İnsanda 10.000'i aşkın bakteri türü

Mikrobiyologlara göre insan “iki ayaklı bir ekosistemdir”. Kapsamlı bir araştırmaya göre insan bedeninin içinde ve üzerinde 10.000’i aşkın bakteri türü bulunuyor.

Mikrobiyologlara göre insan “iki ayaklı bir ekosistemdir”. Kapsamlı bir araştırmaya göre insan bedeninin içinde ve üzerinde 10.000’i aşkın bakteri türü bulunuyor.

Bu bakterilerin türleri ve sayıları hem insandan insana hem de bir beden bölgesinden diğerine farklılık gösteriyor. Veriler, insandaki tüm mikropların ve bunların işlevlerinin araştırıldığı bir projenin ilk sonuçları. Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) 2007 yılının sonunda, İnsan Mikrobiyom Projesini (HMP) başlatmıştı. Beş yıllık bir çalışmanın ardından bilim insanları, bir dizi araştırmanın ilk ara sonuçlarını açıkladı. 242 sağlıklı insanın, burnundan, ağzından, boğazından, vajinasından, dışkısından ve cildinden iki senede üç kez örnek alınmış. Daha sonra ise mikroorganizmaların kalıtımı çözülmüş. Araştırmacılar özel genetik incelemelerle, hangi mikropların ne sayıda hangi beden bölgesinde bulunduğunu belirlemişler. En büyük tür çeşitliliği dışkı ve dişlerde bulunuyor, vajinadaki tür çeşitliliği ise en zayıf olanı. Araştırmanın diğer bir aşamasında, tüm bakterilerin sekiz milyon kadar gene sahip olduğu ve bunların proteine çevrilebildiğini görülmüş. İnsan yaklaşık sadece 22.000’i aşkın bu tür protein kodlayan genlere sahip. Tüm proteinlerin ne gibi görevlere sahip olduğu ve insanın sağlığı üzerinde ne gibi etkileri bulunduğu bilinmiyor henüz. Ancak bazı bölgelerde ne işe yaradığı biliniyor. Mesela bağırsaktaki mikroplar olmaksızın, besinlerdeki çok sayıdaki önemli besleyici maddeler değerlendirilemezdi. Ayrıca tüm insanlardaki mikrobiyom aynı şekilde işliyor. Her ne kadar bakteri türleri çok çeşitli olabiliyorsa da, çeşitli türlerdeki genlerin işlevleri birbirine çok benzer. Bundan sonra bir insandaki mikrobiyomun yaşamı boyunca ne şekilde değişime uğradığı ve hastalıkların gelişimi üzerindeki etkileri araştırılacak.  CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:29 Haziran 2012Yayınlanma Tarihi:08 Temmuz 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.