HORLAMA ZARAR VEREBİLİR

Hürriyet

"Horlama yüzünden yatağını ayıran eşler'' var diyen KBB Uzmanı Dr. Süreyya Şeneldir, yaşam kalitesini düşüren horlamanın ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ve mutlaka tedavi edilmesini öneriyor.

Horlama, sadece kişiyi ve çevresindekileri etkileyen bir sağlık sorunu olmayıp, aynı zamanda özel hayatı da olumsuz etkileyen bir sorun. İngiltere'de bu konuda yapılan bir araştırma, oldukça ilginç bir gerçeği ortaya koyuyor. Araştırmaya göre, eşi horlayan bir kişi, yaşamı boyunca iki yıllık uykusunu kaybediyor. Yani horlayan kişi, partnerinin iki yıllık uykusunu istemeden de olsa çalıyor. 

Normal erişkin insanların yüzde 45'inin zaman zaman horladığını söyleyen KBB Uzmanı Dr. Süreyya Şeneldir, yüzde 25'nin sürekli horlama sorunu olduğuna dikkat çekiyor. Horlama probleminin daha çok şişman erkeklerde görüldüğünü hatırlatan Dr. Şeneldir, yaşla birlikte sorunun daha da katlanılmaz hale geldiğini belirtiyor. Horlamanın eşler arasında ilişkiyi yıpratan bir problem olduğunu ifade eden Dr. Şeneldir, "Horlama yüzünden yatağını ayıran eşler var" diyerek sorunun ne denli sonuçlar önemli olduğuna dikkat çekiyor. 

Dr. Şeneldir, uyku apnesinin de uyku esnasında nefes kesilmeleri anlamına gelen, gündüz yorgunluk ve uyku hali, otururken uyuklama veya uykuya dalma hali, sabah başağrısı, cinsel isteksizlik, huzursuzluk gibi şikâyetlerle kendisini belli eden daha ciddi bir sorun olduğuna değinmeden edemiyor.

Horlamanın ve uyku apnesi nasıl tedavi edilir?

Horlama ve uyku apnesinin tedavisi için günümüze dek birçok yöntem kullanıldığını biliyoruz. Bunlar kilo vermeden başlayarak küçük dil, yumuşak damak ve bademciklerin alındığı daha kompleks cerrahilere kadar uzanan birçok tedavi yöntemini içeriyor. KBB Uzmanı Dr. Süreyya Şeneldir, horlama ve uyku apnesinin tedavisi için geliştirilen en son teknik Pillar Implant uygulamasının, diğer yöntemlere göre daha etkin, güvenilir ve kolay bir yöntem olduğunu söylüyor.
 
Pillar implant uygulaması; yumuşak damağı sertleştirerek, horlamaya neden olan titremeyi azaltacak ve yumuşak damağın havayolunu tıkamasına mani olacak üç minik implantın, yumuşak damağa yerleştirilmesi işlemidir.
 
Pillar imlant uygulaması sonrası, implantlar damak içinde onları sabitleyen doğal bir doku etkisi meydana getirerek, yumuşak damağın kas tabakasına yapısal destek olurlar; böylece yumuşak damağa bağlı horlama ve uyku apnesinin ortadan kalkmasını sağlarlar.
  
Sadece Amerika'da 12 milyon kişi uyku apnesinden şikâyetçidir. İşin ilginç olan bir yanı da bu hastaların 10 milyonunun, hastalığının farkında olmamalarıdır.

Tedavi ertelenirse nelere yol açabilir?
 
Kişilerin normal uyku düzeninde oluşan huzursuzluk yüzünden, uyku apnesi olan kişiler gün içerisinde kendilerini uykulu hissederler ve konsantrasyon ve performanslarının azalmasından şikâyet ederler.
 
Bu hastalarda depresyon, sinirlilik, cinsel fonksiyon kaybı, kilo alma, kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon, baş ağrıları, öğrenme ve hafıza zorluğu, günlük aktiviteler sırasında uykuya dalma gibi şikâyetler oluşabilir.
 
Tedavi edilmemiş uyku apneli hastalarda kaza yapma oranları normal kişilere göre 3 kat daha fazladır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:13 Mayıs 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.