İlk geniş spektrumlu grip antikoru

Tıp, genel grip aşısına biraz daha yaklaştı. Uluslararası bir araştırma ekibi fareleri tüm inflüenza B virüs tiplerinden koruyan üç antikor buldu.

Tıp, genel grip aşısına biraz daha yaklaştı. Uluslararası bir araştırma ekibi fareleri tüm inflüenza B virüs tiplerinden koruyan üç antikor buldu.

Hatta bu üç antikordan biri hayvanları aynı zamanda influenza A ve influenza B’ye karşı dirençli kılıyor. Buluş bilim insanlarını, tüm grip biçimlerine karşı tek aşı ve tek tedavi için biraz daha yaklaştırmış oldu (Science). Çünkü üç molekül de zaman içinde ve kökler arasında hemen hemen hiç değişime uğramayan virüs yüzeylerindeki yapılara yerleşiyor. Bu yüzden her mevsimsel grip salgını için yeni bir aşı geliştirmek yerine bu antikorlarla uzun süreli etkili olacak bir aşı geliştirilebilecek. Gribe karşı gerçekten de genel bir aşı veya tedavi geliştirmek istiyorsak, inflüenza A ve B’nin tüm biçimlerinden koruyabilmemiz gerek (La Jolla Scripps Araştırma Enstitüsü’nden Ian Wilson). 2009’da dünya genelinde ölüm vakalarına neden olan domuz gribi de dahil birçok salgın inflüenza A virüsleriyle yayılmıştı. Bu virüse karşı kısa bir süre önce geniş spektrumlu bir antikor bulunmuştu. Fakat bazı mevsimsel grip salgınları inflüenza B virüsleriyle de ortaya çıkıyor. Şimdi ilk kez bu iki grip türünü etkisizleştiren geniş spektrumlu bir antikor bulundu. Bu da, genel grip aşısı umudunu arttırdı. Ne var ki somut bir grip aşısının veya tedavisinin geliştirebilmesi için daha uzun bir yol var. Avrupa’da iddialı bir maddenin, çok sayıda testten geçirilerek ilaç olarak onaylanması normalde on yıl kadar sürüyor. Fakat söz konusu çok bulaşıcı yeni bir inflüenza köküne karşı bir aşıda belki sonuca daha hızlı ulaşılabilir. Araştırma çerçevesinde katılımcıların kanlarında inflüenza B virüslerinin yüzeyindeki kenetleme bölgelerine yerleşen bağışıklık molekülleri aranmış. Bu tür bir birleşme sonucunda virüs engellenir ve kontrolsüz olarak çoğalamaz. İşte bu tür üç antikor bulan bilim insanları, bunların koruyucu etkisini, iki farklı inflüeanza B virüsünü ölümcül dozda aşıladıkları farelere enjekte ederek test etmişler ve bu şekilde üç antikorun da fareleri gripten koruduğu görülmüş. CR9114 olarak isimlendirilen antikorun ise inflüenza A’ya karşı da etkili olduğu görülmüş. İki grip virüsüne karşı etkili olan CR9114 antikoru hemaglutinin proteiniyle birleşerek, virüsün yeni hücrenin zarını delerek içine girmesini önlemekte. Antikorun bu özelliği de uzun vadede tüm bilinen inflüenza tiplerinden koruyacak bir aşının veya terapinin geliştirilmesine izin verecek. CUMHURİYET BİLİM TEKNOLOJİ EKİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:24 Ağustos 2012Yayınlanma Tarihi:27 Ağustos 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.