“Hz. Mevlana ortak iletişimin simgesiydi”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, küresel barışın önemli figürü olarak gösterdiği Hz. Mevlana’nın kimliğinin bugünlerde daha fazla yaşatılabilmesine ihtiyaç olduğunu söyledi.

Diyalog kurmanın ve ortak alanlarda iletişim kurmanın gerekliliğine dikkat çeken Tarhan, küresel barışın sağlanmasında Hz. Mevlana’nın etkili olduğunu kaydetti. Ya üçüncü dünya savaşı çıkacak ya da küresel barış olacak diyen Tarhan, diyalog için de Hz. Mevlana’dan “Kar taneleri nasıl birbirine çarpmadan yol almanın mümkün olduğunu bizlere anlatmıyor mu?” sözünü örnek gösterdi.

“Hz. Mevlana ortak iletişimin simgesiydi”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Çözüm Odaklı Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSÇÖZÜM), Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü ve Sosyoloji Bölümünün düzenlediği Çözüm Odaklı Kadın Buluşmaları etkinliğinin açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Tarhan, diyalog kurmanın ve ortak alanlarda iletişim kurmanın önemine değinerek; “Hz Mevlana’nın güzel bir sözü var: ‘Kar taneleri nasıl birbirine çarpmadan yol almanın mümkün olduğunu bizlere anlatmıyor mu?’ diyor. Kar düşerken hiç birbiriyle kavga etmeden yol alıyor. İnsanlar bunu niye yapamıyor mesela? Âşık Veysel’in de böyle güzel bir sözü vardır. “Kurtla köpek aynı dili konuşsaydı hiç kavga ederler miydi?” diyor. Burada dikkat çekilmek istenen konu diyalog. Ortak alanlarda iletişim kurmak. Hz. Mevlana ortak iletişimin simgesiydi. Bu manaya dünyada o kadar çok ihtiyaç var ki, hani susuz toprağın suya ne kadar ihtiyacı olursa bizim de buna o kadar ihtiyacımız var. Bunu anlatamadığımız için dünya görmüyor.” ifadelerini kullandı.

“Ya üçüncü dünya savaşı çıkacak ya da küresel barış olacak”

Sözlerinin devamında küresel barışın sağlanmasının zor olduğunu ise şu sözlerle ifade etti:   “Küresel barış, parayla, güçle, medyayla, propagandayla sağlanamıyor. Şu anda dünyadaki yoksul ülkelerden batıya küresel göç var. Zamanında Haçlı seferleri adı altında dini seferler diye ekonomik seferler yaptılar. Zenginleşme seferleriydi onlar. Göç tehlikesi ve korkusuna karşı şu anda da Avrupa bunalmış durumda. Bütün dünyada bunun için küresel barışa doğru bir talep oluştu. Ya üçüncü dünya savaşı çıkacak ya da küresel barış olacak.” dedi.

“Hala Hz. Mevlana’nın farkında değiliz!”

Hz. Mevlana’nın küresel barış için de çok önemli figür olduğuna dikkat çeken Tarhan; “Bu sene Birleşmiş Milletler Farabi yılı ilan etti. Onu da bizim gündemimize almamız lazım. Hz. Mevlana’nın kimliğini bu zamanda yaşatabilmeye çok ihtiyaç var. Toplumun ihtiyacı var. Biz bu konuda belki çok farkında değiliz ama denizdeki yüzen balıklar gibi farkında değiliz. Onlar da derya içindedirler ama deryanın farkında değildir. Halen daha bizim Anadolu insanımız Hz. Mevlana’nın farkında değil. Ama eskiye göre çok mesafe kat edildi.

Bizim okuduğumuz dönemlerde liselerde vs. Hz. Mevlana’nın adı geçmezdi kitaplarda. Shakespeare adı geçerdi Mevlana’nın geçmezdi. Öyle bir dönemden geçtik kendi değerlerimizi terk ederek batı kültürünü üstün kültür olarak görüyorduk. Biz eksiğiz diyerek bizde bir eksiklik duygusu bir değersizlik duygusu oluşturdular. Böyle bir eğitim sisteminin içerisinde sorgulayarak çıkmamız gerekiyor. Kutunun dışına çıkmamız gerekiyor, sistemi sorgulamak gerekiyor ve önemli olan bunu şimdi yapabilmemiz.

Üsküdar Haber Ajansı (ÜHA)


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:01 Mart 2020

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.