Deprem Travma Psikolojisi

İnternette izinizi kaybettirmenin yolları

İnternette yaptığınız şeylerin tamamını gizlemek imkânsız olsa da, mahremiyetinizi artırmak için önlemler alabilirsiniz.

İnternette izinizi kaybettirmenin yolları

Önemli olan, maliyetle pratiklik arasındaki dengeyi tutturmak. Kablosuz ağ noktalarının etrafında gezinen hackerlar var, orası kesin. Ancak güvenlik uzmanları ve özel hayatın gizliliğini savunanlar, internet hizmeti sağlayıcılarının, arama motoru operatörlerinin, e-posta tedarikçilerinin ve web sitesi yöneticilerinin daha fazla endişe uyandırdığını söylüyor.

Eğer internet şirketleri Google, Yahoo, Facebok ve AOL gibi birden fazla hizmet veriyorsa, e-mailinizi arama geçmişinizle kolayca eşleştirebilir, nerede olduğunuzu anlayıp internete bağlanmak için kullandığınız cihazları belirleyebilirler. Gizlilik ilkesi ve bilişim suçları konusunda uzman olan, Boulder'daki Colorado Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Doçent Doktor Paul Ohm, "İşin en kötü yanı, verecekleri hizmetleri ihtiyaçlarınıza göre şekillendirebilecekleri için, özel hayatınıza yaptıkları bu tuhaf müdahaleleri, büyük bir nimetmiş gibi sunmaları. Ama insanlar, kendileri hakkında bu kadar çok şey paylaşmaya hevesli mi? Hayır" diyor. Ohm, mümkün olduğunda Google ve Facebook gibi sitelerdeki oturumunuzu kapatmanızı ve bütün fonksiyonlar için aynı hizmet sağlayıcıyı kullanmamanızı tavsiye ediyor. "Google'da arama yapıyorsanız, e-posta için Gmail'i kullanmamanız daha iyi olabilir" diyor.

Kişisel bilgileri koruma politikasını benimseyen ve daha az bilinen HushMail, RiseUp ve Zoho gibi ücretsiz hizmetleri göz önünde bulundurabilirsiniz. Ya da kendi e-posta sağlayıcınızı kurabilirsiniz. Kuzey Carolina'da yaşayan ortaokul öğretmeni Sam Harrelson'a göre, bu seçenek yalnızca paranoyaklara yönelik değil. 49.99 dolarlık OS X Server'ı ve spamleri engellemek için 30 dolarlık SpamSieve i le kendi e-posta sağlayıcısını kul lanmaya başlayan Harrelson "Gizlilik ilkesi ve dijital dünyadaki izlerimizin gelecekte ne gibi etkiler doğuracağı konusu, benim bilhassa ilgimi çekiyor.

Çünkü okulda, Gmail ve diğer Google uygulamalarının yanı sıra Facebook, Instragram'ı kullanmaya ve sanal oyunlar oynamaya başlayan 13- 14 yaşındaki çocuklarla çalışıyorum. Benim gizleyecek bir şeyim yok ancak verdiklerimden rahatsız oluyorum" diyor. San Francisco merkezli dijital haklar kuruluşu Electronic Frontier Foundation'dan Peter Eckersley, kendinize ait bir e-posta sağlayıcınız olsa bile, Google'ın Gmail hesabı olan arkadaşlarınızla ya da meslektaşlarınıza gönderdiğiniz e-postalara erişimi olduğunu söylüyor. "Daha korunmuş oluyorsunuz. Ama tamamen kaçamazsınız" diyor. Bir diğer taktikse, "Sizi takip etmiyoruz" sloganıyla rakiplerinden ayrılan arama motoru DuckDuckGo'yu kullanmak. Güvenlik uzmanları tarayıcınızı "özel mod"a getirmenizi tavsiye ediyor.

Bu, tarayıcınızı kapattığınızda çerezlerin silinmesini ve arama geçmişinizin temizlenmesini sağlıyor. Buna karşın özel mod, internete giriş yaptığınız noktayı tespit edip web sitelerine kim olduğunuzu, nerede olduğunuzu ve sayfaları ne kadar görüntülediğinizi bildiren IP adresinizi gizlemiyor. IP adresini gizlemek, sanal özel ağ olarak adlandırılan ve WiTopia, PrivateVPN ve Strong VPN tarafından sunulan bir VPN'e bağlanarak mümkün olabiliyor. Yıllık ücreti 40 ila 90 dolar arasında değişen bu hizmetler, veri akışınızı bir Proxy sunucusuna yönlendiriyor ve verileriniz burada IP adresinden arınıp varış yerine gönderiliyor. Bir diğer hizmet de 36 milyon kullanıcısı olan Tor. Tor, verileri şifreleyip bir dizi Proxy sunucusuna aktarıyor.

Böylece hiçbir hizmet sağlayıcı, verinin kaynağını belirleyemiyor. Tor'un tek dezavantajı, veri lerin oradan oraya aktarılması sonucu çok yavaş olması. Massachusetts'de bulunan ağ güvenliği şirketi SystemExperts'in kıdemli danışmanı Paul Hill, "Google gibi şirketler sizin kişisel bilgilerinizi kullanarak devasa bir veritabanı yaratıyor. Şimdilik kötü bir niyetleri olmayabilir ama 20 yıl sonra neler olacağını kim bilebilir? O zaman elde ettikleri bilgileri geri almak için çok geç kalınmış olabilir" diyor.

THE NEW YORK TIMES

Paylaş:



İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Teknolojiyle beraber hayatın bir parçası haline gelen dijital oyunlar, özellikle çocuk ve ergenlerde bağımlılık riski oluşturuyor.
  • Davranışsal bağımlılıklar arasında yer alan oyun bağımlılığında bilgisayar ve cep telefonlarının önemli tetikleyiciler olduğunu kaydeden Psikiyatri Uz
  • Akıllı telefonlarda geçirilen vakitler arttıkça, sosyal medya mecralarının yanı sıra mobil oyunların da önemi günden güne artıyor.
  • Tablete alışan çocuklar okula başlayınca kalem tutamıyor mu?
  • Eşimle 10 yıllık evliyiz. 2. senesinde bilgisayarda seks sitelerine girmeye başladı. Hala devam ediyor. Bu son 2 sene içinde de beni aldattı. Güven ko
  • Sosyal medya dedektiflik yaptırıyor! Toplumun yüzde %59’u, eşini sosyal medyada kontrol ediyor!
  • Randevu Al