İLK KEZ NÖRONLARA DÖNÜŞTÜ

CUMHURİYET BİLİM TEKNİK EKİ

Bilimciler, cilt hücrelerini doğrudan doğruya işlevsel beyin hücrelerine dönüştürmeye başardı.

 

Marius Wernig ile çalışan ekip daha önceleri farelerde uygulanan yöntemde, ceninlerin cilt hücrelerine dört farklı transkripsiyon faktörü yerleştirebilmek için genetik olarak değişimden geçirilmiş virüslerden yararlanmış.

Bu faktörler, DNA’nın okunmasında ve bir hücre içindeki protein şifrelerinin çözülmesinde rol oynar. Bu dört faktör sayesinde küçük bir cilt parçasının, nöron gibi işleyen hücrelere dönüştüğü görülmüş.

Benzer diğer yöntemlerin aksine bu süreçte cilt hücrelerinin, kök hücreleri olarak programlanması gerekmiyor.

Wernig’in açıklamasına göre, insandan alınan cilt hücreleri ilk kez sadece sinir hücresi gibi görünmekle kalmayıp, aynı şekilde davranan beyin sinir hücrelerine dönüşmüşler.

Bilinen nörolojik hastalıklara sahip kişilerden alınan cilt hücreleriyle araştırmalarda kullanılabilecek yeni beyin hücreleri üretilebilecek. Bu önemli çünkü, insanın kafatası beyni çok iyi koruduğu için beyinden çok ayrıntılı görüntüler alınamıyor.

Beyin hücrelerinin ayrıntılı bir şekilde incelenmesi ancak hastanın ölümünden sonra gerçekleşebiliyor. Bu aşamada hastalık da son evresine geldiği için, hastalığın tüm evrelerini inceleyemiyorlar. Son araştırma, hücrelerin değiştirilebildiğini ve bu tür değişimlerin sadece fare gibi model hayvanlarda şans eseri değil insanda da mümkün olduğunu göstermesi açıdan önem taşımakta.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Haziran 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.