İŞ YERİNDEKİ PSİKOLOJİK ŞİDDET

A.A

Özel bir Mobbing Araştırma Bilgilendirme ve Destek Merkezi'nin Koordinatörü olan Çağlar Çabuk, iş yerindeki psikolojik şiddetin, insanın başarısının yanında duygusal gelişimini de zedelediği bildirildi.

Çabuk, iş yerinde şiddete maruz kalan (Mobbing) kişilere gönüllü destek vermek amacıyla kurulan merkezlerinin aynı zamanda mobbing bilincinin geliştirilmesini sağladığını söyledi.

İş yerindeki psikolojik şiddet olarak tanımladığı mobbingin, çalışanın üzerinde ayrımcılık, alay etme, küçük düşürme şeklindeki baskılarla oluştuğunu belirten Çabuk, mobbing etkisi altında kalan kişilerin kendine olan öz güvenlerini yitirmeye başlamasıyla etkisini göstermeye başladığını kaydetti.

Çabuk, "Mobbing insanın mesleki başarısının yanında duygusal gelişimini de zedeleyebilir. Etki altındaki kişi kendine olan öz güvenini kaybetmesinin yanında ağır psikolojik rahatsızlıklara da yakalanabilir. Ağlama, uyku bozuklukları, depresyon, yüksek tansiyon, panik atak, kalp krizine kadar giden sağlık sorunları ve travma sonrası stres bozukluğu yaratan mobbing, kişiyi çevresinden izole eden, anti sosyal bir kişiliğe itebilir" dedi.

Ekonomik krizle mobbing arasında güçlü bir bağın olduğunu anlatan Çabuk, şöyle devam etti:

"Kitlesel halde işten çıkarılmaların yaşandığı dönemlerde, kimi zaman firmaların politikası, kimi zaman da yöneticilerin işgüzarlığı, ihbar ve kıdem tazminatlarının maddi yükünden en kolay kurtulma yolu olarak, çalışanları canlarından bezdirip istifaya zorlamak şeklinde kendini gösteriyor.

Bu durum, en başta da değinildiği gibi, iş veren veya yöneticilerin diğer çalışanlara dilediğinde kaba davranmasının olağan karşılandığı toplumlarda çok daha yaygın olarak gözlemlenebilmektedir."

MOBBİNG BİR SUÇTUR

Avrupa'nın pek çok yerinde suç olarak değerlendiren mobbingin Türkiye'de de suç sayılması için çalışmaların olduğunu bildiren Çabuk, “Mobbing, 1980'li yılların başlarından itibaren dünyada giderek genişleyen bir biçimde suç olarak tanımlanmakta ve yasalara geçirilmektedir. Avrupa Birliği'ne üye devletlerde, işverenlerin çalışanları fiziksel, psikososyal şiddet ve tacize karşı koruma yükümlülüğüne ilişkin yasal düzenlemeleri yapmak zorundalar. Türkiye'de ise Borçlar Kanununun 417. Maddesinde hazırlanan değişiklikle mevzuatımıza girmek üzeredir” diye konuştu.

MOBBİNG MAĞDURLARINA ÖNERİLER

Mobbing mağduriyeti yaşayan kişilerin öncelikle fevri hareketlerden kaçınması gerektiğini ifade eden Çabuk, şunları kaydetti:

"Mobbing mağdurları yaşadıkları taciz karşısında hemen infiale kapılarak iş yeri kurallarını ihlal edecek davranışlar içine girmemeli, haklılığını gölgeleyebilecek yanlışlardan özenle kaçınmalı, üst yöneticileri durumdan haberdar ederek şiddetin önlenebilmesi olanaklarını sabır ve olgunlukla değerlendirmeye çalışmalı, ancak iş kanununda sahip oldukları hakların bilincinde öz güvenli iletişim kurabilecek gücü ve motivasyonu sağlayacak destekler alabilmelidir. Dileyenler merkezimizin mobbingdestek.com adresinden yardım isteyebilirler."


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:20 Nisan 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.