İlk kez bir olayı görünmez kıldılar

Bilim insanları bir tür zamansal “sihirli külahı” üreterek hayali gerçeğe dönüştürdü. Bu şekilde oluşan boşluk içindeki bir olay görünmez kıldı.

Bilim insanları bir tür zamansal “sihirli külahı” üreterek hayali gerçeğe dönüştürdü. Bu şekilde oluşan boşluk içindeki bir olay görünmez kıldı.

Haber3Bir vakayı görünmez kılma şimdiye kadar yalnızca bir kurguydu. Fakat Cornell Üniversitesi bilim insanları bir tür zamansal “sihirli külahı” üreterek bu hayali gerçeğe dönüştürdü. Nature dergisindeki yazıya göre araştırmacılar ışığın hızını değiştirmeyi başarmışlar. Deneylerde ışık bir cam elyaf kablo içinde iki demete ayrılmış. Bu ışık demetlerinden biri hızlandırılırken diğeri yavaşlatılmış. Bu şekilde oluşan boşluk içindeki bir olay görünmez kılınmış. Herhangi bir hadise meydana geldiğinde insanlar ışığı algılıyor. İşte araştırmacılar bu ışığı bir anlığına kesti. Alexander Gaeta, zamanda, içinde bir şeylerin gerçekleştiği bir delik yaratmak mümkün derken, Moti Fridman da deneyi bir film izlencesine benzetiyor. Şöyle, bir sahne varolmasına rağmen onu görmek mümkün olmayabiliyor. Fridman deneyi uzun bir masadaki bir kablo karmaşası olarak tanımlıyor. Daha önceleri diğer bilim insanları tarafından geliştirilen “sihirli külahlar” objeleri, mekândaki ışık ışınlarını farklı yönlere yönelterek görünmez kılıyordu. Oysa Cornell Üniversitesi bilim insanları ışığın yönünü değiştirmek yerine hızıyla oynuyorlar. Bununla birlikte şimdiye kadar bir olayı sadece saniyenin kırk milyarda biri kadar bir süre için görünmez kılabildiler. Gaeta’nın açıklamasına göre boşluk en fazla saniyenin milyonda biri ya da binde biri kadar bir süre için kalıcı kılınabilir. Yeni bulgu sayesinde bilgiler fark edilmeden çok yüksek veri hızlarıyla aktarılabilecek. Fakat bu yöntem mesela bir işlemciye virüs bulaştırmak için de kullanılabilir diyor uzmanlar. Hatta bu boşluğun daha uzun bir süre kalıcı olması halinde, bir hırsız teorik olarak örneğin bir müzedeki tabloları görünmeden çalabilir de. CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:22 Ocak 2012Yayınlanma Tarihi:25 Ocak 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.