İnternet ebeveynlerle çocukları yakınlaştırdı

Araştırmalara göre, yetişkin çocuklar için ebeveynlerin hayatlarına daha çok karışması daha iyi. İnternet ebeveynlerle çocukları yakınlaştırdı.

Araştırmalara göre, yetişkin çocuklar için ebeveynlerin hayatlarına daha çok karışması daha iyi. İnternet ebeveynlerle çocukları yakınlaştırdı.

1946 ila 1964 yılları arasında doğanlar, birkaç ebeveynlik tarzı oluşturdu:  Aşırı korumacı helikopter ebeveynlik, tavizci ebeveynlik, aşırı ebeveynlik, sevgi odaklı veya otoriter ebeveynlik. Kimileri sade bir anne mi yoksa kaplan anne mi olmak istediğine karar veremiyor. Ama Profesör Karen L. Fingerman ve Profesör Frank Furstenberg adlı profesörlere göre, yetişkin çocuklar için ebeveynlerin hayatlarına daha çok karışması daha iyi. Amerikalı ebeveynler yakın zamana dek, çocuklarını evden ayrılmaya ve bağımsız olmaya teşvik ederdi. Ama bu model değişti. Gazetemizdeki makalelerinde Fingerman ve Furstenberg, "Bundan 25 yıl önce, gençler tecrübesiz akranlarından tavsiye ve yardım alırdı. Bugünün genç erişkinleri öncekilerden daha bilgili olabilir çünkü daha fazla hayat tecrübesine ve maddi imkânlara sahip olan orta yaşlı insanlardan tavsiye alıyorlar" diye yazdı.

 İNTERNET BAĞIMLILIĞINDAN KURTULUN

 Profesörlere göre son bir haftada yetişkin çocuklarıyla konuştuklarını söyleyen ebeveynlerin oranı, 1986 ila 2008 arasında yarıya yakın artarak yüzde 90'a çıktı. Profesörler, "Günümüzün yetişkin çocukları ebeveynlerine sıkça mesaj atıyor, onlarla Facebook'ta arkadaşlık yapıyor, maddi ve manevi desteklerini memnuniyetle kabul ediyor" diyor. Amerikalılar bir bakıma, ebeveynlerin çocukların hayatına çok karıştığı diğer kültürlere yaklaşıyor. Ancak ebeveynler ailenin geçmişindeki üzücü olaylar veya ayrılık nedeniyle çocuklarıyla düzenli olarak görüşmese bile, oğullarını veya kızlarını internetten takip edebiliyor.

ÇOCUĞUNUZLA DOĞRU İLETİŞİM KURUN

Ayrıca gerçekte olduğundan daha yakın bir ilişki hayal etmek de mümkün. Dijital ortamda bırakılan izler, çoğu kez acıyı artırıyor. Psikolog Joshua Coleman, "Sık sık, 'Facebook'ta gören birisinden, oğlumun yakında evlendiğini duydum' veya 'Kızım yeni doğum yapmış' diyenlerle karşılaşıyorum. Ebeveynlerin hayat boyu yardım edeceklerini düşündüğü bazı durumlar var. Ama bunlardan başkaları vasıtasıyla haberdar oluyorlar. Bu da kendilerini aşağılanmış ve incinmiş hissettiriyor" diyor. Manhattan'da yaşayan ve pazarlama alanında çalışan 27 yaşındaki Jessica'nın babasıyla olan sorunlu ilişkisi, 10 yaşındayken babası yeniden evlenince iyice kötüleşmiş. Babasını arayıp, "Eşlerini boşayabilirsin ama çocuklarını boşayamazsın" demiş. Babası, "Keşke onları da boşayabilseydim" diye cevap vermiş. Akrabalarının dediğine göre, babası bugünlerde onu Twitter'dan takip ediyor ve seyahat programı ile sosyal hayatını ve vejetaryen olduğunu biliyor. Mesajlarını herkesin görebileceğini bilse de, bu durum Jessica'yı sinirlendiriyor. Jessica, "İnternetten öğrendiği şeyleri akrabalarıma söylemesini istemiyorum çünkü 140 karakterlik mesajlar her şeyi anlatmıyor" diyor. Babası onun Twitter mesajlarından öğrendiği ayrıntıları, (Jessica'nın da arasının iyi olduğu) kendi annesini kızıyla yakında ilgilendiğine inandırmak için kullanmış. Jessica, "Bu benim için hayal kırıklığı oldu. Dijital ortamın ne kadar ürpertici olduğunu o zaman anladım" diyor. Kimileri de geçmişe bakarak bağımsız olmaya zorlanmalarına seviniyor. HBO'nun "Game of Thrones" adlı sevilen dizisinde oynayan aktör Peter Dinklage, okuduğu Vermont Bennington College'da yaptığı mezuniyet konuşmasında, fazla paraları olmadığı halde kendisini en iyi okullara gönderen anne ve babasına minnettar olduğunu söyledi. Ama mezunlara, ailesinin kendisine verdiği en büyük hediyenin bu olmadığını söyleyerek, "Okulu bitirince başımın çaresine baktım. Mali açıdan sıra bendeydi. Bu beni gerçek anlamda çok acıktırdı. Tembellik yapamazdım. Şimdi çok tembelim ama o zaman böyle bir lüksüm yoktu" dedi. THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:20 Ocak 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.