuk ve ergenlik dönemlerinde bu gelişimi etkileyen aile, okul ve medya gibi bazı temel çevresel unsurlara yönelik uygulanabilecek olumlu çalışmalara ilişkin örnekler sundu. Şaban Özdemir (NPGRUP)
Bu yazı 4603 kez okundu
Yayınlanma Tarihi : 30 Ocak 2013 Çarşamba, 15:32
Güncelleme Tarihi : 30 Ocak 2013 Çarşamba, 15:32