Her yüz kadından 10'unun sorunu

Ağrılı bir hastalık olan ve halk arasında çikolata kisti olarak bilinen endometriozis, kadınların yaklaşık yüzde 10’unu etkileyen yaygın bir sağlık sorunu.

Endometriozisin kesin nedeni bilinmiyor. En yaygın ve kabul gören teori, adet kanamaları sırasında rahim içindeki dokuların kadının tüplerinden geçerek karın boşluğuna yerleşmesi ve burada gelişimini sürdürmesi şeklinde.

“Bağışıklık sisteminin de buna izin verecek şekilde normalden farklılık gösterdiği düşünülmektedir” diye konuşan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Selman Laçin, hastalığın mekanizması hakkında şunları söyledi:

“Kadının yumurtalıklarında endometriosis yani çikolata kistleri oluşabilir ve bunlar eğer çok büyürlerse ciddi problemlere yol açabilirler. Çikolata kistleri her zaman kesin olmamakla birlikte ultrasonografi ile görülebilir. Kesin tanı ise yalnızca laparoskopi işlemi ya da açık ameliyatla konulabilir. Laparoskopi, hastalığa tanı konulmasında yararlı bir işlem olup, ayrıca hastalığın ciddiyetine ilişkin fikir de vermektedir.”

KISIRLIK SEBEBİ

Hamile kalmakta güçlük çekenlerin çikolata kisti açısından değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Laçin, “Hamile kalamayan kadınlarda endometriozis hastalığı görülme olasılığı artmaktadır. Bu kadınların bir kısmında, özellikle de ileri evre hastalığı olanlarda, endometriozisin yol açtığı tahribat fallop tüplerinde (rahim kanalları) tıkanıklığa yol açmaktadır” dedi.

Endometriozis ve çikolata kistleri için 8 uyarıcı belirti olduğunu söyleyen Doç. Laçin o belirtileri; ağrılı adet görme, adet kanamasının çok yoğun olması, bel ağrısı, ağrılı cinsel ilişki, kısırlık, ağrılı işeme, ağrılı bağırsak hareketleri ve kabızlık veya İshal şeklinde özetledi.

ÇİKOLATA KİSTİNİN KESİN TEDAVİSİ YOK

Laçin, hastalığı tümüyle ortadan kaldırılmanın mümkün olmadığını bu nedenle ana sorunlara yönelik iki farklı tedavi uygulanabileceğini belirterek hem hastalığın hem de kısırlığın tedavisinde uygulanan yöntemleri şöyle anlattı:

“Ağrıya yönelik ilaç veya cerrahi tedavi ile kısırlığa yol açan durumun cerrahi tedavisi yapılır. Son yıllarda etkili olan ancak kişiyi geçici olarak menopoza sokarak yumurtalıkları ve dolayısıyla da endometriozis hastalığını baskılayan analog adı verilen aylık ya da 3 aylık depo iğneler mevcuttur.

Ağrının giderilmesinde oldukça etkili olduğu bilinen bu ilaçların 6 aydan daha fazla kullanımı sakıncalı olduğundan bu süreden daha fazla kullanılması gerekiyorsa mutlaka ek bazı önlemlerin alınması, özellikle kemikleri korumak amacıyla gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki tıbbi tedavilerin hiçbiri kişinin gebe kalma şansını arttırıcı etkiye sahip değildir. Hatta depo iğnelerin kullanıldığı dönemde kişi menopoza girdiğinden zaten gebe kalması hatta adet görmesi olası değildir. Hastalığın ciddiyeti, kadının kısırlık öyküsü, gebe kalma isteği, yaşı, uygulanacak cerrahi tedavinin biçimini belirler.

MİLLİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:14 Temmuz 2016Yayınlanma Tarihi:06 Temmuz 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.